Aflat in vizita oficiala in China, presedintele Traian Basescu i-a invitat, marti, pe oamenii de afaceri chinezi sa participe la dezvoltarea investitiilor in Romania. Pe de alta parte, Basescu a fost nemultumit de faptul ca tara noastra inregistreaza un deficit comercial major in relatia cu economia asiatica. Apelul presedintelui la imbunatatirea relatiilor cu Beijingul vine dupa ce, pentru ani buni, Romania nu a stiut sa isi apropie una dintre cele mai dinamice economii mondiale.
Traian Basescu, a participat la deschiderea lucrarilor Forumului economic romano-chinez care s-a desfasurat la Beijing. Inca de la inceput, seful statului a declarat ca obiectivul major pentru care se afla la Forum il reprezinta incurajarea oamenilor de afaceri chinezi de a investi in Romania.
In prezentarea privind conditiile oferite de tara noastra oamenilor de afaceri, Basescu a aratat ca Romania a inregistrat in ultimii sase ani un ritm de crestere economica intre 4,1-8,4 la suta, avand astfel una din cele mai dinamice dezvoltari din Europa.
De asemenea, mediul economic este dominat de sectorul privat, reusind sa determine o crestere economica bazata pe intreprinderile mici si mijlocii, dar si datorita unui sistem bancar solid.
Pe de alta parte, presedintele Basescu a aratat ca exista si un aspect mai putin placut, respectiv birocratia statului care „inca nu a ajuns sa fie in acord cu realitatile Romaniei, oamenii de afaceri avand inca probleme in rezolvarea solicitarilor lor. Este o problema pe care o vom imbunatati prin simplificarea inregistrarii companiilor”, a precizat seful statului.
In concluzie, a spus presedintele tarii, Romania are o economie dinamica, capabila sa isi creasca performantele, cu un sistem bancar privatizat, este o tara care se pregateste sa intre in UE de la 1 ianuarie 2007.
Seful statului si-a continuat interventia aratand ca Romania poate reprezenta pentru China, prin dezvoltarea investitiilor directe in tara noastra, o oportunitate de a investi intr-un stat membru al UE.
Totodata, prin acordurile de liber schimb cu SUA si Canada, Romania poate fi un „pod de intrare atat in UE, cat si in SUA si Canada”, a mai adaugat presedintele Basescu.
Seful statului a aratat ca nivelul schimburilor comerciale au atins anul trecut 1,9 miliarde Euro, din care importurile romanesti din China se cifreaza la 1,5 miliarde Euro, iar exporturile romanesti in China ating nivelul de doar 400 milioane Euro.
„Este un dezechilibru major in balanta comerciala si acest lucru nu poate fi reprosat oamenilor de afaceri chinezi, dar arata nevoia ca oamenii de afaceri romani sa gaseasca oportunitati pentru a creste exportul catre China”, a spus presedintele Basescu.
Romania va semna astazi un Acord in domeniul vamal care va facilita accesul marfurilor chinezesti pe piata romaneasca. De asemenea, presedintele Basescu a spus ca se are in vedere, cu respectarea legislatiei UE, simplificarea acordarii vizelor pentru oamenii de afaceri chinezi.
Chinezii nu sint bine primiti in Romania
In Romania exista in mod oficial circa 4.000 de cetateni chinezi. Dintre acestia 3.874 au statut de sedere temporara, iar 251 drept de sedere permanenta. Numai 375 dintre chinezi sunt inregistrati ca avand permise de munca.
Conform datelor preliminare obtinute de Centrul de Resurse pentru Diversitate Etnoculturala intr-un raport nepublicat inca despre imigrantii din Romania, majoritatea chinezilor din Romania sunt veniti aici dupa anul 1989 indeosebi pentru afaceri sau ca reprezentanti ai unor firme.
Primiti cu simpatie la inceput si gasind un vad bun pentru afacerile lor, tot mai multi chinezi au ales sa faca afaceri in Romania, iar unii chiar sa-si construiasca o viata aici.
In primii ani ai deceniului al noualea numarul chinezilor era mare (circa 20 de mii de chinezi), dar odata cu aparitia pericolului SARS si implicit a inaspririi conditiilor de obtinere a unei vize, tot mai putini au mai ales Romania ca destinatie.
La aceasta ora exista circa de 8000 de societati comerciale infiintate in Romania de catre chinezi, ceea ce inseamna aproape cate doua pentru fiecare persoana aflata legal aici.
Din discutii cu reprezentanti ai comunitatii chinezesti din Romania a reiesit ca acestia se confrunta cu mai multe probleme. Obtinerea vizelor de intrare este una dintre cele mai presante, conditiile impuse de statul roman fiind apreciate drept excesiv de restrictive.
Alta este legata de necunoasterea limbii romane si de aici dificultati de comunicare cu majoritatea. „Pentru noi, oamenii de afaceri, faptul ca ne facem intelesi mai greu duce mai mereu la probleme cu Politia, cu Garda Financiara etc. Nu de putine ori, chinezii de aici nu sunt deloc tratati precum majoritatea”, spune un om de afaceri.
Altul a adaugat: „Chinezii sunt intampinati cu reticenta inca de la aeroport. Ei sunt tratati de sus, dati de o parte sau pusi sa astepte foarte mult timp inainte de a li se permite intrarea in Romania”.
Pe de alta parte, chinezilor nu li se recunoaste permisul de conducere obtinut in tara natala, iar cum cei mai multi dintre ei vorbesc greu romaneste le e aproape imposibil sa obtina unul nou. Dar cea mai mare teama a chinezilor este legata de prelungirea vizelor de sedere.
Cum statutul multora sta sub semnul incertitudinii, ei se tem ca viza nu le mai este reinnoita, iar conform legislatiei au la dispozitie doar 15 zile pentru a parasi tara. Timpul este adesea mult prea scurt pentru ca majoritatea sa poata sa isi lichideze afacerile sau sa-si vanda proprietatile.
Toate acestea au dus la inflorirea unor afaceri subterane, in care chinezii care nu au acte, nu cunosc limba romana sau vor sa plece urgent, beneficiaza de intermedierea unor societati specializate, care le percep comision.
In aceste conditii, la aceasta ora Romania nu reprezinta deloc o tinta preferata pentru oamenii de afacere cu adevarati importanti din China.
Demersul presedintelui Basescu poate sa aduca o schimbare in aceasta privinta, dar vine oricum putin cam tirziu, dupa ce China a dus o campanie agresiva de atragere a investitiilor straine ca si de extindere pe pietele est-europene.
HotNews.ro