Comuna Cleja se vrea in Europa inaintea Bacaului!

PRIMAR CLEJA BACAUCleja. O comuna cu un trecut controversat. Trei sate intra in componenta ei, Cleja, Somusca si Valea Mica, ultimul obtinut cu greu de la vecini. Se intinde pe 340 ha intravilan si 5116 ha extravilan, in total o suprafata de 5456 ha. Are o populatie de 6903 locuitori, din care 6732 romani, 108 maghiari si 63 ceangai. In comuna exista cinci scoili, cinci gradinite si o scoala de Arte si Meserii. Sunt patru biserici catolice si un Camin cultural particular.

Dupa ce vreo 20 de localnici au infiintat in sat o filiala a UDMR, linistea comunei Cleja a fost tulburata o perioada, mai ales atunci cand listele semnate de sateni pentru renovarea scolii au fost falsificate, ajungand la Consiliul Europei sub forma unui protest privind accesul ceangailor la invatamantul in limba maghiara. Daca ii spui ceangau unui clejan, acesta se supara, considerndu-l o jignire. Mandria de a fi catolic si de a se simti roman nu i-o clatini. Vorbeste o maghiara stricata, spunand „tink” gainii, „ini” vacii, „lu” calului sau „ioho” oii.

Restul este romanesc, curtea, casa, tesaturile si portul, traditia si obiceiurile. Troitele catolice de la raspantii despart satul in cartiere, in zone stiute doar de localnici, Buda, Clejuta, Alexandra. La 15 km de Bacau, umba orasului a inceput sa ajunga si aici. Case care seamana din ce in ce mai mult cu vile, curti betonate, antene parabolice si garduri de fier forjat. Vilele au fost ridicate de tinerii care au muncit sau muncesc in Italia sau Germania. Curios, comuna Cleja a fost calcata rareori de vreun bucurestean, dar de mai multe ori de cineva de la Budapesta, profesor, politician sau folclorist. Clejanii s-au saturat sa li se tot spuna ca nu sunt romani si ca au nevoie de scoala si de preoti maghiari.

„Nu trebuie sa ne suparam ca ungurii de la Budapesta cheltuiesc bani si fac propaganda in satele de ceangai. Stiu sa-si urmareasca interesele, chiar daca nu deranjeaza pe nimeni multimea de reportaje din presa maghiara despre oprimarea culturala a ceangailor. Noi de ce nu scriem nimic? De ce stam cu mainile in san?”, spun locuitorii comunei. Povestea indiferentei noastre e mult mai veche si numai asa se explica faptul ca profesorul Dumitru Martinas, primul om de stiinta care a demonstrat originea transilvano-romana a ceangailor, a murit fara sa-si vada tiparita cartea sa monumentala.

Investitii la greu

„Am reusit sa finalizam alimentarea cu gaze pe o distanta de 15 km. La retea au fost racordate scolile din cartierul Buda si Cleja, precum si Centrul de Informare si Documentare. De asemenea, doua din cele patru biserici au fost racordate la aceasta retea si au incalzire centrala, la fel si Caminul cultural. Am terminat de construit bisericile din Buda si Somusca, acestea urmand a fi sfintite in vara acestui an.
Anul trecut s-a infiintat o parohie in satul Valea Mica, iar pana in vara acestui an se va infiinta una si in satul Buda. Ne-am programat ca in vara acestui an sa sfintim capela din Cimitirul central. O contributie insemnata si-au adus-o in acest scop locuitorii comunei dar si cativa din Galati, fosti cetateni ai comunei.”, spune primarul Ion Joca.

Cele mai frumoase scoli

Clejanii se mandresc cu faptul ca au doua scoli cu incalzire centrala din patru, dotate cu mobilier prin Banca Mondiala. Toate scolile au fost renovate, dotate cu calculatoare, peste 40. „Am rezolvat si problema decontarii abonamentelor pentru cadrele didactice”, spune primarul Ion Joca.

Intr-un anumit fel, s-a rezolvat si problema invatamantului in limba maghiara, in cartierul Buda existand o clasa unde cativa elevi urmeaza aceste cursuri. „Este pacat ca Inspectoratul Scolar Judetean ocoleste Primaria. De cate ori se vine in comuna, inspectorii scolari nu trec si pe la Primarie, sa discute cu noi, sa le spunem ce probleme avem”, se plange primarul comunei.

Locuri de munca asigurate de investitori

„Daca nu vine sacul la moara, merge moara la sac”, spune Andreea Lazarim Dimitriu, administratorul SC A &M Fashion SRL Bacau, care are inchiriat un spatiu la Cleja. „Avem locuri de munca pentru cel putin o suta de oameni, am venit in intampinarea locuitorilor comunei, dar deocamdata sunt doar vreo 30 de angajati. Confectionam jachete, pantaloni, toate pentru export. Colaboram foarte bine cu Primaria, dar am dori sa vina si mai multa lume sa se angajeze, pentru ca avem destule locuri”, declara tanara investitoare. Sunt contracte si comenzi ferme, dar forta de munca este scazuta.

