Spitalul Judetean de Urgenta Bacau a ajuns in prag de colaps financiar. Subfinantarea cronica da batai de cap conducerii spitalului, care acuza Casa de Sanatate de indiferenta.
Finantarea spitalelor in functie de indicele de complexitate a cazurilor a afectat ani la randul Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. Dupa indelungi discutii si neintelegeri, dr.Leonard Rosu, directorul unitatii spitalicesti, declara ca in prezent, spitalul a ajuns in prag de colaps financiar.
„Avem datorii enorme la furnizorii de medicamente si materiale sanitare, la cei care ne asigura alimentatia si la reparatiile facute, spune directorul Rosu. Sunt peste 60 de miliarde in total, in conditiile in care Casa de Sanatate mai are sa ne dea 36 de miliarde de lei, datorii acumulate inca din anul 2003, pentru serviciile pe care noi le-am efectuat peste valoarea de contract, servicii ce au fost recunoscute de ei, si alte 9 miliarde de lei, prin regularizarea de la sfarsitul anului trecut.
Suntem intr-o continua disputa, insa nimeni nu intelege ca subfinantat ani de-a randul, spitalul nu poate sa functioneze la paramentrii normali”.
„Este o nedreptate care ni se face de ani de zile”
Conform noilor reglementari in vigoare SJU este finantat cu 9,2 milioane de lei pe fiecare caz rezolvat. Chiar daca contracteaza 60.000 de cazuri pe an, banii tot nu ajung pentru ca indicele de complexitate a cazurilor este diferit, iar pe total suma nu se incadreaza in cheltuielile efectuate.
„Este o nedreptate care ni se face de ani de zile, ne-a declarat intrigat dr. Leonard Rosu. Sunt spitale in tara, de acelasi grad cu spitatul judetean Bacau, care primesc 12 chiar 15 milioane de lei pe caz. Constat ca, in continuare, sunt spitale favorizate si spitale defavorizate, iar noi ne incadram in ultima categorie. Noi, care am strans cureaua, am facut economii, primim mai putin bani, pe motiv, poate, ca ne descurcam.
In aceste conditii, nu se mai recunoaste rangul spitalului, nu se mai face diferenta intre o clinica universitara si un spital judetean, nu mai exista nici un stimulent pentru a face economii. In plus, tarifele sunt foarte mici. Nu s-au stabilit prin mediere, nu s-a facut uniformizarea la nivel de tara asa cum ni s-a promis. Acum, media pe tara este de 9,5 milioane pe caz rezolvat, iar noi primim 9,2 milioane”.
Suma contractata este batuta in cuie
Noile tarife pe spitale au dus la o crestere de 22 pana la 30 la suta a finantarii, spune Dan Stoica, sef birou si purtator de cuvant la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau. „Spitalul Judetean are o crestere cu 24 la suta, fata de anul trecut, nu are de ce sa se planga, spune Stoica.
In plus, nici anul trecut si nici in primul trimestru al acestui an nu si-a realizat toate serviciile medicale contractate cu noi. In acest an, la inceput, am contractat suma pe care ei au cerut-o. In schimb nu se pot cumpara depasirile de contract. Bugetul contractat este o suma clara pe care managerul de spital trebuie sa stie cum sa o gestioneze”.
Discriminarea afecteaza personalul si bolnavii
Echitabil ar fi ca finantarea sa aiba un caracter unitar in tara, mai spune directorul Rosu, fara discriminarea care ii afecteaza in primul rand pe pacienti. In aceste conditii insa, arieratele care se acumuleaza se ridica la cifre astronomice, iar bugetele alocate de CJAS nu pot acoperi integral nevoile urgente.
„In momentul de fata incercam sa incropim un buget pe 2006 pe baza unei norme mici, pe care nu am reusit sa o intelegem, care ne situeaza printre ultimele locuri pe tara in ciuda complexitatii si gravitatii cazurilor rezolvate aici in spitalul judetean din Bacau care ne plaseaza pe pozitia cinci in tara. Bugetul maximal este asa de mic din cauza unei norme proaste. Discriminarea afecteaza si personalul, si bolnavii. Este inacceptabil. In acest fel, noi pierdem anual 60-70 miliarde lei”, afirma doctorul Leonard Rosu.
