Uri Bider, preşedintele companiei Calder A International este aşteptat astăzi, 8 februarie, la Rafo. Vizita sa are loc la o săptămână după ce preşedintele companiei Balkan Petroleum (BkP), Marian Iancu, s-a întâlnit şi el cu administratorii rafinăriei, cu liderii sindicatului Rafinorul şi cu salariaţii societăţii oneştene.
Preşedintele Calder este aşteptat să se pronunţe încă o dată asupra situaţiei de la Rafo şi asupra soluţiilor care se pot aplica aici pentru ca lucrurile să intre în normal.
Bider ajunge la Oneşti într-un moment destul de tensionat, întreţinut de incertitudinea asupra situaţiei acţionarilor şi, deci, asupra viitorului rafinăriei.
Vizita sa coincide cu momentul în care a doua încercare de convocare a adunării generale a acţionarilor a fost dată peste cap, după ce, în decembrie, Calder a obţinut o suspendare a adunării, printr-o sentinţă a Tribunalului Bucureşti şi după ce BkP a câştigat, în aceeaşi instanţă, dreptul de a organiza totuşi adunarea generală, în februarie.
Termenele de organizare erau 7 şi 8 februarie, dar la sfârşitul lunii ianuarie firma Raglam Overseas Ltd. a obţinut o nouă sentinţă de amânare, la Tribunalul din Bacău. Cea care îşi poate asuma obligaţiile contractuale la Rafo rămâne acum Calder A International.
„Domnul Uri Bider – a precizat Ion Marian, liderul sindicatului Rafinorul, a declarat, de altfel, că firma pe care o reprezintă este dispusă să prezinte întregul program de funcÅ£ionare a rafinăriei ÅŸi de dezvoltare a acesteia pe termen lung, în baza unui document scris ÅŸi înregistrat oficial”.
Åži de ministrul FinanÅ£elor, Sebastian Vlădescu a cerut date concrete despre ceea ce a făcut Calder la Rafo, despre ceea ce vrea să facă – program de investiÅ£ii, inclusiv investiÅ£ii de mediu ÅŸi în calitatea producÅ£iei, dar ÅŸi bonitatea companiei ÅŸi garanÅ£iile pe care aceasta le aduce în sprijinul planului său. Apoi, discuÅ£iile se vor canaliza pe datoriile pe care le are rafinăria la stat.