In toata tara, mii de oameni stau la coada pentru a-si primi inapoi pasapoartele retinute pentru ca au depasit termenul legal de sedere in afara tarii. Desi din aceasta luna au fost aduse modificari legii privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate, conditiile de iesire din tara nu s-au schimbat.
Serviciile Publice Comunitare de Eliberare si Evidenta a Pasapoartelor Simple din intreaga tara trebuie sa elibereze circa 7600 de pasapoarte si sa radieze din bazele de date numele persoanelor care, dupa 1 august 2005, au ramas fara pasapoarte in urma depasirii termenului legal de sedere in strainatate.
Acest lucru urmeaza intrarii in vigoare, incepind de luni, a modificarilor la Legea 248/2005 privind regimul liberei circulatii a cetatenilor romani in strainatate.
Lucrul cel mai important este ca a fost eliminata masura suspendarii pasaportului pentru cetatenii romani care au depasit termenul de 90 de zile de sedere in alte state.
Astfel, pasapoartele cetatenilor romani care au stat in strainatate mai mult de trei luni de zile nu vor mai fi suspendate, restrictii fiind mentinute doar in anumite situatii, cum ar fi in cazul cetatenilor returnati din alte state.
„Decizia a fost luata pentru ca numarul cetatenilor returnati din statele Schengen a scazut anul trecut si de aceea s-a decis relaxarea masurilor”, a declarat pentru Hotnews.ro dna Mariana Alexandreanu, sefa biroului de presa al Directiei Generale de Pasapoarte (DGP).
„Asta inseamna ca romanilor din strainatate care nu au fost prinsi ca au stat ilegal in statele europene nu li se mai retine pasaportul la intrarea in tara. Totusi, cind se calatoreste intr-o anumita tara este evident ca trebuiesc respectate conditiile de sedere solicitate de fiecare stat in parte”.
Exceptie de la masura neretinerii pasaportului fac cei care au primit condamnari mai mari de doi ani pentru diverse infractiuni si cei pentru care exista un ordin judecatoresc prin care li se interzice parasirea tarii.
De asemenea, nu vor putea circula liber romanii care au fost returnati din alte state decat cele din spatiul Schengen. Persoanele al caror drept la libera circulatie a fost limitat pot calatori totusi in strainatate, dar numai catre alte state decat cele pentru care le-a fost instituita limitarea acestui drept.
De exemplu, daca unei persoane i s-a interzis sa plece in tari membre ale Uniunii Europene, acea persoana poate totusi sa calatoreasca in tari precum SUA, Turcia sau din fostul spatiu sovietic. Restrangerea dreptului de a calatori intr-un stat, in cazul in care a fost returnata in baza unui acord de readmisie, poate fi data pentru cel mult trei ani. Masura se instituie de catre instantele de judecata.
„Este important de inteles ca oamenii trebuie sa respecte legea in continuare, asta fie in ce priveste conditiile existente privind iesirea din tara fie sa dovedeasca faptul ca au toate documentele necesare pentru a munci legal in statele unde vor sa mearga”, a mai spus Mariana Alexandreanu.
Asadar, conditiile de iesire din tara si intrare in statele Spatiului Schengen au ramas nemodificate. La granita romana trebuie prezentate documentele care justifica scopul si conditiile sederii in spatiul Schengen.
De asemenea, trebuie avuta suma minima de 30 de euro/zi/persoana si 150 de euro pentru cheltuielile de transport. Daca la controlul de frontiera se prezinta voucher sau alte documente care sa ateste plata in avans a serviciilor structurilor de primire turistice din tara de destinatie si achitarea transportului, persoana in cauza nu mai trebuie sa prezinte sumele mentionate mai sus. Pentru Spania sunt chiar conditii suplimentare.
Multi romani continua insa sa ramina nemultumiti de numeroasele conditii impuse la iesirea din tara.
„Atata timp cat pentru o calatorie de un week-end in strainatate fiecare cetatean roman trebuie in continuare sa dovedeasca scopul si conditiile sederii planificate, transportand la vami rezervari la hoteluri, invitatii etc, modificarile la Legea 248 ma lasa complet rece”, este un mesaj transmis pe un forum de discutii. (HotNews)