Motiunea de cenzura a depusa de PSD si PRM la pachetul de legi privind reforma in sanatate a fost respinsa cu 467 voturi impotriva si 214 pentru. In termen de 5 zile, legile pot fi atacate la Curtea Constitutionala. In caz contrar, legile vor fi trimise la Cotroceni pentru promulgare. PSD a anuntat ca va ataca legile la Curtea Constitutionala.
Plenul reunit al celor doua Camere a dezbatut, marti, motiunea de cenzura la asumarea raspunderii Guvernului pe legile privind reforma in sanatate. Cunoscuta sub numele de ‘Anti-reforma sanatatii’ motiunea depusa pe 16 februarie a fost semnata de PSD si PRM.
Cele doua partide din opozitie apreciaza ca „asa-zisa reforma” este una orientata impotriva pacientilor, consecinta ei fiind restrangerea dreptului la ocrotirea sanatatii pentru marea majoritate a populatiei.
Titus Corlatean: ‘pachet contrafacut de legi’
In deschiderea sedintei parlamentare vicepresedintele PSD, Titus Corlatean a prezentat motiunea de cenzura in numele opozitiei. Titus Corlatean a calificat legile privind reforma in sanatate ca fiind un ‘pachet contrafacut de legi’ care va genera discriminare in interiorul sistemului.
E o lege pentru cei bogati, in timp ce celor saraci li se restrange si mai mult acesul la serviciile medicale, a mai spus Corlatean.
„Sub forma unui pachet de 17 legi, intitulat pompos «Lege privind reforma in domeniul sanatatii», nu reprezinta altceva decat expresia cel mult a unei antireforme in domeniu caci, de fapt, ni se propune sa legitimam prin votul nostru nimic altceva decat crearea unor noi surse de castiguri pentru grupurile de interese clientelare din anturajul Guvernului”, sustin semnatarii motiunii.
Semnatarii motiunii au criticat gestul de angajare a raspunderii Guvernului pe aceasta tema, fara o dezbatere parlamentara, considerandu-l „un act iresponsabil” si o „aventura pe care Parlamentul Romaniei are datoria sa o sanctioneze drastic”.
Opozitia s-a aratat nemultumita de faptul ca, prin adoptarea acestui pachet de legi, ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, devine „atotputernic”, in timp ce reforma promovata de el este facuta pentru a distruge sistemul public de sanatate si pentru a favoriza firmele private de asigurari.
Initiatorii critica totodata introducerea „noilor metode menite sa-l jupoaie de bani pe omul sarac aflat in impas”, respectiv coplata, pachetul minim de servicii medicale si extinderea bazei de impozitare.
C. Popescu Tariceanu: ‘motiune de uzura’
Premierul Calin Popescu Tariceanu a prezentata in fata parlamentului punctul de vedere al Guvernului fata de motiunea de cenzura a opozitiei.
Nu am gasit in textul motiunii nici o idée sau un argument impotriva pachetului de legi al Sanatatii, nu avem de-a face cu o motiune de cenzura ci cu o , a spus Tariceanu. Premierul a prezentat exemple din timpul guvernarii PSD-iste care au transformat sistemul de sanatate in una din cele mai bune ‘vaci de muls’ aratand ca toata lumea are ‘interes’ in sitemul de sanatate.
Referindu-se la sitemul bazal de servicii si coplata a serviciilor medicale, primul ministru a spus ca acestea au fost introduce inca din 2003, dar ele nu au functionat niciodata. Legile reformei in domeniul Sanatatii urmaresc sa aduca ssitemul sanitar intr-o stare functionala.
Sanatatea nu e gratis, sanatatea costa bani, a spus premierul. Cei mai putin de 5 milioane de cetateni contribuabili la sistemul de sanatate nu pot sustine nevoile pentru o populatie de 22 de milioane.
Primul ministru C. Popescu Tariceanu a declarat ca ceea ce l-a iritat la motiunea de cenzura a fost minciuna ca, in acest moment, serviciile medicale sunt gratis.
Taza pe viciu a starnit multe critici. Cei care contesta aplicarea acestei taxe nu se gandesc la scopul ei, de a descuraja viciile, ci protejeaza unele interese ale producatorilor de tigari, a spus Tariceanu.
Tariceanu a incheiat aratand ca anul 2006 incepe fara datorii pentru sistemul de sanatate si ca adoptarea motiunii ar duce la blocarea reformei, ceea ce ar insemna acumularea de noi datorii.
Pachetul de legi privind reforma in sanatate este cea mai dificila reforma pe care guvernul vrea sa o puna in apicare.
Parlamentarii Coalitiei au fost mobilizati pentru ca prin votul lor sa respinga motiunea si sa dea dovada de sustinere a Guvernului Tariceanu.
HotNews.ro