Semnificatiile zilei de 2 aprilie

constientizeaza-autismul_bodyAstazi este marcata Ziua Internationala de Constientizare a Autismului, stabilita de Organizatia Natiunilor Unite, in 2007. In preajma acestei date, organizatiile care promoveaza cauza persoanelor cu autism desfasoara actiuni menite sa atraga atentia asupra problematicii autismului care atinge 1 din 68 de persoane, conform celor mai recente studii ale Centrului pentru Prevenirea si Controlul Maladiilor din Atlanta, SUA. In România, Federatia pentru Drepturi si Resurse pentru Persoanele cu Tulburari in Spectrul Autist (FEDRA) organizeaza o serie de manifestari si evenimente cu scopul de a creste gradul de constientizare a publicului asupra autismului, dar si de a atrage atentia autoritatilor asupra nevoilor comunitatii persoanelor cu autism din Romania. In prezent exista site-ul web “World Autism Awareness Day” – Ziua Internationala de Constientizare a Autismului – care ofera materiale si sugestii cu privire la modul in care se poate participa la aceasta zi, precum si o lista a activitatilor curente in diferite tari si organizatii, care se realizeaza pentru a sarbatori aceasta zi.

In 1864 este adoptata “Legea comunala”, de inspiratie franceza, care prevedea organizarea comunelor urbane si rurale.

In 1867 Mihai Eminescu publica, in revista “Familia”, poemul “Ce-ti doresc eu tie, dulce Românie”.

In 1884 Academia Româna il insarcina pe B.P. Hasdeu cu realizarea dictionarului “Etymologicum Magnum Romaniae”, al limbii istorice si poporane.

In 2008 are loc la Bucuresti summit-ul NATO, in perioada 2-4 aprilie.

In 1618 se naste Francesco Maria Grimaldi, matematician si fizician italian; in 1725, Giacomo Casanova – aventurier si scriitor italian; in 1805, Hans Christian Andersen – scriitor danez; in 1840, Émile Zola – romancier francez, cel mai important exemplu al scolii naturaliste si o figura majora a eliberarii politice a Frantei; in 1912, Ion Emil Bruckner – medic român, membru al Academiei Române; in 1915, Gica Petrescu – cantaret si compozitor român, iar in 1968, Manuela Harabor – actrita româna.

In 1872 moare Samuel Morse, inventator si pictor american, care a realizat in 1837 un aparat electromagnetic pentru telegrafie, brevetat in 1840 si a inventat in 1838 alfabetul care-i poarta numele, folosit si in prezent; in 1925, Petru Poni – chemist si mineralog român; in 1989, Tudor Vornicu – realizator TV român, iar in 2005, Papa Ioan Paul al II-lea.

Adauga un comentariu

*