ÃŽn judetul Bacau exista 20.000 de autovehicule ale caror certificate de inmatriculare nu au fost preschimbate, cu toate ca proprietarii lor ar fi trebuit sa faca acest lucru pana in 2001. Cele mai multe masini au fost insa abandonate, iar in timp au ajuns sa nu mai poata fi utilizate.
Celor care au întârziat sa intre în legalitate li s-a mai dat un ragaz, pâna la 1 aprilie 2006. De la aceasta data, vehiculelor cu certificate de înmatriculare de tip vechi li se suspenda din oficiu înmatricularea.
„La ora actuala, parcul auto al judetului Bacau detine peste 120.000 de autovehicule, dar, dintre acestea, aproape 20.000 sunt în evidentele noastre cu certificate de înmatriculare foarte vechi. Proprietarii acestora sunt asteptati sa vina la ghiseu si sa solicite certificate de înmatriculare noi, daca mai detin autovehiculul respectiv”, a declarat seful Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere si ÃŽnmatricularea Vehiculelor Bacau, comisarul-sef Virgil Ardeleanu.
Cele mai multe dintre masinile cu certificate vechi au ajuns adevarate „fantome”, abandonate pe aleile dintre blocuri si într-o stare avansata de degradare.
ÃŽn urma cu trei ani, Primaria municipiului Bacau a organizat o actiune de ridicare a „epavelor”, dupa ce i-a avertizat pe proprietari prin afise lipite pe parbriz. Au fost strânse circa trei sute de vehicule, majoritatea Dacii sau Oltcituri vechi, care au fost depozitate la marginea orasului, într-un loc îngradit. Actiunea însa nu a fost continuata, iar acum parcarile sunt din nou pline de masini abandonate.
Amenda de zeci de milioane de la 1 aprilie
Locuitorii se declara deranjati de prezenta masinilor ruginite în parcari. „Eu, la mine la bloc, am în parcare doua epave. Nu mai au nici roti, nici motor, dar nu stim ale cui sunt. Asa pot sa mai stea acolo si o suta de ani, dar ocupa spatiul degeaba”, a spus Grigore Oprea, unul dintre bacauanii care nu sunt de acord ca masinile abandonate sa ramâna în parcari.
Proprietarii de masini cu certificat vechi, care înca folosesc vehiculele, risca sa fie sanctionati de la 1 aprilie cu amenda de la 30 la 50 milioane de lei, în cazul în care nu îsi schimba în acest termen certificatul de înmatriculare.
Cei care doresc ca pe ultima suta de metri sa preschimbe certificatul de înmatriculare vechi cu unul de tip nou trebuie sa se prezinte la ghiseu cu fisa de înmatriculare semnata de proprietar, cartea de identitate a vehiculului în original si copie, actul de identitate al solicitantului, în original si copie.
Mai sunt necesare chitanta de 30 de lei noi achitati la CEC sau BCR si vechiul certificat de înmatriculare. Masura a fost luata pentru realizarea unei baze de date la nivelul întregii tari.