Sapte sate intra in componenta comunei Racaciuni, situata la nici 30 de kilometri de municipiul Bacau: Gheorghe Doja, Fundu Racaciuni, Gasteni, Ciucani, Dumbraveni, Rastoaca si Racaciuni. Comuna se intinde pe o suprafata de 8179 ha, 315 intravilan si 7864 extravilan. Are o populatie de 8200 locuitori, 2170 de gospodarii. Sase scoli si doua gradinite.
Situata in vecinatatea E 85 (DN 2) pe o distanta de 12 km si a caii ferate 500, Bucuresti – Vicsani, comuna Racaciuni ofera numeroase facilitati investitorilor datorita faptului ca este o zona de dezvoltare agro-industriala de 100 ha cu acces la reteaua de apa, gaze, electricitate. Cuprinde, de asemenea, o zona de dezvoltare agro-turistica de 50 de ha in vecinatatea E 85 si padure. Pentru cei carte vor sa investeasca in comuna Racaciuni exista serie de oportunitati, dar si numeroase obiective turistice de mare atractie. In vecinatatea comunei se intinde lacul de acumulare Racaciuni, care cuprinde o suprafata de 800 ha.
Ajutor nersperat primit de la italieni
Pana nu de mult, o gradinita de copii a functionat chiar in sediul Primariei din Racaciuni. Acum, ea s-a mutat peste drum, la Institutul „Ioan Calabria”. Aceasta fundatie ajuta foarte mult comuna. „Suntem in situatia de a incheia un parteneriat cu fundatia pentru ca aceasta gradinita sa functioneze dupa una cu program prelungit. Cei 124 de copii vor beneficia de asistenta asigurata de educatoare calificate si platite de Inspectoratul Scolar Judetean, iar dupa terminarea orelor, copiii vor ramane pana la ora 16, cand vor beneficia de hrana si odihna oferite de Fundatia „Sfantul Ioan Calabria”.
Intentionam ca acest parteneriat sa intre in vigoare din anul scolar 2006 – 2007, pana atunci cei 124 de prescolari folosind doar salile de clasa”, spune primarul comunei Racaciuni, Vasile Ichim.
Gazele raman principala prioritate
„Si noi facem parte din asociatia GAZBAC, impreuna cu alte comune din judet, spune primarul Vasile Ichim, si asteptam sa se finalizeze alcel proiect de alimentare cu gaze, care, pentru noi ramane primordial. Am cumparat o serie de materiale dar s-au cam terminat banii, urmeaza sa imprumutam de la o banca. Ne trebuie 14, 5 miliarde lei vechi numai pentru Racaciuni si Gasteni. Pana in acest moment am cheltuit circa un miliard de lei. Noi avem avantajul ca avem deja Statia de Reglaj Mediu (SRM) la fosta Ferma a PCR. Si totusi, nu putem spune ca nu avem gaz metan in comuna, blocurile din zona beneficiaza inca de la infiintare de aceasta facilitate”.
Centru de planificare familiala
Asistenta medicala nu este neglijata in comuna, dovada dispensarul medical existent in Racaciuni si a unui punct sanitar la Fundu Racaciuni. „Am infiintat un Centru de planificare familiala la Fundu Racaciuni. Aici functioneaza medicii de familie din comuna, in urma incheierii unui parteneriat de voluntariat”, spune primarul Vasile Ichim. Sunt patru medici, exista si doua cabinete stomatologice, unul din ele in cadrul Institutului Calabria.
A fost salvat terenul de fotbal!
Terenul echipei de fotbal din comuna, care activeaza in Divizia D, a fost la un moment dat in pericol de a nu mai putea fi folosit. „Terenul a fost revendicat si ne-am judecat din 2000 pana in 2003, dar l-am pierdut. Si totusi, un cetatean italian, Giuseppe Ruffo, carte a venit in vizita la Institutul Calabria, ne-a fost de mare ajutor. El a cumparat baza sportiva de la cel care o revendicase, dupa care a cumparat alte patru hectare teren extravilan, si apoi a facut schimb cu baza sportiva, cedand-o comunei!
Drept recunostinta, in 2004 l-am facut cetatean de onoare al comunei”, povesteste primarul „odiseea” bazei sportive. Consiliul Local a aprobat un buget pentru 2006 pentru construirea unor vestiare, echipa pregatita de inimosul Marinica Dragostan putand sa-si continuie activitatea.
Centrul de Recupoerare este revendicat
Centrul de Recuperare Neuropsihiatrica de la Gasteni a fost renovat, s-au facut investitii majore. „Exista un sediu dotat cu aparatura de ultima generatie, dormitoare elegante, pacientii stau cate patru intr-o camera”, spune primarul. Cu toate acestea, conacul a fost revendicat iar conform Legii 247trebuie restituit. Urmasii au depus documentatia si cer despagubiri dar conform Legii 10, Consiliul Local este obligat sa-l restituie in natura. Situatia acestui Centru ramane inca neclara.
Puzderie de investitori
Comuna Racaciunui este invadata de investitori. In ultimii doi ani au luat fiinta doua firme puternice, SC PLANIA SRL, si SC FORNETTI, care amenajeaza un depozit frigorific pe toata Moldova. Este asteptata sa investeasca SC GIUNONE 3, pe linia instalatiilor sanitare si aparate de aer conditionat. Pe teritoriul comunei isi desfasoara activitatea SC SERVGRUP SA, SC AGRONOVA, SC TIBERIAS 2000, SC MISAB si SC DUNICEC. „Toate aceste societati cuprind o mare parte din forta de munca din comuna”, spune Vasile Ichim.
Au ratat finantarea pentru alimentarea cu apa
Desi a figurat pe lista de prioritati in programului Guvernului de alimentare cu apa, comuna Racaciuni a ratat la „mustata” acest obiectiv, situandu-se pe locul al doilea. „Speram ca in acest an sa fim noi primii, avand deja proiectul tehnic facut. De alimentarea cu apa vor beneficia satele Racaciuni si Gh. Doja”, spune primarul Ichim. Concomitent cu derularea acestui proiect, au fost pregatite si cele referitoare la canalizare, care va acoperi 80 la suta din comuna. Exista deja statia de epurare si patru kilometri de canalizare.
Inceput cu Sapard, continuat cu „fondurile structurale”
Reabilitarea Drumului Comunal 110, Racaciunui – Fundu Racaciuni, asfaltat deja in proportie de 70 la suta prin programul Sapard, urmeaza sa fie continuata si finalizata acum prin programul Guvernului, „Fondurile structurale”. Este vorba de o lungime de cinci kilometri care a ramas neasfaltat si care, se spera sa aiba aceeasi soarta ca si restul drumului comunal 110.
Procesul de invatamantul merge pe o linie ascendenta
„Faptul ca din cei 138 absolventi ai claselor a VIII-a anul trecut, 114 s-au prezentat la testele nationale si au fost admisi 68, denota ca procesul de invatamant se situeaza la cote ridicate in comuna. Toate scolile din comuna sunt dotate cu calculatoare cumparate de Consiliul Local dar si de Fundatia „Sfantul Ioan de la Calabria”, ilustreaza primarul Ichim activitatea din scolile din comuna. Sunt 60 de cadre navetiste care si-au primit toate drepturile. Se pare ca apele s-au linistit si la Fundu Racaciuni, unde functioneaza o clasa cu predare in limba maghiara, cu un numar de 28 de elevi. Primarul n-au uitatsa sublinieze eforturile depuse de directorul coordonator, prof. Elena Rotaru, pentru ca procesul de invatamant sa nu sufere.
D. MINDIRIGIU