Sectia de Psihiatrie din Bacau este supraaglomerata. Majoritatea pacientilor sunt diagnosticati cu depresie si tentative suicidale.
„Desi adresabilitatea este destul de mare, consideram acest fapt un lucru bun. Cu cat se prezinta mai repede la noi, cu atat tratamentul este mai util si mai eficient”, explica dr. psihiatric Camelia Hriban.
Atat barbati, cat si femei, cu varste de peste 35 de ani, ajung in sectie acuzand stari de panica, anxietate, neliniste, tensiune interioara, ameteli, insomnii, fara o motivatie reala. In ceea ce priveste tentativele de suicid, predomina ingestiile de medicamente sau alte substante otravitoare.
„Toate cazurile inregistrate, multe dintre ele fiind doar demonstative, au la baza consumul de alcool. Dupa ce sunt reechilibrati la serviciul de urgente, acestia sunt internati la Psihiatrie pentru supraveghere medicala si tratament. Ne-au mirat insa cazurile a doua femei, de vreo 70 de ani, fara antecedente, care au incercat sa se sinucida inghitind medicamente, pe fondul unor reactii depresive”, mai precizeaza dr.Hriban.
In plus, in aceasta perioada s-au inregistrat si foarte multe sevraje. Bolnavii cu come profunde, stari de halucinatii si crize convulsive, combinate cu insuficiente renale, hepatice si pancreatice sunt internati zilnic, unii dintre ei in stare foarte grava.
Si pentru ca familiile acestora continua sa experimenteze tratamentele „dupa ureche”, multi dintre pacienti ajung la Psihiatrie cu decompensari somatice.Tratamentul pentru astfel de bolnavi este foarte scump, avand in vedere ca se trateaza atat starea psihica, cat si pe cea somatica, ziua de spitalizare pentru un pacient depasind milionul de lei.
Roxana NEAGU