Onestiul nu scapa de criza energetica

onesti bacau observatorPrapadul facut in bugetul local de sistemul de termoficare din Onesti, care a adus pierderi de aproape 1.000 de miliarde de lei vechi, va continua si in viitorul apropiat, insa acesta se va muta in buzunarele onestenilor. Decizia de a se construi inca 7 centrale de cartier va avea drept efect dublarea pretului platit de populatie pentru energia termica. In plus, vor fi disponibilizati circa 300 de salariati, de la Termon si de la Sucursala Electrocentrale (SE) Borzesti.

272 de miliarde pentru 7 centrale

Producatorul de energie termica la Onesti, SC Termon SRL, aflat in subordinea Consiliului Local, a identificat drept sursa majora a pierderilor functionarea centralei mari, de la CET Borzesti, in paralel cu cele 14 centrale de cartier existente in municipiu.

Ca urmare, s-a decis inchiderea definitiva a CET Borzesti, incepand cu 1 aprilie, si construirea a inca 7 centrale de cartier. Acestea urmeaza sa fie amplasate pe strazile Pacii, Teilor, Victor Babes, Cuza Voda, Pajurei, Chimistului si Pinului, inlocuind 14 puncte termice din zona. Cea mai mare si mai costisitoare va fi centrala de pe strada Teilor, care va inlocui 6 puncte termice, va avea o capacitate termica instalata de 3 x 3.400 de kilowati (kw) si va costa peste 1,8 milioane de euro.

Celelalte centrale noi vor avea capacitati cuprinse intre 3 x 800 si 3 x 2.000 kw, iar costurile vor fi intre 0,27 milioane de euro si 1,4 milioane de euro.

In total, cele 7 centrale noi vor costa 27,2 milioane de RON (272 miliarde de lei vechi). Pentru a fi gata pana la iarna, Consiliul Local Onesti a aprobat, la ultima sedinta, contractarea unui credit de aproape 23,2 milioane RON (232 miliarde de lei vechi), iar restul de 4 milioane RON va fi achitat de Termon, din sumele disponibilizate ca urmare a diminuarii subventiei pentru energia termica. Principalul dezavantaj al acestei solutii reiese din studiul de fezabilitate, prezentat consilierilor locali de conducerea Termon.

Din document reiese ca noile centrale ar aduce un profit minim (sub 5 %) doar la un pret de cost de 207 – 214 RON/Gcal, aproape dublu fata de cel platit de populatie in acest moment, care este de doar 107,5 RON/Gcal.

“Ar trebui intrebati si oamenii daca pot plati acesti bani”, a fost de parere consilierul Stefan Martin, care a apreciat ca o familie va trebui sa plateasca la iarna peste 4 milioane de lei lunar numai pentru energia termica. “Ar trebui facuta o prognoza, pentru a vedea daca onestenii pot suporta aceste costuri, sau daca nu cumva vor opta pentru centrale de apartament”, a solicitat si consilierul Mircea Cetean.

O noua solutie pentru termoficarea onesteana

Un grup alcatuit din 9 consilieri locali din Onesti a tinut sa aduca doua amendamente la hotararea legislativului local de contractare a creditului de 232 miliarde de lei vechi, in vederea construirii a inca 7 centrale de cartier in municipiu, documentul fiind aprobat la ultima sedinta a Consiliului Local.

Cele doua amendamente prevad realizarea unui studiu de fezabilitate referitor la construirea unei noi centrale in regim de cogenerare, mai mica mai moderna si mai eficienta, care sa produca simultan energie termica si energie electrica.

Solutia este prevazuta in programul “Termoficare 2006 – 2009, calitate si eficienta”, adoptat de Guvern in urma cu circa doua saptamani, care stipuleaza ca Ministerul Administratiei si Internelor ar urma sa suporte 50 % din valoarea investitiei. Solutia a fost luata in calcul si de Marcel Iordache, administratorul unic de la Termon, care a apreciat ca este cea mai avantajoasa pentru municipiul Onesti.

“Guvernul face totul, iar Consiliul Local Onesti nu trebuie decat sa fie de acord si sa suporte 50 % din valoarea investitiilor”, a precizat Iordache. El a mai adaugat ca o asemenea centrala poate produce energie termica foarte ieftina, la preturi pe care populatia poate sa le suporte, iar Termon ar putea realiza un profit de 4,5 milioane de dolari pe an, la acoperirea necesarului maxim.

Marcel Iordache a aratat ca nici centralele de cartier nu vor fi desfiintate, ele urmand sa se transforme in surse de varf, ca rezerva energetica. Insa ele vor deveni aproape inutile, iar intreaga strategie de termoficare a Onestiului, stabilita in 2003, care a insemnat aproape 30 milioane de dolari, s-a dovedit si ea inutila, pierderea totala a municipiului ridicandu-se la aproape 2.000 de miliarde.

Disponibilizari fara raspundere

Inchiderea definitiva a CET Borzesti, incepand de la 1 aprilie, va avea ca efect disponibilizarea a circa 300 de salariati, dintre care 200 vor fi de la Termon. Administratorul unic al Termon, Marcel Iordache, a incercat sa rezolve problema disponibilizarilor la ultima sedinta a Consiliului Local Onesti, unde a anuntat ca a intocmit un plan de reorganizare a societatii, cu 3 variante pentru schema de personal.

Insa consilierii nu au vrut sa ia in discutie reducerea de personal, motivand ca primarul Emil Lemnaru trebuie sa aprobe organigrama Termon, asa cum este prevazut in statutul societatii. Insa nici primarul nu a dorit sa-si asume responsabilitatea pentru trimiterea oamenilor in somaj, aruncand pisica tot in curtea Termon si a Consiliului Local.

“Avem programul de restructurare pregatit – ne-a declarat Marcel Iordache. Acesta trebuie aprobat de consilierii locali, dar numai dupa stabilirea noii organigrame, care trebuie aprobata de primar”. Cum la ultima sedinta nu s-a luat nici o decizie in acest sens, problema a fost amanata pentru o alta sedinta, extraordinara, programata pentru aceasta saptamana.

Pe langa cei 200 de disponibilizati de la Termon, vor mai fi trimisi in somaj alti 100 de salariati de SE Borzesti, care asigurau utilitatile pentru CET Borzesti.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*