Doi avocati bacauani din Baroul UNBR (Pompiliu Bota) au depus juramantul la Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din comuna Lipova. Cei doi au imbracat robele in prezenta staretului manastirii si a colegilor lor, avocati.
Duminica, 12 februarie, Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din comuna Lipova, a avut parca mai multi oaspeti ca de-obicei. A fost prima duminica a Triodului, ziua de cand, de fapt, incepe drumul catre Invierea Domnului. Ei bine, in aceasta sfanta zi de duminica, conducerea Baroului Bacau din cadrul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania (Pompiliu Bota) a decis ca doi proaspeti membri, Ramona Radu, avocat stagiar, si Clara Luncanu, avocat definitiv, sa depuna juramantul de intrare in avocatura, tocmai la aceasta superba manastire din satul Malosu, comuna Lipova.
Ramona Radu este fostul director adjunct al Sport Club Bacau, care a decis sa inceapa o noua cariera si este avocat stagiar, iar Clara Luncanu are masteratul in drept. Cele doua au sustinut examenul de admitere in profesia de avocat in Baroul UNBR (Pompiliu Bota) si au hotarat sa depuna juramantul in fata colegilor intr-un cadru mai deosebit, si au ales Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel”, din Lipova.
Avocati cu binecuvantare de la staret
Ceremonia a fost precedata de o slujba religioasa oficiata de staretul Manastirii, Ignatie Popa. „De obicei juramantul se depune la Barou, insa de data aceasta am ales alt loc. Am convocat la aceasta intalnire trei membri ai Consiliului Baroului Bacau, av. dr. in Drept Doina Ionet, av. Gabriela Radu si av. Daniel Mircea Prosie. De asemenea, au fost prezenti si alti avocati din cadrul Baroului. Inceputul fiind facut, urmeaza ca si alti avocati sa depuna juramantul in asemenea conditii.
Consideram ca este un cadru prielnic pentru o astfel de manifestare”, ne-a declarat doctorand in Drept, av. Vasile Botomei, Decanul Baroului Bacau din cadrul UNBR(Pompiliu Bota). Intr-adevar, atmosfera a fost una cu totul si cu totul speciala, mai ales in momentul in care cei doi avocati s-au imbracat in robe si au primit binecuvantarea staretului Manastirii.
Asa cum cere datina, proaspetii intrati in avocatura si-au lasat robele in manastire, timp de 40 de zile, pentru a fi sfintite. Prea Sintitul Vicar Ioachim Bacauanu a fost incantat de alegerea facuta de Baroul Bacau si s-a oferit sa puna la dispozitie acestuia sala de sedinte de la Protoeria Bacau, in functie de datele de tinere a acestora.
Manastire oprimata de regimul comunist
Atestata documentar ca Manastire de calugari din 1801, acest asezamant monahal a suportat din plin rigorile regimului comunist, fiind inchis in 1967 si capatand o alta destinatie. Rugaciunile credinciosilor n-au ramas neauzite de Dumnezeu.
Conditiile create dupa 1990 au fost benefice monahismului romanesc prin redeschiderea manastirilor inchise abuziv sau prin infiintarea altora noi. Inceputurile redeschiderii manastirii de la Lipova dainuie din 1995. In 2000 s-a turnat fundatia si temelia bisericii care au ramas asa pana in 2002, cand din binecuvantarea Prea Sfintitului Eftimie a poposit in aceste tinuturi Ieromonahul Ignatie Popa, de pe meleaguri galatene. Lucrarile de constructie ale bisericii au continuat pana in 2005 cand, cu ajutorul lui Dumnezeu, acestea au fost finalizate. Pictura a fost realizata de pictorul bisericesc Vichi Lica.
Catapeteasma este lucrata la Vanatori – Neamt de mesterul Constantin Tanase. Sfintirea a avut loc pe 26 iunie 2005 si a fost oficiata de Prea Sfintitul Arhiereu Vicar Doctor al Episcopiei Romanului, Ioachim Bacauanu, ajutat de un sobor de preoti si stareti. Manastirea este sitiuata la 35 km Nord Est de municipiul Bacau, in satul Malosu, din comuna Lipova. In fiecare zi de sarbatoare, aici vin enoriasi din intreg judetul.
Sunt atrasi de felul in care slujeste Ignatie Popa, de sinceritatea pildelor sale si mai ales de sfaturile date celor care cred in Dumnezeu. Desi este o manastire de calugari, deocamdata, in afara staretului, alt calugar nu mai exista, doua maicute originare din satul Malosu ajutand la treburi. Si sunt multe de facut, mai ales ca planurile staretului Ignatie Popa sunt marete, acesta dorind sa faca din Manastirea „Sfintii Apostoli Petru si Pavel” unul dintre cele mai vestite lacasuri de acest fel din judet.
A fost ajutat substantial de oameni de bine din Bacau, printre care si medicul Iulia Stefanescu, un adevarat ctitor al manastirii. Deja, in Manastire exista chilii pentru a primi oaspeti, iar bunatatea si mai ales harul staretului Ignatie Popa atrag foarte multi bacauani care si l-au ales drept duhovnic pe acest calugar tanar si credincios slujitor al lui Dumnezeu.
D. MINDIRIGIU
este o adevarata binecuvantare pentru toti ce cred in Dumnezeu sa poata fi prezenti macar pentru o singura data la o slujba oficiata de Parintele Staret Ignatie Popa si sunt sigur ca cei care au ajuns la aceasta manastire vor mai reveni
CHIAR DACA UNII DINTRE CEI CE AU AJUTAT MANASTIREA AU INTRERUPT MOMENTAN VIZITAREA MANASTIRII SUNT TOT PRIETENII NOSTRI