Stop violentei in sport

violenta stadionPe 26 ianuarie 2006 a aparut Ordonanta de Guvern nr. 11. Ea se refera la prevenirea si sanctionarea actelor de violenta in sport. Ordonanta a intrat in vigoare de la 1 martie 2006.

Pe 26 ianuarie 2006, Guvernul Romaniei a aprobat Ordonanta nr.11 penrtru prevenirea si combaterea violentei in sport. Ordonanta a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr. 83/30.01.2006. Acest act normativ a intrat in vigoare la 1 martie 2006 si a abrogat Hotararea de Guvern nr. 791/2004, pentru prevenirea si sanctionarea actelor de violenta si iesirilor necontrolate ale spectatorilor cu ocazia manifestarilor sportive, publicata im Monitorul Oficial nr. 478/2004. Pentru a se evita evenimenmtele negative care ar putea avea loc pe timpul competitilor sportive desfasurate pe raza judetului Bacau, am considerat sa aducem la cunostinta spectatorilor cateva prevederi ale acestei Ordonante.

Spectatorii trebuie sa se supuna

Capitolul al III-lea se refera la obligatiile spectatorilor, iar art. 9 la deplasarea catre salile de sport sau stadioane. „Spectatorii sunt obligati sa respecte cu strictete masurile stabilite de organizatori si fortele de ordine pe traseele de deplasare catre locurile de desfasurare a competitiilor si jocurilor sportive, in apropierea si in incinta stadioanelor si salilor de sport”.

Odata ajunsi la stadion, sala de sport sau alte locuri de desfasurare a competitiilor si jocurilor, „spectatorilor le este interzis sa introduca bauturi alcoolice, faclii, artificii, petarde, torte, sticle, materiale explozive, incendiare ori fumigene, substante toxice, halucinogene, iritant lacrimogene sau paralizante ori alte obiecte ce pot fi folosite la actiuni de tulburare a ordinii publice sau care pot conduce la producerea actelor de violenta, sa introduca sau afiseze inscriptii, embleme, pancarte, banere, steaguri ori alte materiale de publicitate vizuala care incita la denigrarea tarii, la xenofobie, la ura nationala, rasiala, de clasa ori religioasa, la discriminari de orice fel si la violenta publica;

sa arunce cu obiecte in teren sau in directia altor spectatori; sa escaladeze gardul ce delimiteaza spatiul de joc sau sa intre pe spatiul de joc, cu exceptia cazurilor de forta majora; sa deterioreze sau sa distruga mobilierul, instalatiile ori amenajarile existente in interiorul locurilor de desfasurare a manifestarilor sportive; sa ocupe alte locuri decat cele prevazute pe biletele de acces, abonamente, invitatii sau alte documente de acces, fara permisiunea organizatorilor, cu exceptia cazurilor de forta majora; sa impiedice prin orice mijloace actiunea fortelor pentru asigurarea sau reabilitarea ordinii publice”.

Se poate interzice si accesul pe stadion

In afara amenzilor care au crescut in cuantum, aceasta ordonanta de Guvern are prevazut la art. 15, al. 1, o masura extrem de importanta si interesanta.

In situatia in care, un spectator este sanctionat contraventional de doua ori in decursul unui an pentru savarsirea faptelor prevazute la art. 10 sau pentru savarsirea, cu ocazia competitiilor si jocurilor sportive, a unor fapte prevazute de Legea 61/1991 pentru sanctionarea faptelor de incalcare a unor norme de convietuire sociala, a ordinii si linistii publice, agentul constatator propune instantei de judecata competente teritorial aplicarea interzicerii accesului acelui spectator la unele competitii si jocuri sportive, ca sanctiune contraventionala complementara!

Amenzi de pana la 7.500 RON

Daca respectivul spectator nu respecta hotararea instantei de judecata prin care s-a dispus aplicarea sanctiunii contraventionale complementare de interzicere a accesului la unele competitii si jocuri sportive, atunci fapta sa constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 2.000 RON la 7.500 RON.

„Aplicarea acestei Ordonante de Guvern nr. 11/2006 intra in atributiile Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau, insa noi speram ca nu ne vom confrunta cu incidente pe timpul manifestarilor sportive care vor avea loc in judetul nostru si-i asiguram pe bacauani de intregul nostru sprijin”, ne-a declarat cpt. Ioan Ouatu, ofiter de relatii publice in cadrul Inspectoratului Judetean de Jandarmi Bacau.

D. MINDIRIGIU

Adauga un comentariu

*