Nativă din câmpiile Americii de Nord, echinacea era folosită de băştinaşi pentru tratarea rănilor şi a muşcăturilor de şarpe. Azi, trei specii ale acestei plante perene sunt cultivate în scop medicinal. Echinacea are un lung sezon de înflorire şi este o plantă ornamentală frumoasă şi populară.
Rădăcinile sunt mai des folosite decât florile şi se obţin de la plante cu vârste mai mari de 4 ani. Florile se culeg când sunt complet deschise. Echinacea se foloseşte la prepararea tincturilor, extractelor şi pulberilor, singură sau în combinaţie cu alte plante.
Acţiune
Rădăcina conţine un ulei volatil, polizaharide, răşini – ale căror acţiuni antiseptice şi antifungice stimulează sistemul imun – glucozide antibacteriene şi antivirale.
Echinacea este adesea folosită pentru combaterea răcelii obişnuite: ajută organismul să-şi revină, stimulând sistemul imun să lupte împotriva altor infecţii. De asemenea, echinacea este un puternic agent antiviral împotriva virusului herpex simplex, cercetătorii descoperind că planta produce o creştere semnificativă a fagocitozei, un proces prin care corpurile străine organismului sunt distruse de celulele sistemului imun.
Indicaţii terapeutice
Echinacea este un remediu eficient contra răcelilor, gripei, a infecţiilor tractului respirator superior, hepatitelor, infecţiilor genito-urinare şi a altor boli.
În tratamentul răcelilor, al inflamaţiilor gâtului, al gripei şi bronşitei se iau 1-3 capsule pe zi cu un pahar cu apă, înainte de mese. Ca măsură preventivă antiinfecţioasă se administrează tinctură (1:5 În alcool 45%): 500 mg rădăcina uscată, de două ori pe zi.
Precauţii şi contraindicaţii
Înainte de a consuma Echinacea trebuie consultat medicul, pentru cazurile în care exista o boală autoimună, precum lupusul, sau de boli progresive precum scleroza multiplă sau tuberculoza. Dacă o persoană este alergică la florile din familia margaretei, este foarte posibil sa fia alergica şi la echinacea.
Nu trebuie folosită echinacea ca înlocuitor al altor tratamente: antibioticele şi alte medicamente pot fi de asemenea necesare. Nu s-au înregistrat până acum proprietati toxice şi efecte adverse ale acestei plante.
Uzul prelungit diminuează, insă, efectul benefic al plantei.