Prizonieri pana la majorat

Potrivit Legii 248/2005, minorii nu mai pot iesi din tara neinsotiti. In acest fel, nu mai pot fi puse in aplicare programele educationale individuale in strainatate pentru copii. La fel de afectate vor fi agentiile de turism. Pana acum, copiii puteau calatori neinsotiti, in baza pasaportului individual si a acordului ambilor parinti pe baza unor declaratii notariale speciale.

Un fapt fara precedent tinde sa ia amploare in Romania, odata cu aplicarea Legii 248/2005 privind libera circulatie. Prima care s-a ridicat impotriva acestei legi a fost Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism (ANAT) care acuza autoritatile romane de „incalcarea dreptului la educatie si la libera circulatie”.

Daca se aplica aceasta lege, tinerii sub 18 ani nu mai pot calatori neinsotiti in afara Romaniei si nu mai pot participa la programele educationale individuale in strainatate. Pana acum, copiii puteau calatori neinsotiti, in baza pasaportului individual si a acordului ambilor parinti pe baza unor declaratii notariale speciale.

Ei erau preluati la aeroport de reprezentantul companiei aeriene si condusi la avion, iar la destinatie de reprezentantul local al programului, profesor sau familie. Daca se aplica legea, costul programului se dubleaza!.

Aceste programe educationale individuale sunt destinate tinerilor intre 12 si 18 ani si ei calatoresc neinsotiti de familie tocmai cu scopul de a invata sa se descurce singuri, pentru a se adapta la modul de viata si la mentalitatea occidentala si sunt derulate de agentiile de turism din Romania in colaborare cu parteneri externi, cu scoli de renume si pot dura de la doua saptamani pana la una sau doua luni.

Costul variaza intre 900 si cateva mii de euro si cuprinde cursuri pentru invatarea unei limbi straine, cazare, bilet de avion, activitati sportive, festivaluri internationale etc. Aproape 60 de agentii de turism din Romania au in oferta acest tip de vacante si aproximativ doua – trei mii de tineri intre 12 si 18 ani participa in fiecare an.

Agentiile de turism din Bacau sufera si ele din cauza legii

Normele sunt dure si pretentioase. Tinerii pot iesi din tara fie insotiti de ambii parinti, fie numai de unul dintre ei, dar numai daca acesta prezinta o declaratie a celuilalt care sa dovedeasca acordul acestuia cu privire la destinatia, durata si scopul calatoriei.

In cazul in care tanarul este insotit de o alta persoana, este nevoie de o declaratie a ambilor parinti si cazierul judiciar sau, dupa caz, a parintelui caruia minorul i-a fost incredintat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva, a parintelui supravietuitor ori a reprezentantului sau legal. Este normal ca minorul sa calatoreasca doar cu acordul ambilor parinti, dar de ce sa fie insotit de un parinte sau un reprezentant legal, de vreme ce el are pasaport individual, iar potrivit legii, parintii si-au dat acordul pentru acest lucru?

Aceste restrictii vor genera pierderi agentiilor de turism care se vor ridica la circa 2 – 3 milioane de euro.

Directorul Agentiei INTER – TOUR Bacau, Dumitru Nanescu, spune ca „avem programe destule in acest an pentru elevi. Este vorba despre participari la Festivaluri Internatioonale, spectacole, excursii externe tematice si tabere internationale. De Paste sunt programe in Grecia, Turcia, Italia, Croatia, iar in vara tabere internationale in Bulgaria, Turcia, Grecia, Italia si Spania. Din pacate, inscrierile au devenit nesigure.

Cand le-am spus despre noile conditii, multi au lasat sa se inteleaga faptul ca nu se stie daca vor mai opta pentru aceste programe”.

Nici Gabi Stoica, directorul Agentiei TERRA NOVA Bacau, nu este prea optimist. „Avem si noi programe dar inscrierile s-au redus la jumatate, pentru ca nu este o misiune prea usoara pentru profesorul sau insotitorul care se obliga in acest fel sa aiba grija de 10, 12 copii. Era altceva cand minorul se deplasa numai pe baza declaratiei notariale a parintilor”, declara Gabi Stoica.

Se cauta un compromis

La sediul Inspectoratului General de Frontiera a avut loc o intalnire intre reprezentantii Directiei de Combatere a Migratiei Ilegale, din cadrul IGPF, ai Patronatului ANAT si ai Asociatiei Carausilor Particulari din Romania.

S-a insistat indeosebi pe faptul ca minorii sa poata fi insotiti si de o persoana anume desemnata din cadrul unei societati comerciale autorizate sa desfasoare activitati de transport international de persoane. IGPF a propus societatilor de transport sa intocmeasca o metodologie. Daca nu se va gasi o solutie, minorii vor fi lipsiti de acest drept al liberei circulatii, prevazut de Legea 248/2005, pana la majorat.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*