Peste 800 de miliarde pentru bolnavii bacauani

Cele opt spitale din judet au incheiat contractele de finantare cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate. Suma alocata pentru acest an este de 812 miliarde de lei, pentru serviciile medicale. O luna din trimestrul patru al anului ramane descoperita.

Toate spitalele aflate in contract cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) au incheiat contractele de finantare pe anul in curs.

In urma negocierilor purtate cu reprezentantii CJAS si conducerea Directiei de Sanatate Publica s-a stabilit ca Spitalului Judetean de Urgenta Bacau sa-i fie repartizata, pentru serviciile medicale, suma de 373,9 de miliarde de lei, Spitalului de Pneumoftiziologie (fostul TBC), 40 de miliarde de lei, iar Spitalului Judetean de Pediatrie, 49,2 miliarde de lei.

Spitalele din judet, respectiv cele din Moinesti, Comanesti, Buhusi si Onesti au primit 79 de miliarde de lei, 41,8 miliarde de lei, 46,5 miliarde de lei, si respectiv 129 de miliarde de lei, iar Centrul de Sanatate din Podu Turcului, 36 de miliarde de lei.

„Fata de inceputul anului trecut suma alocata in 2006 este cu 96 de miliarde de lei mai mare, a explicat Dan Stoica, sef serviciu si purtator de cuvant al CJAS. Ramane neacoperita o luna din ultimul trimestru al anului, insa nu s-au luat in calcul fondul de rezerva, de 10 la suta din buget, si eventualele rectificari bugetare.

Pe total, partenerii de contract au fost multumiti, chiar daca banii probabil nu acopera nevoile reale ale spitalelor. Speram insa ca evolutia legislativa sa permita spitalelor tarife mai stimulative”.

La randul lor, si cele 96 de farmacii aflate in contract cu CJAS au primit un buget anual de 382 de miliarde de lei, Serviciul de Ambulanta, 48 de miliarde, laboratoarele, circa 24 de miliarde de lei, iar cabinetele stomatologice, la fel.

Chiar daca banii nu sunt suficienti, mai spune Dan Stoica, singurele solutii viabile pentru asigurarea unui serviciu medical de calitate sunt, pe de o parte, cresterea nivelului de salarizare, si implicit de cotizare la bugetul de sanatate, iar pe de alta parte, cresterea numarului de asigurati platitori.
Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*