Sapte ani a durat „meciul” dintre Cooperativa de Consum Manastirea Casin si cea din municipiul Onesti, miza fiind sediul si bunurile Cooperativei din M. Casin. Disputa s-a transferat in instanta, solutiile fiind cand in favoarea uneia, cand a celeleilalte. ~n cele din urma, prin sentinta civila 20/2006, Tribunalul Bacau a dat dreptate irevocabil celor din Manastirea Casin
„Meciul” dintre Cooperativele de Consum Onesti si Manastirea Casin a ajuns celebru. Nu atat prin durata, peste sapte ani, cat prin actele lipsite de fair – play care au culmintat cu ferecarea usilor Cooperativei din M. Casin, spargerea lacatelor de catre „adversari”, totul pentru a intra in posesia unor bunuri si spatii pe care fiecare dintre parti le revendica.
„Partida” a inceput in septembrie 1999 cand Judecatoria Onesti a admis cererea de autorizare a fuziunii prin absorbtia Copoperativei de Consum Onesti cu cele din comunele Bogdanesti, Manastirea Casin, Stefan cel Mare, Gura Vaii si Cotofanesti, ceea ce insemna ca Manastirea Casin ramasese fara cooperatie!
Deranjata de aceasta solutie, conducerea Copoperativei de Consum M. Casin a facut recurs, considerand-o drept nelegala si netemeinica, deoarece Cooperativa de Consum Onesti ar fi obtinut fuziunea cu acele cooperative prezentand in instanta sase procese verbale fictive. Cooperativa de Consum Onesti a solicitat respingerea recursului, invocand exceptia de tardivitate fata de data comunicarii solutiei.
1 – 0 pentru Manastirea Casin
Prin sentinta civila 725/14.09.2000, a fost admisa actiunea si s-a constatat nulitatea contractului dintre FEDERAL COOP Bacau si Cooperativa de Consum Onesti, considerandu-se ca bunurile proprietate publica sunt inalienabile iar constructiile vandute au fost construite de cetatenii comunei, fiind proprietatea acestora. ~n acest fel, prima repriza ia sfarsit cu avantajul minim al celor din Manastirea Casin.
Egalitate efemera restabilita peste un an
Curtea de Apel Bacau a admis, prin sentinta Civila nr. 90/22.02.2001, apelul FEDERALCOOP Bacau, desfiintand sentinta precedenta si trimitand cauza spre rejudecare. Bucuria celor din Onesti a fost insa de scurta durata, pentru ca, odata ajunsa la Tribunalul Bacau, cauza a primit o solutie la care nu se asteptau cei din Onesti. Prin sentinta civila 660/17.05.2001, aceasta instanta a respins actiunea ca nefondata, retinandu-se ca, la data vanzarii, vanzatoarea era proprietara terenului in temeiul unui Ordin al Prefectului nr. 82/1996.
Avantajul trece de partea Manastirii Casin
In octombrie acelasi an, prin decizia 294 a Curtii de Apel Bacau, s-a admis recursul formulat de Primaria comunei Manastirea Casin, a modificat in parte sentinta civila 660/2001, a admis actiunea si a constatat nul contractul de vanzare – cumparare incheiat intre FEDERALCOOP Bacau si Cooperativa de Consum Onesti, precum si al celui subsecvent, considerandu-se ca prin acest act, Cooperativa de Consum a incercat sa-si preconstituie un titlu printr-o instrainare fictiva de la la forul tutelar din sistemul cooperatiei de consum, el insusi lipsit de un titlu valabil.
Cooperativa Manastirea Casin castiga irevocabil partida
Tribunalul Bacau a retinut ca au fost incalcate dispozitiile Legii de organizare si functionare nr. 109/1996, lege in vigoare la data admiterii hotararii de fuziune, procesele verbale fiind intocmite fara a se indeplini conditiile cu privire la convocator, la votul majoritatii membrilor cooperatori si la organul abilitat sa ia hotarari privind dizolvarea, fuziunea si divizarea cooperativelor, acesta fiind adunarea generala.
Instanta a apreciat ca recursul formulat de Cooperativa de Consum Manastirea Casin a indeplinit conditiile prevazute de art. 304 Cod de procedura penala, respingand cererea de fuziune a Cooperativei de Consum Onesti. Sentinta este irevocabila si a fost pronuntata pe data de 31 ianuarie 2006, dupa aproape sapte ani de lupte…”seculare” intre cele doua cooperative!
D. MINDIRIGIU