Saucesti, comuna formata din cinci sate, Bogdan Voda, Schineni, Siretul, Serbesti si Saucesti. O populatia de aproape 4.500 de locuitori, care ocupa o suprafata de 5225 ha, are drept principala indeletnicire agricultura. In comuna exista cinci scoli, cinci gradinite si opt biserici, cinci ortodoxe si trei catolice.
Cand spui Saucesti, primul gand te duce catre fosta societate ARGUS, care si-a avut sediul aici multa vreme. Pe vremea lui ARGUS, multa lume a gasit de lucru si comuna era destul de prospera. ARGUS si-a frant aripile si s-a ajuns in cotidian, unul destul de cenusiu. Desi in comuna sunt cativa agenti economici puternici, oamenii nu se prea inghesuie sa lucreze la patron. Prefera sa creasca vite, sa faca branza si sa aprovizioneze piata Bacaului cu oua. „Apropierea de Bacau a facut ca foarte multi locuitorii ai municipiului sa cumperee terenuri in comuna noastra, mai ales pe marginea DN 85, unde isi ridica locuinte si se stabilesc acolo. ~n afara de energie electrica, alte utilitati nu au, dar prefera sa se mute la tara”, spune primarul Viorel Savin. Din cauza preturilor crescute la motorina si piese de schimb pentru intretinerea utilajelor agricole, multi posesori de terenuri renunta a le mai cultiva si le lasa in paragina. Prefera sa creasca o vaca, gaini sau porci si sa vanda produsele pe piata Bacaului. De anul trecut, un alt mare pericol ameninta locuitorii comunei, in special pe cei din Saucesti si Schineni.
Balaurul numit Siret
~n vara lui 2005, comuna Saucesti a fost lovita de o calamitate cum nu s-a mai vazut de prin 1921. Raul Siret, care-i scalda malurile de zeci de ani, a dat pe dinafara. „Au fost inundate 138 de locuinte, din care 11 au trebuit sa fie demolate. Toate din satele Schineni si Saucesti. S-au primit materiale de constructii. Nordul satului Schineni este cel mai amenintat de inundatii. Acolo raul Siret are doua coturi si oricnad poate da afara, asa cum s-a intamplat in august. Ar fi necesar construirea unui dig de protectie de vreo doi kilometri lungime, dar nu sunt bani. Am facut memorii peste tot, dar pana in preznt n-am primit nici un raspuns. Din cauza inundatiilor au avut de suferit nu numai cele 138 de locuinte, ci si DJ 207 F, distrus pe o lungime de doi kilometri, intre Schineni si Saucesti, precum si scoala din Schineni, unde invata peste o suta de elevi. Au fost mutate salile de clasa in Caminul cultural, care a fost si el inundat, dar mai putin. S-au darmat sobele. Cele mai mari probleme ale Primariei se leaga de acest lucru”, se plange primarul comunei Saucesti, Viorel Savin.
Ajutoare si bani putini
~n afara unor materiale de constructie, nu s-a primit mai nimic de la Guvern, pentru remedierea efectelor pricinuite de inundatiile din august 2005. „Am primt 125 paturi de la Armata americana si 176 de paturi de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta. Am am primit si niste cizme de cauciuc, vreo 150, alimente. Multe societati comerciale din judetele Suceava sau Vaslui au trimis si ele ajutoare, BCR ne-a expediat detergenti de vreo suta de milioane lei. Pentru 71 de locuinte afectate s-au distribuit materiale de constructie pentru consolidari.
Pericol iminent
„Daca nu se iau masuri la nivel de Consiliu Judetean sau Guvern, Siretul oricand ne poate crea dureri de cap. SNIF incepuse lucrarile de decolmatare a paraului Turbata, care face parte din sistemul de desecare Saucesti – Siretu, pe o lungime de 44 kilometri, dar s-au avut in vedere doar noua kilometri canal central”, spune primarul Savin. ~n aceste conditii, oamenii au prins frica si se gandesc cu groaza ca ceea ce s-a intamplat in august 2005 s-ar putea repeta.
Satul Siretu are un Centru social de reabilitare
~n satul Siretu a fost construit un centru social de reabilitare, terminat in noiembrie dar care n-a fost mobilat in intregime. Constructia a fost realizata cu ajutorul Ministerului Integrarii Europene si Agentia de Dezvoltare Nord – Est. ~n aceasta primavara urmeaza ca acest centru sa fie dat in folosinta. Pe agenda de lucru a primarului Viorel Savin a mai figurat si efectuarea de reparatii capitale la Scoala Siretu. „Am primit promisiuni ca vom fi ajutati si prin programul Bancii Mondiale, la aceasta scoala urmand sa fie instalate grupuri sanitare, o centrala de incalzire, precum si refacerera instalatiei electrice.
