De-ale politichiei…

Dupa un an si ceva, de la alegerile legislative nu pare a se fi schimbat prea mult viata politica romaneasca. Parlamentul continua sa ramana remorca Executivului cu rol decorativ pentru ordonante de urgenta si pachete legislative asumate de un Guvern dornic de putere, dar scartaind din toate incheieturile, mereu depasit de evenimente.

PRM-ul, desi in opozitie, inca de la infiintare isi tine cu greu in frau tendintele centrifuge ale parlamentarilor adunati cu „japca” pentru un scor electoral cat mai bun. Un partid croit dupa liderul sau, lipsit de coeziune interna si libertate de exprimare, membri gandind prin liderul partidului, mereu in cautare de afirmare doctrinara si identitate ideologica, devorandu-si fara scrupule liderii de opinie.

PSD-ul –sub efectul pierderii guvernarii, da sentimentul de slabiciune, deruta, lipsa de energie, aproape ca se autoculpabilizeaza. in lipsa unui lider puternic, care sa inspire incredere si unitate, sa mentina o stare morala buna, da mai degraba impresia de dezbinare, de centre de putere ce se macina intre ele. Efortul actualei conduceri a partidului de a depasi aceasta imagine nu-si arata roadele convingator. Lipsa unei strategii clare, coerente, privind contracararea atacurilor actualei puteri la adresa sa este tot mai vizibila, lipsita de vigoare, argumentare si coerenta.

Consecinta a unui mare deficit de imagine, generat de acuzatiile de coruptie si de scandaluri de presa a unora dintre lideri, iesirile in media sunt de multe ori haotice si neconvingatoare. Lipsite de abilitate si inteligenta, aceste contraatacuri nu au darul sa refaca prea curand imaginea pierduta intr-un an de opozitie.

In acest sens, Opozitia reactioneaza cu intarziere sau deloc la decizii ale Puterii care lezeaza interesele celor multi, cu consecinte negative asupra dezvoltarii societatii si a calitatii vietii. in asemenea situatii, media este cea care atrage semnale de atentie in locul Opozitiei. Si pe buna dreptate, multi cetateni se intreaba daca mai exista opozitie sau toate partidele parlamentare joaca hora pe aceeasi partitura de interese?

Daca PNL-ul este perceput de populatie ca fiind partidul aflat la guvernare si care „incaseaza toate castanele”, PD – ascuns dupa fustele presedintelui Basescu se comporta asemenea unei fete mari – inocenta, nevinovata si pofticioasa a politicii romanesti, care isi flutura chiloteii portocalii partenerilor de guvernare, provocandu-i la o orgie politica.

Spalati proaspat de jegul coruptiei de o parte din media, apretati de presedintele Basescu si trecuti cu vederea de o mare parte a presei, PD-ul nu face decat sa-si dezvolte nestingherit prospere afaceri (mai mult sau mai putin oneroase) si sa creasca in sondaje.

Principiul picaturii chinezesti pe care Basescu l-a aplicat de cativa ani in politica romaneasca, a dat o dimensiune politica proverbului „hotul striga: prindeti hotul”! Din pacate opinia publica uita repede ca cei mai prosperi 20 de politicieni care au imbinat in mod eficient pentru buzunarul propriu afacerile cu politica sunt de la formatiunile aflate la guvernare si ca Alianta-DA are cei mai multi politicieni in aceasta situatie, cei mai multi baroni locali si nationali.

Presedintele tarii nu s-a sfiit sa faca din principiul machiavelic: „scopul scuza mijloacele” un principiu al politicii de stat, dezbinand si radicalizand ca niciodata societatea romaneasca, si nu vad de ce partidele din opozitie ar excede practicilor actualei puteri, conform proverbului: „cui pe cui se scoate”.

PSD-ul isi merita soarta din cauza bonomiei, compromisurilor si tolerantei in a lua masuri energice in a sugruma marea coruptie, atunci cand era la guvernare, indiferent de culoarea politica a celor implicati. Albastrul a palit in rosu ce pare mai convingator!

Orizontul politichiei romanesti pare mai „naspa” zugravit ca niciodata, chiar daca greii UE ne vor duce taras-grapis la altarul prosperitatii europene.
Vom fi mireasa asteptata?

Ioan Doroftei

Adauga un comentariu

*