Bataie de joc: Lucrari in regim de urgenta…doar pe hartie

inundatii bacauNici una din cele 18 lucrari de amenajare a cursurilor de apa din judet nu a fost finalizata la termen. Mai mult, desi termenul de executie era 30 noiembrie 2005, inca mai exista lucrari nefinalizate. In timp ce firmele de constructii dau vina pe vreme, conducerea Directiei Apelor ii acuza pe muncitori.

Cele 18 lucrari de amenajare a cursurilor de apa din judetul Bacau s-au dovedit a fi o mare problema pentru specialistii de la Directia Apelor Siret si Sistemul de Gospodarire a Apelor (SGA). si asta pentru ca, desi fondurile necesare pentru lucrari au fost alocate, firmele responsabile cu executia acestor constructii de amenajare nu reusit sa respecte termenele stabilite pentru finalizarea lor.

Pentru a scapa cu basma curata, muncitorii dau vina pe „vreme”, care nu a permis munca efectiva in teren. Pe de alta parte, conducerea Directiei Apelor acuza angajatii societatilor ca „au dormit in loc sa isi faca treaba”.

Conform statisticilor realizate de angajatii de la Ape, nici una dintre lucrari nu a fost finalizata la termenul stabilit. 80 la suta dintre lucrari s-au incheiat abia la sfarsitul lunii decembrie 2005. Restul…se vor termina cand „va permite vremea”, dupa cu afirma Ioan Maftei, directorul SGA Bacau.

Inundatiile ii sperie pe localnici

Locuitorii comunei Furnicari traiesc din nou momente de groaza. si asta pentru ca in fiecare an, odata cu incalzirea vremii, podurile de gheata formate pe raul Siret s-au topit si zeci de case au fost inundate. si in acest an localnicii vor trai cu spaima in suflete, intrucat, pe raul Siret au fost facute doar lucrari provizorii.

„Pana acum s-a facut doar un dig de protectie, insa este o masura provizorie,a afirmat Ioan Maftei. A fost intocmit un studiu de prefezabilitate pentru consolidarea malului stang a raului Siret, pe o lungime de minimum 500 de metri, insa lucrarea ajunge la 20 de miliarde de lei. Speram ca pana la sfarsitul acestui an sa obtinem toate aprobarile, iar anul viitor sa demaram lucrarile de consolidare”.

Astfel, cele 12 familii care au casele exact pe albia raului, si alte 10 care locuiesc in puncte unde malul se poate surpa in orice moment, nu pot decat sa se roage la Dumnezeu ca temperaturile sa nu inregistreze cresteri bruste. in caz contrar, zona va fi din nou inundata.

Lucrarile au costat 24,5 milioane RON

in urma inundatiilor care au avut in luna iulie 2005 au fost aprobate doua Hotarari de Guvern: HG 828/2005 pentru aprobarea lucrarilor de inlaturare a efectelor calamitatilor naturale produse in iulie, finantate din Fondul pentru Mediu, si HG 830/2005, privind alocarea unei sume din Fondul de interventie a Gurvernului. Astfel, sumele acordate judetului Bacau au ajuns la circa 24,5 milioane de lei noi.

„Aceste fonduri au fost destinate pentru lucrari de amenajare de albii, regularizare si indiguire a cursurilor de apa unde au fost probleme, a afirmat Georgiana Draghinda, purtator de cuvant la DAS Bacau. Pentru lucrarile finalizate, receptia a fost realizata de o comisie formata din reprezentanti ai Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor, Administratia Nationala ‘Apele Romane’ Bucuresti, DAS si SGA Bacau si Inspectoratul de Stat in Constructii”.

Efectele inundatiilor vor fi doar…eliminate

Cu toate ca in timpul inundatiilor care au avut loc vara trecuta au fost luate de ape sute de case iar alte cateva mii au fost distruse, lucrarile realizate nu sunt menite sa ii protejeze pe bacauanii locuiesc in zone cu risc mare de producere a inundatiilor.

„Trebuie sa mentionam ca fondurile alocate sunt insuficiente pentru realizarea unor lucrari de prevenire a inundatiilor, a completat Georgiana Draghinda. Cele 18 lucrari programate pentru a fi realizate in judet sunt menite doar sa inlature efectele inundatiilor de anul trecut.

Speram ca aceste lucrari sa reprezinte inceputul unui program de reconstructie si dezvoltare a retelei de lucrari hidrotehnice, mai ales pe fondul schimbarilor climatice petrecute in ultima perioada”.

Muncitorii jucau carti

Dupa ce au fost amanate in repetate randuri, doua dintre lucrari au obtinut acum ca termen de finalizare data de 30 aprilie. intrebat ce sanse sunt ca acest termen sa nu fie din nou depasit, Ioan Maftei a afirmat ca „…totul depinde de cum va fi vremea, pentru ca in perioada in care a fost foarte frig, executia lucrarilor a fost sistata, urmand sa fie reluate abia dupa ce temperaturile vor creste peste 10 grade Celsius.

Conform previziunilor facute de specialistii de la Meteo, abia dupa 15 martie vom putea continua”. Tudorita Lungu, director la DAS Bacau sustine ca „o mare parte din vina pentru intarzierea lucrarilor o au muncitorii, care nu si-au facut treaba cu simt de raspundere.

De multe ori au fost gasiti in timp ce dormeau sau jucau carti, in loc sa munceasca pentru a termina la timp ceea ce au inceput. Noi nu puteam sta cu ochii pe ei tot timpul. Apoi nici timpul nu a fost prea favorabil pentru a termina lucrarile incepute”.

Astfel, amenajarea malului stang al Raului Siret in satele Brad si Copt, din comuna Negri, cat si in zonele Cotu Gros si Schineni, pun, in continuare semne de intrebare in ceea ce priveste terminarea lor.

Alina RATA

Adauga un comentariu

*