Stolojan – reesalonat de Guvernul Nastase

Sub titlul „Demagogia lui Theodor Stolojan, Mugur Ciuvică, preÅŸedintele Grupului de InvestigaÅ£ii Politice, a dat publicităţii un material care conÅ£ine informaÅ£ii privind firma familiei Stolojan, care a primit inlesniri la plata datoriilor la stat din partea Guvernului condus de Adrian Nastase.

Inaintea alegerilor din 2004, Theodor Stolojan a fost cel mai inversunat critic al practicilor guvernarii PSD de reesalonare si stergere a datoriilor pe care societatile comerciale le aveau la bugetul de stat.

In 26 septembrie 2004, cu citeva zile inainte de a se retrage din cursa prezidentiala, Theodor Stolojan spunea ca „pentru a pune capat flagelului coruptiei, este necesara, in primul rind, eliminarea din legislatie a tuturor prevederilor care incurajeaza coruptia, cum ar fi acordarea de reesalonari, anulari si scutiri de impozite si taxe”.

Anterior, Stolojan se referise in numeroase declaratii publice la acest subiect, afirmind ca „neachitarea impozitelor si taxelor si acordarea de reesalonari incurajeaza coruptia” (12 octombrie 2002) si ca „trebuie inlaturate practicile clientelare de scutiri si reesalonari ale datoriilor” (12 septembrie 2004).

In vreme ce politicianul Theodor Stolojan declara razboi „practicilor clientelare” de reesalonare si stergere a datoriilor, omul de afaceri Theodor Stolojan beneficia de inlesniri la plata datoriilor din partea guvernarii PSD.

In baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatiile de interes public, Grupul de Investigatii Politice a solicitat ANAF informatii referitoare la inlesnirile la plata datoriilor la stat primite de o serie de societati comerciale in 2002 si 2003. Potrivit raspunsului pe care l-am primit de la ANAF, PAVCRIB CLABUCET SOSIRE SRL, firma familiei Stolojan, a beneficiat de astfel de inlesniri.

In 28 martie 2002, guvernul Nastase promova Ordonanta de Urgenta nr. 40 pentru recuperarea arieratelor bugetare. Ordonanta stabilea o serie de criterii pe baza carora agentii economici puteau solicita reesalonarea, aminarea, reducerea sau stergerea datoriilor pe care le aveau la bugetul de stat, la fondul de pensii si la bugetele locale. Una dintre societatile comerciale care au solicitat si au primit inlesniri la plata datoriilor in baza acestei Ordonante este PAVCRIB CLABUCET SOSIRE SRL.

PAVCRIB CLABUCET SOSIRE SRL este firma care detine celebrul hotel al lui Theodor Stolojan din Predeal (hotelul „Premier”). Cei doi copii ai actualului consilier prezidential (Vlad Stolojan si Ada Palea) au impreuna 90% din PAVCRIB CLABUCET SOSIRE SRL. Potrivit declaratiei de avere din 10 ianuarie 2006, Theodor Stolojan a finantat cu 23.100.000.000 lei vechi firma copiilor sai, bani pe care intentioneaza sa ii recupereze din profitul firmei.

In 27 august 2002, PAVCRIB CLABUCET SOSIRE SRL semna cu Ministerul Finantelor Publice o conventie in baza careia firma familiei Stolojan primea inlesniri pentru plata unei datorii restante la stat de 392.800.000 lei vechi. Inlesnirile primite de PAVCRIB CLABUCET SOSIRE SRL sint cu atit mai jenante cu cit suma pentru care au fost primite nu este foarte mare (aproximativ 10.000 de euro la cursul de la acea data). Procedurile prin care puteau fi obtinute inlesniri la plata datoriilor in baza Ordonantei de Urgenta 40 din 2002 erau foarte complicate. Firma familiei Stolojan a parcurs toate aceste proceduri pentru a primi inlesniri la plata unei datorii mai mici decit pensia primita de Theodor Stolojan anul trecut de la Banca Mondiala.

In 26 octombrie 2002, la doua luni dupa semnarea conventiei prin care firma sa primea inlesniri la plata datoriilor, politicianul Theodor Stolojan avea sa declare la Iasi: „A devenit o obisnuinta ca in Romania sa se intretina sisteme ce genereaza coruptia, cum ar fi reesalonarea datoriilor sau anularea lor. Aceste sisteme trebuie inlaturate, daca vrem sa avem o adevarata economie de piata „.

Materialul este semnat de preşedintele Grupului de Investigaţii Politice, Mugur Ciuvică.

Documentele referitoare la acest caz:

Declaraţie de avere Theodor Stolojan
Comunicat reeÅŸalonare datorii
Răspunul ANAF

Adauga un comentariu

*