Semnificatiile zilei de 8 aprilie

pageAstazi este sarbata Ziua Internationala a Romilor. Aceasta data a fost aleasa spre a aminti crearea Uniunii Internationale a Romilor pe 8 aprilie 1971, la Londra si primul Congres international al romilor. In cadrul aceluiasi eveniment a fost adoptat si imnul international al romilor – cantecul “Gelem, gelem”, al cantaretei si actritei Olivera Vuco, din cunoscutul film iugoslav “Am intalnit si tigani fericiti”, din 1967.

De asemenea, a fost adoptat steagul international al romilor, cu jumatatea de jos verde – simbol al campurilor inverzite – si jumatatea de sus albastra – simbol al cerului senin – iar la mijloc o roata, simbol al sortii, roata succesiunii vietilor, dar si al nomadismului, in relatie cu spatiul originar al Indiei. Potrivit Organizatiei Amnesty International, in Europa traiesc intre 8 si 10 milioane de romi. Scopul unei astfel de zile este acela de a atrage atentia societatii asupra problemelor cu care se confrunta romii, dar este si un moment de omagiere a memoriei romilor omoriti de nazisti in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial. La Congresul Mondial al Rromilor din aprilie 1990, Comisia Lingvistica a Uniunii Internationale a Rromilor a oficializat alfabetul international standardizat al limbii romani, decizie semnata de 17 specialisti in domeniu, din diferite tari, in prezenta unui observator al UNESCO. In Romania, primul document care atesta prezenta romilor pe pamant românesc este actul emis in 1385, de Domnul Tarii Românesti, Dan I, prin care daruia Manastirii Tismana “un domeniu pe care traiesc si 40 de salase de tigani robi”. Nicolae Iorga, insa, era convins ca acestia venisera odata cu invazia mongolilor din 1241-1242. Robia romilor a fost desfiintata in Moldova la 23 decembrie 1855 de catre domnitorul Gri­gore Ghica Voda, iar in Tara Româneasca la 20 februarie 1856, de catre domnitorul Barbu Stirbei.

In 1730 este ridicata prima sinagoga de pe teritoriul Americii de Nord, la New York – Shearit Israel.

In 1820 este descoperita celebra statuie greceasca “Venus din Milo” in Insula Milos din Marea Egee.

In 1880 are loc premiera piesei lui I.L. Caragiale, “D-ale Carnavalului”, la Teatrul National din Bucuresti.

In 1911 fizicianul olandez Heike Kamerlingh Onnes descopera supraconductibilitatea.

In 1924 Lee de Forest patenteaza, in SUA, pick-up-ul.

In 1802 se naste Gheorghe Magheru, general si om politic, conducator al armatei revolutionare române din Muntenia, la 1848; in 1911, Emil Cioran – scriitor si filosof român, stabilit in Franta; in 1927, George Grigoriu – compozitor român, iar in 1938, Kofi Annan – diplomat ghanez, secretar general al ONU.

In 1866 moare Benjamin Guy Babington, medic englez, inventatorul laringscopului; in 1885, C.A. Rosetti – om politic român, participant la Revolutia româna de la 1848, conducator de importante ziare si reviste ale vremii; in 1980, Ion Emil Bruckner – medic român, membru al Academiei Române; in 1981, Omar Nelson Bradley – general american; in 2011, Alex. Leo Serban – critic român de film, iar in 2013, Margaret Thatcher – prim-ministru britanic.

Adauga un comentariu

*