Disponibilizatii de la Petrom sunt deciÅŸi sa actioneze in instanta pe cei responsabili de nedreptatea suferita de catre ei: salariatii care au ales sa iÅŸi incheie cariera de petroliÅŸti fara preaviz au descoperit ca din conturile lor lipsesc sume foarte mari comparativ cu cei care au fost disponibilizati cu preaviz: peste 50 de milioane de lei vechi.
Åži aceasta pentru ca nu li s-a precizat in momentul semnarii actelor ca vor exista diferente baneÅŸti, mai mult chiar, au fost asigurati ca nu exista nici un fel de diferente de ordin pecuniar intre cele doua forme de disponibilizare.
Ponderea celor inÅŸelati, spun ei, este de peste 70 %, citeva sute de oameni, peste o mie poate. Exista voci care sustin ca s-a procedat in mod intentionat astfel, pentru a se reduce efortul financiar al Petrom. De ce liderii sindicali, cei mandatati sa apere interesele petroliÅŸtilor, nu i-au avertizat de consecintele alegerii ?
Cum se poate explica faptul ca petroliÅŸtii disponibilizati nu pot intra in posesia listelor detaliate? Ca nimeni nu vrea sa mai stea de vorba cu ei? ba mai mult, sunt sfidati ÅŸi persiflati…
„Lucrurile nu vor ramine aÅŸa…intr-o prima faza vom intenta proces liderilor locali de sindicat, sa ne plateasca din buzunarul lor diferentele, ca ÅŸi aÅŸa niciodata nu ne-au tinut…Suntem dispuÅŸi sa mergem pina in pinzele albe, la PreÅŸedintie, la Parlament, sa se afle ce a insemnat pentru omul de rind privatizarea Petrom.
Deja am contactat un avocat din BucureÅŸti ÅŸi acesta ne-a sfatuit sa ne adresam ÅŸi trusturilor media- televiziuni, cotidiane centrale ÅŸi aÅŸa mai departe…†ne spune E. M, femeie cu mai mult de 15 ani de cariera in industria petroliera.
Mii de oameni, din intreaga tara, s-au trezit ca au devenit ÅŸomeri ÅŸi ca viitorul lor este destul de sumbru. Faptul ca foÅŸtii petroliÅŸti au pierdut zeci de milioane de lei vechi fata de altii, o mica parte a lor, avertizati confidential, este de nesuportat ÅŸi este greu de crezut ca lucrurile se vor opri aici sau ca vor ramine fara urmari in plan social.
Åži MoineÅŸtiul este o zona monoindustriala, unde sa se mai angajeze aceÅŸti oameni, cum iÅŸi vor asigura traiul zilnic?
Viorel COSTEA