Sase invatatoare de la Scoala 2 „Constantin Platon” din Bacau au inlocuit orele de sport cu dansuri populare, platite de elevi. Conducerea scolii stie de aceasta situatie dar sustine ca n-a avut habar elevii trebuie sa plateasca 30.000 lei pentru o ora de dans.
Nici nu stii cum sa judeci initiativa celor sase invatatoare de la Scoala 2, atunci cand s-au hotarat sa apeleze la un instructor de dansuri populare pentru a-i invata pe micutii lor elevi sa danseze geamparalele sau hora. Dupa cum ne-au declarat doua dintre ele, Maria Ciobanu si Viorica Stinelu, „scopul nostru a fost sa pregatim copiii pentru serbarea de la sfarsitul anului, pentru Pomul de iarna, dar si pentru alte situatii”.
Asadar, o initiativa ce merita a fi subliniata, numai ca, dupa cum spune un vechi dicton, „drumul spre iad este pavat cu bune intentii”, pentru ca, pana la urma, cele sase invatatoare au ajuns in gura targului cu ceea ce au intentionat sa faca.
Orele de educatie fizica au fost sacrificate cam de prin luna octombrie, in loc de flotari sau jocul cu mingea, micii elevi de la I – IV invatand sa danseze sarba sau hora. „Nu am considerat ca este un lucru rau, copii trebuie sa invete sa danseze, de fapt acest lucru este prevazut si in programa scolara. La noi in scoala nu exista un instructor de dans, asa ca am apelat la unul din afara scolii. Eu una mi-am facut orele de educatie fizica, le-am recuperat”, spune Maria Ciobanu.
Lectiile de dans s-au tinut in sala de sport a scolii si la ele au participat toti elevii, si cei inscrisi la cursuri si cei care nu erau inscrisi. „Noi am obtinut acordul unor parinti pentru acest lucru”, adauga invatatoarea Viorica Stinelu.
Conducerea scolii stie doar de cursuri
Cei doi directori ai scolii, prof. Ileana Calugaru si prof. Adrian Boaca, au cunostinta de isprava colegilor lor. „Noi stiam ca se organizeaza cursuri de dansuri populare, dar nu aveam cunostinta ca se si platesc de catre elevi. Greseala invatatoarelor este ca nu au avut acordul tutoror parintilor, atunci era totul in regula”, ne-a declarat Ileana Calugaru. N-a informat Inspectoratul Scolar tocmai din acest motiv.
„Sala de sport era libera numai intre orele 7, 30 – 9, 30, atunci putea intra invatatoarele cu elevii”, spune directorul adjunct Adrian Boaca. Desi s-a dorit altceva, s-a ajuns la contrariul acestei initiative. Se ridica multe semne de intrebare. Cele sase invatatoare au neglijat programa scolara, inlocuind o ora de curs cu o alta activitate.
Banii adunati, cate 30.000 lei de elev, erau incasati ilegal de un anume instructor, adus in scoala la propunerea unui cadru didatic. Din ce motiv nu se tineau aceste cursuri in afara programului, din cauza refuzului parintilor de a-si lasa copii peste orele de program, sau din dorinta invatatoarelor de a nu intarzia prea mult prin scoala? De ce conducerea scolii n-a informat Inspectoratul Scolar? O bruma de dreptate au si invatatoarele incriminate.
„Orice activitate extrascolara am suportat-o ani intregi numai din buzunarul nostru. Acum am apelat la parinti. Daca se considera ca am facut ceva rau, renuntam”, ne-a declarat Viorica Stinelu.
Din pacate, inspectorul general al ISJ, Radu Ababei, are o cu totul alta parere. „Daca au organizat cursuri de dansuri populare in timpul orelor de educatie fizica, e foarte bine, dar daca au facut-o contracost, este foarte rau. Trebuia sa faca aceasta activitate in afara orelor de program, este clar. Voi analiza situatia impreuna cu conducerea scolii”, ne-a declarat Radu Ababei.
Dan MINDIRIGIU