Paste Luminat si Binecuvântat!

Pastele sau Invierea Domnului, este un cuvant cu etimologie ebraica – “pesah” = trecere. Pastele evreilor marca trecerea poporului ales prin Marea Rosie, din robia Egiptului, in pamantul fagaduintei, Canaan.

Pastele crestinilor este, in primul rand, sarbatoarea Invierii Domnului. Majoritatea obiceiurilor pascale sunt legate de ou.  Simbolistica oualor de Pasti trebuie cautata inainte de nasterea lui Hristos. Oul era dat in dar, fiind considerat simbol al echilibrului, al creatiei, al vietii si al reinnoirii naturii.  Obiceiul vopsirii oualor este intalnit la chinezi cu doua mii de ani inainte de Hristos.

In traditia populara româneascai, oul rosu de Pasti simbolizeaza sangele Domnului scurs peste cosul cu oua. Ouale colorate in alte culori – galben, verde, albastru – vestesc bucuria primaverii. Cele colorate in negru simbolizeaza chinul si durerea pe care le-a suferit Hristos pe cruce. Ciocnitul oualor semnifica sacrificiul divinitatii primordiale si se face dupa reguli precise: persoana mai in varsta – de obicei barbatul – ciocneste capul oului sau de capul oului tinut in mana de partener, in timp ce rosteste cunoscuta formula “Hristos a Inviat”, la care se raspunde cu “Adevarat a Inviat”.

In Bucovina, cojile oualor de Pasti sunt aruncate in rau pentru ca apa sa le poarte la “Blajini” (fiinte imaginare al caror loc de vietuire se afla la “capatul lumii”, aproape de Apa Sambetei). In partile Sibiului exista obiceiul ca de Pasti sa fie impodobit un pom asemanator cu cel de Craciun. Singura deosebire consta in faptul ca in locul globurilor se agata oua vopsite, golite de continutul lor. In Maramures, zona Lapusului, in prima dimineata de Pasti, copiii – pana la varsta de 9 ani – merg la prieteni si la vecini sa le anunte Invierea Domnului. Gazda daruieste fiecarui urator un ou rosu. La aceasta sarbatoare, pragul casei trebuie trecut mai intai de un baiat pentru ca in acea gospodarie sa fie armonie tot restul anului. In diminetile de Pasti, copiii se spala pe fata cu apa proaspata de la fantana in care s-au pus un ou rosu si fire de iarba verde.

Adauga un comentariu

*