„Viitorul de aur” al tarii – adica elevii, pare a avea cu totul alte preocupari decat sa invete. Aparent, copiii de liceu si de scoala generala sunt mai pasionati de batai in recreatii, de partide de sex prin toaletele scolilor sau de tras jos pantalonii profesorilor. Asta este imaginea pe care ne-o prezinta media, in special cea vizuala.
Este cazul sa ne ingrijoram? Este cazul sa ne punem intrebari referitoare la viitorul acestor copii? Este ceva in neregula cu sistemul de invatamant, cu profesorii, cu familiile elevilor?
Probabil ca raspunsul este un da hotarat.
Sistemul de invatamant scartaie din toate incheieturile. Subfinantate an de an, uzinele producatoare de diplome de absolvire s-au decapitalizat. Cu rare exceptii, calitatea personalului didactic a scazut pentru ca in sistem se intra pe baza de pile sau pe principiul „sa fie cineva care sa semneze condica”.
Industria meditatiilor este in floare si va ramane atata timp cat programele scolare vor fi in continuare supraincarcate cu notiuni de cele mai multe ori inutile. Scoala romaneasca nu s-a adaptat cerintelor pietei; ea produce un anumit numar de absolventi mai mult sau mai putin pregatiti teoretic, dar care nu-si gasesc rostul intr-o societate puternic mercantilizata.
Absolventul de liceu de conditie medie isi pune intrebarea: Isi pot permite ai mei sa ma sustina la facultate? De cele mai multe ori raspunsul este nu. Si atunci incearca sa intre pe piata muncii, unde descopera ca oferta este slaba iar munca sa este execrabil platita. O ideea ar fi munca in strainatate. Multi s-au si dus iar copiii lor au probleme de integrare sociala si creeaza cele mai multe necazuri in scoli.
Nu bataile filmate sau orgiile din toalete reprezinta problema. Acestea sunt varful aisbergului si au intrat in atentia publica tocmai pentru ca acum exista tehnologia care permite mediatizarea lor. Batai in scoli erau si inainte dar elevii nu aveau cu ce sa le filmeze. Sex in toaleta scolii presupun ca se facea, dar stiau cel mult protagonistii. Farse – nu chiar asa crunte ca dezbracatul profesorilor – se petreceau in scoli. Nu erau mediatizate.
Problema majora a elevilor este ca ei si-au pierdut increderea in sistem. Ei stiu ca merg la niste cursuri care nu le vor folosi la nimic, ca invata lucruri pe care le vor uita aproape imediat si ca decat un zece la nu stiu ce materie mai valoros este un pasaport valabil.
Razvan BIBIRE