Asociaţia pentru Promovarea Dezvoltării Personale – Bacău își desfăşoară activitatea în interesul dezvoltării valorilor umane, al creşterii individuale şi profesionale în vederea dezvoltării autonomiei personale. Joi, la pranz, a fost implementat proiectul Da culoare vietii tale, sprijinit de de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul pentru Sănătatea Copiilor.
Obiectivul general: îmbunătăţirea calităţii vieţii pentru 15 copii dependenţi de consumul de alcool şi substanţe cu proprietăți psihoactive (denumite impropriu „etnobotanice”), cu vârste între 15-18 ani, din judeţul Bacău, pe o perioadă de 7 luni de zile. Suportul artterapeutic, oferit acestor copii va contribui la dezvoltarea motivației intrinseci (pentru a-și rezolva problema), complianței la tratament, îmbunătățirii stării emoționale, a stimei de sine, a comunicării la nivel interpersonal, reducerii tensiunilor, aspecte adesea afectate de dependenţa de alcool şi substanțe. Programul prezintă un mediu sigur și atractiv în care beneficiarii să se exprime în forme și culori, să se elibereze de tensiuni, să înveţe, să împărtăşească, să modifice comportamentul disfuncţional şi să recupereze abilităţile sociale deteriorate pe măsură ce dependenţa ucide sinele interior. Copii vor fi ajutați, prin intermediul terapiei prin artă şi grupului de suport, să descopere noi modalități de a face față provocărilor vieții, vor învăța să-și sporească confortul psiho-fizic prin implicarea în activități și programe care le stimulează creativitatea, le educă simțul estetic, le dezvoltă orizontul de cunoaștere, îi ajută să se cunoască pe sine, să-și descopere propriile resurse, să-și dezvolte potențialul de a face față situațiilor problematice sau critice. Terapia prin artă va fi o parte importantă a călătoriei spre vindecare, care va permite experimentarea a ceea ce iniţial poate fi prea puternic de exprimat prin cuvinte. Este nevoie de acest proiect, care poate oferi suport terapeutic, deoarece niciunul dintre beneficiari nu ar putea beneficia de activităţi similare în afara acestui proiect (la nivelul judeţului Bacău nu există servicii terapeutice de care să beneficieze copii consumatori de alcool şi substanţe cu efecte psihoactive). „Suntem conștienți că “vindecarea” poate fi un proces de lunga durată, fiind vorba de o afecțiune cu evoluție cronică și recăderi care apar după sau în timpul unui tratament finalizat cu « aparent » succes, dar dacă nu încerci nu vei reuși niciodată”, a declarat Carla Popa, manager de proiect, preşedinte APDP.
Activitățile care vor conduce la realizarea obiectivului asumat vor fi cele de evaluare individuală a beneficiarilor proiectului; terapie prin artă: desen, pictură, modelaj, teatru, muzică , ornamentație și decorare, biblioterapie, filmoterapie; atelier de teatru si grup de suport. Efectul scontat al metodelor aplicate consta in dezvoltarea motivației intrinseci pentru rezolvarea problemei; eliberarea de tensiuni, anxietăţi, stres, frustrări, sentimente de inferioritate etc.; dezvoltarea capacităţii de autocunoaştere şi autoacceptare, creşterea stimei de sine şi a încrederii în propria persoană; dezvoltarea capacității de a învinge obstacole de natură psihică (barierele nu pot, nu sunt în stare, învingerea „amânării”); modelarea personalităţii prin valori estetice şi orientarea acesteia spre încorporarea frumosului în viaţă şi activităţile desfăşurate; creşterea capacităţii de adaptare şi integrare socială a beneficiarilor; dezvoltarea capacităţii de comunicare/relaţionare (colegi, prieteni, familie, comunitate) ; diversificarea serviciilor de sprijin pentru persoanele dependente; prevenirea marginalizării şi excluziunii beneficiarilor proiectului; prevenirea abandonului școlar și a comportamentelor delincvente.Partenerii Asociaţiei pentru Promovarea Dezvoltării Personale, în proiect, sunt Centrul de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog al judeţului Bacău si Inspectoratul Şcolar al Judeţului Bacău. Proiecttul este co-finanţat de Fundația pentru Comunitate și MOL România prin Programul MOL pentru Sănătatea Copiilor. Valoarea proiectului este de 2.200 lei din care 2.000 lei reprezintă sprijinul primit și 200 lei cofinanţare APDP.
La lansarea proiectului au fost prezenti sociolog Marta Butnaru, responsabil proiect din partea CPECA, conf. univ. Gabriela Raveica, Universitatea „Vasile Alecsandri” Bacau, sociolog Alina Ioana Vleanga si pr. Liviu Burlacu, consilier adictie, din partea Fundatiei „Episcop Melchisedec” Filiala Bacau, voluntari ai Asociatiei pentru Promovarea Dezvoltarii Personale Bacau, activitatea fiind coordonata de Carla Popa, presedinte APDP Bacau.