Pasapoartele nu se mai retin pentru intarzieri peste 90 de zile in strainatate

vama - foto observator de bacauRomanii care calatoresc in strainatate vor putea ramane in spatiul Schengen o perioada mai mare de trei luni, dupa intrarea in vigoare, la 29 ianuarie, a Legii 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.

Inspectorul general al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera Romane (IGPFR), Nelu Pop, a anuntat, vineri, intr-o conferinta de presa, ca acest lucru reprezinta ‘o relaxare’ a regimului privind deplasarea cetatenilor romani in strainatate determinata de faptul ca anul 2005 a adus ‘o imbunatatire a atitudinii cetatenilor romani plecati in strainatate’.

‘Majoritatea romanilor care calatoresc in afara tarii nu ne creeaza probleme si acesta este un lucru important’, a spus Nelu Pop.Potrivit acestuia, conditiile in care cetatenii romani pot iesi din tara nu se vor modifica dupa intrarea in vigoare a noii legi.

El a explicat ca romanii care calatoresc in statele membre ale Uniunii Europene sau in alte tari pentru care nu este necesara viza de intrare trebuie sa prezinte la controlul de frontiera la iesirea din tara, pe langa pasaport valabil, mai multe documente.

Este vorba despre asigurarea medicala pentru intreaga perioada a sederii, biletul de calatorie dus-intors, cartea verde a autoturismului sau sumele necesare asigurarii transportului – 150 de euro, precum si dovada detinerii unei sume minime in valuta.

Valoarea acesteia este de 30 de euro/zi, dar nu mai putin de 150 de euro (suma corespunzatoare unei sederi de minimum cinci zile) – pentru state din Uniunea Europeana sau cele unde nu este necesara viza de intrare – si respectiv 20 de euro/zi, pentru fostele tari socialiste, cu exceptia celor care au devenit membre ale UE.

Cetatenii romani care calatoresc in statele din spatiul Schengen trebuie sa mai prezinte la iesirea din tara si documente care justifica scopul si conditiile sederii planificate.

in aceasta categorie intra documentele justificative de la structurile turistice de primire, confirmarea rezervarii de servicii turistice de la structurile turistice de primire din strainatate, inclusiv confirmari care privesc rezervari efectuate prin intermediul internetului, voucher-ul eliberat de o agentie de turism licentiata sau o invitatie din partea persoanei care gazduieste cetateanul roman.

Directorul general al Directiei Generale de Pasapoarte (DGP), Lazar Carjan, a afirmat ca, potrivit noii legi, limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani de a circula in spatiul Schengen va putea fi decisa numai de catre instantele de judecata.

Potrivit acesteia, limitarea exercitarii dreptului cetatenilor romani la libera circulatie in strainatate se poate face prin restrangerea sau suspendarea acestui drept si numai daca persoana in cauza nu respecta obligatiile legale in vigoare. Limitarea dreptului la circulatie se poate face numai temporar si consta in restrangerea sau suspendarea exercitarii acestui drept.

Restrangerea reprezinta interdictia temporara de a calatori in anumite state si este dispusa de autoritatile competente romane. Ea poate fi luata impotriva unei persoane care a fost returnata dintr-un stat in baza unui acord de readmisie incheiat intre Romania si acel stat sau cu privire la un cetatean roman a carui prezenta pe teritoriul unui stat, prin activitatea pe care o desfasoara sau ar urma sa o desfasoare, ar aduce atingere grava intereselor Romaniei sau relatiilor bilaterale dintre tara noastra si acel stat.

in primul caz masura este dispusa, la solicitarea Directiei Generale de Pasapoarte, de tribunalul in a carui raza teritoriala domiciliaza aceasta persoana, iar cand ea are domiciliul in strainatate, de catre Tribunalul Bucuresti.

in cea de-a doua situatie, masura se ia, la solicitarea unei institutii cu competente in domeniul apararii, ordinii publice sau sigurantei nationale care detine date sau informatii cu privire la activitatea pe care persoana o desfasoara sau urmeaza sa o desfasoare in strainatate, de tribunalul in a carui raza teritoriala se afla domiciliul acestei persoane. Cand aceasta domiciliaza in strainatate, decizia este luata de catre Tribunalul Bucuresti.
Suspendarea dreptului de calatorie in strainatate reprezinta interdictia temporara de parasire a teritoriului Romaniei si are un caracter individual.

Potrivit Legii 248/2005, dreptul unei persoane la libera circulatie in strainatate se suspenda numai daca persoana este invinuita sau inculpata intr-o cauza penala si a fost dispusa instituirea unei masuri preventive sau a fost condamnata si are de executat o pedeapsa privativa de libertate. Masura se aplica si pentru persoanele internate intr-un centru de reeducare sau intr-un institut medical-educativ sau care nu au respectat masura restrangerii exercitarii dreptului la libera circulatie in strainatate.

Daca o persoana a incalcat aceasta masura, la solicitarea IGPFR sau a DGP, suspendarea dreptului de circulatie se poate face de catre un tribunal pentru o perioada ce nu poate depasi trei ani. in cazul in care persoana impotriva careia se instituie masura suspendarii exercitarii dreptului de a circula in strainatate a fost returnata in baza unui acord de readmisie din tara pentru care i-a fost restrans acest drept, perioada de suspendare poate fi prelungita pana la cinci ani.

Eliberarea pasapoartelor simple pentru minorii care nu au implinit 14 ani se poate face numai la cererea ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat minorul, prin hotarare judecatoreasca sau a reprezentantului legal. Daca minorul a implinit 14 ani, eliberarea se face la cererea acestuia, numai cu acordul ambilor parinti, a parintelui supravietuitor, a parintelui caruia i-a fost incredintat copilul, prin hotarare judecatoreasca, sau a reprezentantului legal.

O persoana poate solicita eliberarea unui pasaport simplu in conditii de urgenta la cel mai apropiat serviciu public comunitar pentru eliberarea si evidenta acestor documente daca titularul urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical fara de care viata sau sanatatea ii este pusa in pericol.

Pe de alta parte, o persoana careia i s-a suspendat exercitarea dreptului de calatorie in strainatate, in urma unei hotarari judecatoresti in acest sens, beneficiaza de suspendarea temporara a acesteia daca urmeaza sa se deplaseze in strainatate pentru a urma un tratament medical care ii este indispensabil.

Adauga un comentariu

*