Urzica este o planta raspandita aproape pe intreg Globul terestru, in Romania, este raspandita pe tot cuprinsul tarii, de la campie pana in pasunile alpine, avand o mare capacitate de adaptare. Este intalnita frecvent in raristi si margini de padure, terenuri insorite sau umbrite si pe malurile raurilor.
Urzicile sunt folosite in medicina, datorita compusilor activi, care reduc inflamatia. Datorita continutului bogat de vitamine si minerale, urzicile sunt folosite, inca din cele mai vechi timpuri, atat ca aliment, cat si ca medicament, pentru detoxifierea organismului si regenerarea lui. Urzicile contin vitamine, A, B2, C, K, minerale, calciu, fier, magneziu, siliciu, clorofila, substante proteice.
Frunzele urzicii au cea mai mare putere terapeutica primavara, imediat dupa rasarire, cand rezervele de substante vindecatoare acumulate in anul trecut sunt puse in miscare de primele valuri de caldura. In martie-aprilie, aceasta planta are si cele mai intense efecte depurative si reintineritoare, fiind intr-un acord perfect cu perioada de trecere de la sezonul rece la cel cald, cand dezintoxicarea si revigorarea sunt mai necesare ca oricand.
Prepararea sucului de urzici: intr-un mixer se pune o mana de frunze de urzica taiate nu foarte marunt, dupa care se adauga trei sferturi de pahar de apa. Se mixeaza vreme de 2-3 minute, apoi se lasa sa mai stea vreme de un sfert de ora, dupa care se filtreaza prin strecuratoarea pentru ceai sau prin tifon. Se obtine aproximativ un pahar de suc, cu o culoare verde intensa, care va fi baut intr-o singura doza, dimineata, pe stomacul gol. Pentru curele de curatare a sangelui mai puternice, se beau 2 pahare de suc de urzica pe zi: dimineata si seara.
Insa urzicille mai au si alte beneficii asupra organismului:
– imbunatateste starea de spirit, pentru ca reduce depresia;
– ne ajuta daca suferi de probleme digestive ori constipatie;
– scade nivelul zaharului din sange, ajutand persoanele care sufera de diabet;
– ceaiul de urzica curata stomacul, intestinele si ficatul;
– intaresc sistemul imunitar;
– lupta impotriva reumatismului;
– sunt ideale pentru tratarea febrei, tuberculozei, cancerului la plamani, bronsitei si bolilor articulare.