Semnificatiile zilei de 8 noiembrie

Astazi este Ziua Mondiala a Zonelor Urbane, serbata in peste 30 de tari din intreaga lume incepand din anul 1949, la initiativa profesorului Carlos Maria della Paolera, de la Universitatea din Buenos Aires. Scopul acestei zile este de aduce in prim-plan problema urbanizarii si efectele ei asupra evolutiei durabile a societatii. Urbanizarea a schimbat fata lumii si a adus modificari in viata si mentalitatea oamenilor. Urbanizarea nu este un fenomen nou si nici un produs al perioadei recente. Ea a aparut pe o anumita treapta din evolutia societatii si din acel moment nu a mai fost cale de intoarcere din expansiunea sa. Daca in urma cu 30 de ani existau doar doua metropole cu peste 10 milioane de locuitori (New York si Tokyo), astazi sunt peste 20 de astfel de aglomerari umane. Actualmente, omenirea asista neputincioasa la extinderea zonelor urbane, in detrimentul spatiilor verzi. Fenomenul urbanizarii a produs o serie de inconveniente precum: poluarea atmosferica, poluarea fonica sau epuizarea resurselor naturale. Asa-zisul conflict dintre urbanizare si ecologie se poate rezolva prin schimbarea mentalitatilor, in sensul de a nu se mai separa ideea de respect fata de mediu, pe de o parte, si dezvoltarea durabila a societatii, pe de alta parte.

In 1793 a fost inaugurat Muzeul Luvru din Paris.

In 1874 se inaugureaza statuia lui Mihai Viteazu din București, in Piata Universitatii, statuie realizata de sculptorul francez Albert Ernest Carriere de Belleuse, primul monument de aceasta factura din Capitala.

In 1895 Wilhelm Conrad Röntgen, profesor la Universitatea din Würzburg, Germania, descopera razele electromagnetice, cunoscute sub numele de razele X sau razele Röntgen.

In 1956 este descoperita cometa Arend-Roland.

In 1985 este adoptata rezolutia privind Anul International al Tineretului de catre Adunarea Generala a ONU, rezolutie adoptata la initiativa României.

In 1994 se inaugureaza Complexul World Trade Center din Bucuresti.

In 1823 se naste Joseph Monier – gradinar francez, cel ce a descoperit asfaltul armat; in 1848, Gottlob Frege – matematician si logician german, fondatorul logicii matematice; in1849, Ioan G. Bibicescu, publicist, om politic și economist român, guvernator al BNR; in 1869, Nicolae Paulescu – medic roman care in 1922 breveteaza pancreina (insulina) si devine membru al Academiei Romane postmortem, in 1990; in 1884, Hermann Rorschach – psihiatru elvețian, discipol al lui Sigmund Freud; in 1922, Christian Barnard – medic sud-african care la 3 decembrie 1967 realizeaza primul transplant de inima ; in 1935, Alain Delon – actor francez, iar in 1983, Pavel Pogrebniak – fotbalist rus.

In 1998 moare Jean Marais, actor francez; in 2006, Iosif Conta – dirijor român, iar in 2009, Vitali Ghinzburg, fizician rus, laureat al Premiului Nobel pentru Fizica in 2003, pentru contributiile de pionierat in domeniul teoriei superconductorilor si superfluidelor.

Adauga un comentariu

*