La fel se intampla si la SC RADOS INST SRL, administrator Tudor Radoi. „Avem 20 de oameni angajati din Faraoani, 35 de Cleja si 5 din Bacau. Executam incalataminte de protectie numai pentru export si putem contribui la cresterea bunastarii familiilor din Cleja”, spune administratorul.

Un centru de Informare model

Comuna Cleja se poate lauda fara exagerare, cu unul din Centrele de Informatica si Documentare cel mai moderne din judet. Aici se aduna zilnic, inainte sau dupa sfarsitul orelor de curs, peste 50 de elevi care isi desavarsesc temele pentru acasa sau le pregatesc pe cele viitoare. Totul sub atenta supraveghere a bibliotecarei, Irina Pogum, care are grija sa le puna la dispozitie tot materialul didactic necesar. In acelasi loc se poate accesa Internet-ul, existand un numar suficient de calculatoare pentru fiecare solicitant. In cladire am gasit si Atelierul de Croitorie din cadrul Scolii de Arte si Meserii din Cleja, unde elevii clasei a XI-a, alaturi de maistrul instructor Daniela Marcoci, lucrau huse pentru banci.

225 de ani de atestare documentara

Anul acesta, satul Somusca implineste 225 de ani de la prima atestare, fapt care nu va trece neremarcat de catre conducerea comunei. Denumirile istorice de Somoska, Somosca sau Somosca, au fost cele sub care a fost cunoscuta de-a lungul timpului localitatatea. Prima atestare documentara este din anul 1781. In acel an, in Somusca existau 15 familii si 83 de credinciosi, intre 1800 – 1801, 14 familii si 81 credinciosi, in 1850, 526 credinciosi, in 19999, 428 de familii si 1866 credinciosi, iar in 2004, 430 familii cu 1807 credinciosi.

Parohia din satul Somusca a fost infiintata in 1968. Prima biserica, din caramida, a fost construita in 1901, suferind ulterior avarii serioase de pe urma cutremurelor din 1940 si 1977. Pe locul ei s-a construit, incepand din 1990, actuala biserica cu hramul „Sfantul Luca”, un mare merit in ridicarea ei revenindu-i preotului cu fata de adolsecent, Francisc Maties. Si inca un amanunt interesant despre aceasta localitate, Somusca este satul unde n-ai sa vezi, fie vara, fie iarna, nici o cioara!

Nereguli in comert

Chiar in centrul comunei, vizavi de Primarie, functioneaza un magazin si un bar al SC DERAV SRL. Din pacate, autorizatia de functionare existenta in magazin poarta data de 11.02.2004 si este valabila pana pe 31.12.2004! „Noi i-am solicitat administratorului, Ecaterina Roca, sa intre in legalitate. Avem numeroase adrese prin care i-am cerut sa depuna documentatia necesara eliberarii autorizatiei de functionare. Nu intelegem cum, dupa atatea controale, societatea este gasita in regula, desi nu are autoriozatie de functionare!

La noi, ultima autorizatie de functionare este din 11.11.2004. I-am cerut sa prezinte schita terenului, dar nu a facut-o”, spune primarul Ion Joca. In aceeasi situatie se pare ca se afla si SC DUN CRIS SRL Cleja, societate care nu poseda autorizatie de constructie si care, se spune, ar fi fost sanctionata de o echipa de control a Consiliului Judetean.

D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. Sabau Adriana a zis:

    In legatura cu neregulile din comert:cu tot respectul pentru domnul Mindirigiu, dar a stat de vorba si cu doamna Roca Ecaterina, sa afle si parerea dumneaei, in legatura cu eliberarea autorizatiei de functionare, de catre domnul primar Joca Ion?
    Adresez rugamintea mea domnului Mindirigiu:luati legatura si cu doamna administrator al SC Derav Comixt SRL,pentru ca, din pacate, ati publicat acest articol fara sa aveti cunostinta despre ceea ce se intampla cu adevarat in acest caz.Si va rog sa fiti impartial. Va multumesc.

  2. Ana-Adriana si Laurentiu a zis:

    Salutari din Belgia domnului primar si tuturor consatenilor,nostrii santem mîndrii de comuna noastra. ana-adriana.voidoc@laposte.net

  3. ion gheorghe a zis:

    Cel mai urat lucru este sa-ti renegi originea.Noi am fost 900 de ani unguri,50…ani rusi,si acuma bozgori!!!(zic romaanii)
    De cand are treaba religia unor lideri bruneti cu fata pr….,cu politica si cu originea acestor comunitati????????.
    Ma bucur totusi ca dispunem de o „buda”cu 6 cabine in valoare de 2 miliarde rol.

  4. Hotiile primarului si viceprimarului de ce nu le treceti la realizari????Faptul ca lumea are numai de suferit din cauza conducerii comunei,intradevar s-a mai miscat ceva in comuna dar sa miscat foarte prost sau mai bine spus in bataie de joc….

Adauga un comentariu

*