In perioada 10 – 20 aprilie, in vederea prevenirii unor toxiinfectii alimentare, inspectorii DSVSA Bacau au verificat un numar de 55 obiective. Categoriile de unităţi controlate au fost următoarele: targuri, piete agroalimentare, pensiuni, restaurante. Aspecte urmarite cu ocazia controalelor: existenta documentelor privind autorizarea unitatilor si a activitatilor desfasurate in unitate, existenta documentelor privind produsele din unitate, depozitarea si manipularea produselor alimentare, igiena personalului, respectarea conditiilor de bunastare a animalelor, gestionarea deseurilor de origine animala, existenta documentelor pentru animalele prezentate in targuri in vederea comercializarii, identificarea animalelor. În urma controalelor au fost constatate o serie de neconformităţi, dintre care amintim:
Deficienţe constatate în domeniul igienei si siguranţei alimentelor si sanatatii animalelor: nerespectarea cerintelor de igiena in spatiile de lucru, nerespectarea cerintelor de depozitare a produselor alimentare, nerespectarea cerintelor privid bunastarea animalelor, nerespectarea cerintelor privind gestioanrea deseurilor de origine animala, – lipsa documentelor privind atestarea sanatatii pentru animalele destinate comercializarii in targuri. Pentru deficientele constatate au fost aplicate de reprezentantii DSVSA Bacau un numar de 11 sanctiuni in valoare de 7200 lei si sase avertismente.
Recomandari pentru micii producatori
Micii producători care desfăşoară activităţi de vânzare directă a produselor primare in pietele agroalimentare trebuie să fie înregistraţi de Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor judeţeană. In judetul Bacau sunt inregistrati un numar de 478 producatori particulari care comercializeaza produse din gospodaria proprie in pietele agroalimentare din Bacau, Onesti, Moinesti, Buhusi, Tg Ocna, Sl. Moldova. In acest sens, la nivelul DSVSA, prin circumscriptiile sanitare veterinare si pentru siguranta alimentelor si la circumscriptiile sanitare veterinare zonale, in perioada imediat urmatoare s-a dispus intensificarea controalelor in pietele agroalimentare. Scopul verificarilor il reprezinta prevenirea toxiinfectiilor alimentare.
In acest sens precizam:
Accesul micilor producatori in spatiile special amenajate din piete, se poate face numai pe baza certificatului de producator si a documentului de inregistrare eliberat de DSVSA . Deţinătorii de animale din sectorul gospodăriilor populaţiei, care valorifică pentru consum public lapte sau produse lactate, vor avea în mod obligatoriu asupra lor: – documentul de înregistrare sanitară veterinară eliberat de Direcţia sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor judeţeană Bacau; actul de identitate al producatorului sau actele de identitate ale membrilor familiei acestuia; carnetul de sănatate sau fişa de aptitudini a producatorului sau a membrilor familiei acestuia; carnetul de sănatate al animalelor de la care au fost obţinute produsele primare care sa ateste starea de sanatate a animalelor; carnetul de producator. In scopul prevenirii aparitiei toxiinfectiilor alimentare medicii veterinari oficiali care asigura supravegherea sanitara veterinara a pietelor agroalimentare in care producatorii particulari expun spre vanzare produse sau alimente de origine animala, vor interzice comercializarea produselor care nu sunt insotite de documente care sa ateste provenienta acestora si a alimentelor care in urma controlului sanitar veterinar au fost declarate necorespunzatoare. Se va interzice comercializarea produselor si a alimentelor de origine animala in spatii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar, sau in sistem de vanzare stradal, in care nu este asigurata o temperatura si o stare de igiena corespunzatoare. In vederea desfasurarii corespunzatoare a acestor actiuni, apelam la reprezentatii autoritatilor locale pentru a ne sprijini in aplicarea acestor masuri in sopul prevenirii aparitiei unor toxiinfectii alimentare si a incercarilor de frauda sanitara. DSVSA Bacau recomandă consumatorilor să achiziţioneze produse alimentare numai din unităţi autorizate sanitar veterinar. În cazul în care cetăţenii vor cumpăra produse din spaţii improvizate sau din „sistemul stradal”, se expun riscului îmbolnăvirii. Este interzisă comercializarea produselor de origine animală în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar sau care nu sunt supravegheate de către autoritatea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor teritorială. Este interzisa organizarea de mese festive de catre unitatile de alimentatie publica, cu produse de origine animala ( carne de vita si porc ) provenite din sacrificarile in gospodaria proprie. Consumatorii nu trebuie să cumpere din unităţile de comercializare produse care nu sunt etichetate sau care prezinta semne de alterare. In cazul în care constată nereguli care ar putea pune în pericol sănătatea publica, consumatorii sunt rugati sa sune la telefoanele 0234/586233; 0234586372 – DSVSA Bacau
Dr. Gheorghita Vlad, Director executiv DSVSA Bacau