Printre sutele de bacauani care se inghesuie in aceste zile in fata ghiseelor de eliberare a pasapoartelor se afla si dascalii care intentioneaza sa abandoneze, pentru o vreme, munca de la catedra pentru o alta, mai banoasa, in strainatate. Genul acesta de naveta intre catedra si plantatiile de capsuni din Spania este practicat de multa vreme de dascalii bacauani.
Majorarile de salarii de care au inceput sa beneficieze in urma grevei din toamna anului trecut sunt destul de modeste, motiv pentru care exodul cadrelor didactice ramane un fenomen in permanenta actual.
Inspectorul scolar general Radu Ababei spune ca zeci de educatori, invatatori sau profesori isi depun, luna de luna, cereri pentru acordarea unui concediu fara salariu. Perioadele pentru care dascalii fac aceste intreruperi de activitate nu sunt, intotdeauna, aceleasi.
O parte din ei isi iau concediu fara plata pentru un an intreg, insa exista si dascali care isi intrerup activitatea doar pentru maxim trei luni. Este exact perioada permisa de lege in care pot ramane in spatiul Schengen fara sa riste ca, la intoarcerea acasa, sa se aleaga cu o interdictie pusa pe pasaport. In cele trei luni lucreaza pe unde pot, aduna cate doua-trei mii de euro dupa care se intorc acasa la postul pe care l-au lasat liber la catedra.
Inspectorul Radu Ababei spune ca, pentru ISJ acest du-te-vino reprezinta o permanenta bataie de cap.
„Nu e deloc usor sa gasesti, in mijloc de an scolar, pe cineva care sa suplineasca niste ore la catedra pentru o perioada scurta de timp. De cele mai multe ori apelam fie la cadrele didactice pensionare fie la dascalii care predau in respectiva scoala pentru a prelua catedra ramasa vacanta dupa plecarea titularului in concediu fara plata”, mai precizeaza Radu Ababei.