„Casa vrea sa doarma linistita”
Si pentru ca tabloul sa fie perfect, vine Casa de Sanatate si taie suma din buget, mai spune Rosu. In aceste conditii, spitalul rezista numai prin datorii, „ca sa doarma Casa (Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, n.r.) linistita”, dupa cum mai precizeaza Rosu. „Normal ca CJAS nu trebuie sa apara datoare la spital, dar spitalele pot sa fie datoare la furnizorii cu care lucreaza! – acuza Rosu. Este cinism din partea unei institutii publice, un cinism pe care eu nu l-am mai vazut si nu-l inteleg.
De ce trebuie ca bolnavul sa traiasca drama si sa suporte subfinantarea? Cei de la Casa vin cu inginerii financiare doar care omoara spitalul. Vrem o valoare mai mare de contract, nu ni se deconteaza decat in limita bugetului. E jenant, revoltator si cinic.”
Dan Stoica scoate in fata rigorile legii
In fata acestor acuzatii, Dan Stoica, reprezentantul CJAS Bacau, spune: „Domnul director Rosu poate sa tipe cat vrea. Noi lucram pe lege. Cele 36 de miliarde de lei au fost stinse la inceputul acestui an, in urma unui control venit de la Centru, care a stabilit ca arieratele sunt de 24 de miliarde de lei si au fost platite, iar cele 9 miliarde de lei, nu vor fi platite, pentru ca nu sunt justificate. In plus, eu nu pot sa decontez decat ce contractez, iar banii contractati pe 2005 au fost platiti integral catre Spitalul Judetean.”
Rosu acuza din nou: reprezentantii Casei tin prea mult la scaune
Nu este adevarat, contracareaza dr. Rosu. „Cele 36 de miliarde de lei sunt aferente anului 2003, iar controlul s-a oprit in 2004. E usor sa trimti controale, sa gasesti nereguli si sa te ascunzi mereu sub deviza «noi le-am dat banii, le-am dat cat au cerut». In acest fel distrugem sanatatea. Alte case de asigurari au facut eforturi pentru a obtine o buna finantare pentru spitale.
La Bacau, Dan Stoica imi reproseaza ca am internat bolnavi peste numarul de internari contractat. An de an s-au invatat sa ne santajeze, sa ne forteze sa semnam contractele pe motiv ca nu o sa avem cu ce ne plati personalul. Dar asta se intampla numai cand e mai drag scaunul pe care te-ai cocotat. Legea nu e batuta in cuie! In loc sa faca presiuni, Casa ar trebui sa se duca la Bucuresti si sa se lupte sa obtinem un tarif mai mare de finantareâ€.
Zilele acestea, toate spitalele din judet negociaza cu CJAS Bacau contractele de finantare pentru anul 2006. „In acest conditii, refuz sa semnez contractul, indirefent de repercursiunile ulterioare”, conchide dr. Leonard Rosu.
Roxana NEAGU
Nu stiu de ce, dar eram suta la suta sigur ca asa o sa se si intample, din paatce in ziua de azi sunt prea multe legi in romania care pot fi interpretate si intoarse in asa fel incat pana la urma tot cel vinovat sa iasa cu basmaua curata si pana nu se schimba aceste legi date de niste oameni cu interese personale , nu numai orasul sacele, ci si romania va continua sa mearga pe acelasi drum prost pe care din paatce se afla din ’90 incoace. Au mai ramas prea putini oameni care sa lupte sa faca ceva bun in tara asta si din paatce ei sunt redusi la tacere din cauza intereselor personale ale celor multi care se afla in politica. Degeaba se mai iese in strada pt ca nesimtirea celor aflati la guvernare este fara limite. Pacat ca au sustinere si protectie din partea politiei si a justitiei. Am ajuns sa cred, si cu parere de rau spun asta, ca o lege cum este cea aplicata in china daca nu ma insel, care zice ca cel corupt in politica sa fie impuscat si glontul sa fie platit de familie, ar fi o lege care ar trebui adoptata la noi in romania. Imi pare rau ca am ajuns sa gandesc toate astea intr-un stat al carui trecut este plin de nume mari care au savarsit fapte eroice si supraomenesti pt a il mentine unit si prosper. Imi pare rau ca mass media promoveaza tot ce este incult si degradant, iar generatiile care vin in urma noastra se inspira din ceea ce vad.