În cursul anului 2013, Comisariatul Judeţean Bacău al Gărzii Naţionale de Mediu a efectuat 1828 inspecţii, dintre care 465 planificate, conform planului anual de controale şi 1363 inspecţii neplanificate. În cadrul inspecţiilor neplanificate, au fost înregistrate 183 controale efectuate în urma sesizărilor, controale de verificare a realizării măsurilor stabilite anterior, 75 controale de identificare a unor obiective noi, 9 controale în urma autosesizării, 559 controale dispuse de Comisariatul General al Gărzii Naționale de Mediu, 188 controale de verificare a respectării măsurilor din actele de reglementare, 200 controale cu alte autorităţi, în urma protocoalelor încheiate în acest sens cu instituţii la nivel judetean. În urma acestor controale, au fost aplicate 32 de amenzi contravenţionale, în valoare de 436.000 lei. Cea mai mare sancţiune aplicată de comisarii băcăuani a fost în valoare de 60.000 lei, dată unei societăţi comerciale pentru functionare fără autorizaţie de mediu. Inspecţiile realizate au avut ca prioritate verificarea măsurilor impuse la societăţile aflate în faliment sau cu instalaţii oprite temporar, dar şi a măsurilor impuse cu ocazia verificărilor reclamaţiilor – respectiv măsurile impuse în situaţiile de poluări accidentale. Principalele neconformităţi constate în urma controalelor efectuate în 2013 au fost lipsa solicitării/obţinerii actelor de reglementare din punct de vedere al protecţiei mediului, nerespectarea prevederilor autorizaţiei de mediu, nerealizarea în totalitate şi la termen a măsurilor stabilite în timpul controalelor anterioare, nepunerea la dispoziţie a documentelor solicitate în timpul controlului neîntocmirea evidenţei gestiunii deşeurilor. În cadrul acţiunilor de control efectuate în cursul anului trecut, comisarii băcăuani au urmărit problemele specifice ale judeţului, fiind realizate următoarele tipuri de controale
Controale la instalaţii IPPC, SEVESO şi LCP. La aceste obiective, au fost efectuate 11 controale SEVESO impreună cu alte autorităţi, respectiv Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Maior Constantin Ene” Bacău şi Agenţia pentru Protecţia Mediului Bacău, la care se adaugă 6 controale LPC şi 52 de controale IPPC.
Controale de monitorizare la societăţile cu impact semnificativ la care au încetat activitatea sau sunt în diferite etape ale falimentului. Acest tip de controale vizează verificarea modului de îndeplinire a obligaţiilor de mediu stabilite, pentru a preveni eventualele poluări generate de stocurile de substanţe chimice şi deşeuri periculoase, respectiv pentru a verifica modul de punere în siguranţă a instalaţiilor oprite.
Anexa P – de privatizare a sondelor oprite de la OMV PETROM, în care s-a urmărit verificarea modului de realizare a lucrărilor de abandonare de fund sonde, precum şi stadiul de poluare istorică a terenului de suprafaţă, atât în careul sondelor cât şi în afara acestuia. Aceste constatări stau la baza propunerilor lucrărilor de redare şi de ecologizare a terenurilor. La aceste obiective au fost efectuate un număr de 80 de controale pentru reducerea emisiilor cu pulberi – verificările au urmărit măsurile ce se impun prin “Planul de gestionare a calităţii aerului pentru particule PM 10 în municipiul Bacău şi comuna Letea Veche” şi “Planul de gestionare a calităţii aerului pentru municipiul Oneşti pentru anul 2013 “. Comisarii băcăuani au efectuat 10 controale în zona industrială Bacău Sud şi în Onesti. Faţă de anii anteriori, s-a constatat o scădere a numărului de depăşiri a CMA la indicatorul PM10.
George Tiberiu Ciobanu, comisar sef Garda de Mediu