Zeci de asistenti medicali bacauani au solicitat conducerii spitalului in care lucreaza concedii fara plata. Pentru un salariu mai bun si o viata mai decenta, ei isi incearca norocul in strainatate. Muncesc in clinici si azile, in conditii civilizate, primesc salarii de 10 sau 20 de ori mai mari. Unii se intorc in spitalele de unde au plecat, altii cer doar lichidarea. Unitatile medicale din Italia cauta asistenti din judetul Bacau.
Sanatatea bacauana nu scârtâie numai din lipsa banilor, ci si a cadrelor medicale. Asistentii iau drumul pribegiei in azilele Uniunii Europene, pentru a câstiga de zece ori mai mult decât in propria tara. Anunturile lipite pe peretii spitalelor care ofera cazare si masa, asigurate de angajatori, salariu pentru un program de lucru de 7 ore de peste 1.000 de euro pe luna, sunt tentante, mai ales pentru un asistent tânar care in prezent nu câstiga mai mult de 4 milioane de lei pe luna.
La Directia de Sanatate Publica sosesc zilnic cereri pentru concediu fara plata pe perioade lungi, chiar si de un an. In mai putin de trei luni, 83 de asistenti au solicitat concediu. Cu tot cu personalul auxiliar, se pierd temporar din sistem circa 180 de angajati anual.
„Sute” de angajati numai dintr-un spital
In Spitalul Judetean de Urgenta Bacau, au plecat prin astfel de contracte „sute” de asistente, dupa cum declara directorul unitatii, dr. Leonard Rosu, iar in prezent sunt cereri pentru inca 60. „De la sectia pe care o conduc, Hemodializa si Nefrologie, au plecat 20 de asistente, adauga dr. Rosu. Exista insa foarte multe asistente care nu au loc de munca, asa ca ne descurcam.
Nu au fost niciodata nemultumiri din partea medicilor sefi de sectie in legatura cu plecarile, pentru ca aceste concedii fara plata se acorda si cu acceptul lor. Este un ajutor pe care il oferim salariatilor nostri, in special celor tineri. Lucrul la o clinica din strainatate este singura lor sansa de a-si cumpara un apartament, o masina sau de a-si intretine familia.
Legea spune ca aceste concedii fara plata se semneaza numai cu acordul partilor, deci cât timp exista acest acord nu este nici o problema. Ceea ce prevede Contractul Colectiv de Munca sunt doar drepturi minimale. Da, postul respectiv este blocat un an, dar cei noi care vin câstiga pentru ca se formeaza profesional in aceasta perioada”.
Sunt insa si sefi de sectie nemultumiti ca pierd asistente cu experienta. „Este o problema, afirma dr. Vladimir Corneleac, seful sectiei de Obstetrica Ginecologie I, din Maternitatea Bacau. 70 la suta dintre asistentele medicale care pleaca au multa experienta. E pacat pentru ele ca se duc sa lucreze ca menajere, ingrijitoare de batrâni sau in alte specialitati pentru care s-au format. Pierdem astfel oameni valorosi”.
Onestenii fug si ei
Plecarea asistentilor la munca in strainatate a devenit o traditie si la Spitalul Onesti. ~n prezent peste 20 de asistenti de aici sunt in concediu fara plata. Anul trecut au fost 40. Unii s-au intors, altii au renuntat la post.
„Afara” sunt platiti cu sume intre 800 si 1500 de euro. Dintre asistentii care au fost sau sunt plecati in strainatate de la Spitalul Moinesti, doar 15 la suta lucreaza in domeniu medical. Restul, pe unde au gasit.
„Asistentii sunt privilegiati, spune si dr. Adrian Cotârlet, directorul spitalului. Diplomele lor sunt recunoscute mai usor. Un medic trebuie sa o ia de la capat in strainatate pentru a-si câstiga gradele profesionale. Si, desi omologii mei din Uniunea Europeana câstiga cel putin 5.000 de euro pe luna, eu nu plec. Daca aveam pâna in 30 de ani…”.