Liberalizarea pietei energetice europene se loveste de rezistenta guvernelor

Statele europene tind sa-si protejeze tot mai mult companiile energetice nationale. Franta urmareste sa creeze un lider national de energie in ciuda acuzatiilor de protectionism in ceea ce priveste sprijinul pe care il arata fuziunii dintre Gaz de France (GDF) si Suez, unul din cei mai mari furnizori europeni de energie, informeaza publicatia irlandeza Finfacts.

Duminica, Consiliile de administratie ale celor doua companii au cazut de acord asupra fuziunii, valoarea tranzactiei fiind aproximata la 73 miliarde euro.

Recenta disputa dintre Rusia si Ucraina care a afectat distributia de gaz europeana a adus pe agenda Uniunii Europene problema energetica.

Presiunile recente ale Uniunii Europene de liberalizare a pietelor nationale de enegie, au creat in Europa un val de fuziuni si oferte de cumparare fara precedent, impulsionand guvernele sa caute companii suficient de puternice pentru a rezista pe termen lung, subliniaza Bloomberg.

Pe 21 februarie 2006, grupul italian Enel si-a anuntat intentiile de a cumpara 98,6% din pachetul de actiuni al companiei de electricitate belgiene Electracabel, care face parte din grupul Suez, a doua mare companie de utilitati din Franta, dupa Electricite de France. Pretul oferit de italieni este de aproximativ 38 miliarde euro.

In aceeasi zi, potrivit Bloomberg, colosul german E.ON AG a facut o oferta de 29,1 miliarde euro, pentru compania spaniola Endesa S.A.

Interesul national primeaza in fata celui european

Oferta companiei E.ON a intampinat rezistenta guvernului spaniol, care a anuntat ca va face modificari legislative care sa permita institutiilor spaniole de reglementare dreptul de a se exprima negativ asupra ofertei inaintate de E.ON, informeaza Reuters.

Anterior ofertei facute de E.ON, compania spaniola Gas Natural parea sa aiba sanse mari de a-si asigura preluarea Endesa, cu o oferta de 23,4 miliarde euro. Anuntul executivului spaniol a venit in conditiile in care potrivit presei spaniole, Gas Natural ar putea face o oferta de preluare similara sau chiar mai mare decat cea inaintata de E.ON.

In ciuda avertismentelor Comisiei Europene, ca reactie la incercarea guvernului spaniol de a pastra industria energetica sub control national, primul ministru spaniol, Jose Luis Rodriguez Zapatero, a catalogat compania Endesa ca „strategica” pentru tara sa, subliniaza Bloomberg.

In Franta, primul ministru Dominique de Villepin si-a retras sambata obiectiile legate de fuziunea dintre Gaz de France si Suez, declarand ca sprijinul sau este motivat de „importanta energetica strategica pentru Franta”, noteaza Finfacts.

Premierul francez a dat asigurari sambata ca Executivul va lua masurile necesare pentru a modifica legislatia si a face posibila fuziunea celor doua companii franceze de energie.

In prezent, statul detine peste 80% din Gaz de France, iar legea impiedica statul sa-si reduca participatia in Gaz de France sub nivelul de 70 la suta. Fuziunea cu Suez va face ca participatia statului sa fie mai mica de 70 la suta si, de aceea, este necesara o modificare legislativa.

Luni, ministrul de finante francez, Thierry Breton a declarat ca statul va detine putin sub 40% din atiunile noii companii care va rezulta din fuziunea dintre GDF si Suez, informeaza Bloomberg.

Potrivit unui comunicat de presa comun dat luni de catre cele doua companii franceze, fuziunea va crea o companie care va avea o cifra de afaceri anuala de 64 miliarde euro.

In comunicat se mai arata ca uniunea, care are acordul guvernelor din Franta si Belgia, va fi finalizata in a doua jumatate a acestui an si nu va aduce disponibilizari de personal.

Potrivit Bloomberg, noua entitate va deveni a doua mare companie de utilitati din lume, dupa valoarea de piata, dupa Electricite de France.

Ca reactie la declaratiile premierului francez, duminica, ministrul italian al economiei, Giulio Tremonti, a acuzat Franta de protectionism.

„Tendinta statelor europene de a construi bariere protective trebuie oprita. Inca mai este timp. Daca nu, riscam un efect similar celui din august 1914”, a declarat Tremonti referindu-se la inceputul primului razboi mondial, citat de Finfacts.

Top 10 companii de utilitati din lume dupa valoarea de piata

1. Electricite de France SA (Franta) – 95 miliarde USD
2. E.ON AG (Germania) – 77 miliarde USD
3. Enel SpA (Italia) – 52 miliarde USD
4. Suez SA (Franta) – 51 miliarde USD
5. RWE AG (Germania) – 48 miliarde USD
6. Exelon Corp. (U.S.) – 38 miliarde USD
7. Endesa SA (Spania) – 35 miliarde USD
8. Tokyo Electric Power Co. Inc. (Japonia) – 34 miliarde USD
9. Gaz de France SA (Franta) – 34 miliarde USD
10. Iberdrola SA (Spania) – 29 miliarde USD

Sursa: Bloomberg

HotNews.ro

Adauga un comentariu

*