Statul Lichtenstein se implica in reparatia scolii din Schineni
„O organizatie nonguvernamentala din statul Lichetenstein se va implica in constructia scolii si gradinitei din satul Schineni, spune primarul Viorel Savin. Valoarea lucrarilor se apropie de 200.000 euro iar noi speram ca 80 la suta din aceasta suma sa fie donata de organizatia nonguvernamentala respectiva”. Cladirea scolii din Schineni se afla intr-o stare jalnica, peretii stau gata sa se darame iar acoperisul de-abia se mai tine.
Toata comuna este luminata „a la giorno”
Toate ulitele si strazile din comuna sunt iluminate, aceasta fiind una dintrre realizarile cu care ne mandrim”, spune si primarul Petre Dabija. Totodata, peste sase kilometri din drumul comunal au fost reabilitati. „~n acest an speram sa incepem si reparatiile la scoala din satul Saucesti, unde invata peste 400 elevi. Vom dota scoala cu o centrala termica si apa curenta”, declara primarul Viorel Savin. Problema navetei elevilor, care se deplaseaza din Schineni la Saucesti, a fost rezolvata prin dotarea cu un microbuz scolar, care asigura transportul elevilor dus-intors pe traseul Bogdan Voda – Schineni – Saucesti. „Am reusit sa rezolvam si transportul public. ~n prezent, din centrul comunei circula din 15 in 15 minute microbuze spre Bacau si inapoi, iar in celelate sate ale comunei, din doua in doua ore”, se lauda Viorel Savin.
Locuri de munca exista, forta de munca, mai putina!
~n comuna Saucesti isi desfasoara activitatea cateva societati comerciale care asigura locuri de munca pentru o parte din populatia comunei. „AICBAC are vreo 30 de angajati, SC SCRALAT, o firma de constructii, vreo zece locuri, iar o firma care produce incaltaminte, 80 de locuri. Restul populatiei s-a dedicat agriculturii, spune primarul. Putem afirma ca noi, cei din Saucesti, suntem cei care aprovizionam populatia Bacaului cu lapte, branza, oua si carne”. Peste 450 de tineri din comuna lucreaza in strainatate, in special in Italia si Spania. Cu banii castigati isi cumpara terenuri si isi ridica locuinte in Saucesti. „Un metru patrat de teren a ajuns intre 10 si 15 euro”, spune primarul.
Zeci de hectare lasate in paragina
Din ncauza preturilor scazute la produsele agricole, foarte multi posesori de terenuri agriocole nu le mai cultiva si le-au lasat in paragina. „De vreme ce pe un kilogram de porumb sau unul de grau primim te miri ce, nu ne mai convine. Si asta, in timp ce preturile motorinei sau ingrasamintelor chimice cresc in fiecare zi. Mai bine nu le cultivam si ne ocupam cu cresterea animalelor”, spun cei din Saucesti. „La ora actuala, in comuna sunt peste 200 ha de teren lasat parloaga, posesorii lor justificand acest lucru prin aceea ca nu iau nimic pe productia agricola”, afirma Viorel Savin.
Batrana si apa
Un personaj bine definit in istoria comunei Saucesti este batrana Aglaia Ivan, de 90 de ani. I s-a construit o casa de Primarie, sa aiba unde locui. Inundatiile din august 2005 i-au distrus-o. „Batrana a primit ajutoare, materiale de constructie, dar nu avem bani cu ce sa-i ridicam din nou casa. Locuieste intr-o incapere care a ramas neatinsa iar cand este mai frig, se muta la un vecin. Noi am aprovizionat-o cu lemne. La primavara speram sa ne apucam sa-i ridicam o alta locuinta”, spune primarul Viorel Savin.
D. MINDIRIGIU
nu mai vorbiti de aiure tot ce sa facut in comuna saucesti totul a fos facut de germani ,elvetieni si cu digurile este cea mai proasta ideie ca sar putea face dar nu vor toti primari au asteptat numai pomana ca daca sar lucra cu toti bani pe care i primesc de la fondurile europene sar pute face multe dar de ce sa nu bage in buzunar vareau sa zic ca atunci cand vin alegerile toti primari promit dar nu fac nimic se lauda ca tarani sai voteze si apoi sa se inbogateasca pe spatele nostu al oamenilor sunt mai multe secrete ce statatului romniei le scapa printre degete si toate cate vi leam spus este adevarat veni si ciculati cu masina in comuna saucesti ca iti iei masina in spate pentru ca nu mai ai roti de toate gtoapele di comuna de la intrare pana la esire va multimim puteti da la ziar sa se stie de toate acestea