Reorganizare si restructurare in termoficare onesteana

In cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local Onesti, desfasurata saptamana trecuta, conducerea SC Termon SRL a prezentat un plan de reorganizare si restructurare a societatii, menit sa amelioreze situatia catastrofala in care se afla termoficarea onesteana.

Dupa ce a precizat ca datoriile totale ale societatii depasesc 1.100 miliarde de lei vechi, administratorul unic al Termon, Marcel Iordache, a propus un set de masuri pe termen scurt (6 – 12 luni), de natura financiara, organizatorica si mangeriala, tehnica si tehnologica.
Cea mai importanta masura, oprirea CET Borzesti, gaura neagra a termoficarii onestene, a fost deja luata incepand cu 1 aprilie, efectul fiind eliminarea unor pierderi de aproape un milion de euro pe luna. O alta masura prevede reducerea numarului de salariati, de la 321 la 90, dintre care 56 au fost concediati pe durata determinata (pana la iarna) si 175 vor fi disponibilizati in conditii de protectie sociala (salarii compensatorii). Tot ca masura de redresare a societatii s-a propus si infiintarea unor centre de profit (reparatii si interventii rapide, metrologie etc.), care sa aduca un profit de 3.000 de euro pe luna.

Gigacalorie de 2,4 milioane

O alta masura se refera la construirea a inca 7 centrale de cartier, care sa suplineasca CET Borzesti. “Toate aceste masuri pot cel mult sa mentina societatea pe linie de plutire o perioada mica de timp – a apreciat Marcel Iordache. Cu un minim de 90 de salariati si un profit de numai 5 %, pretul unei gigacalorii va fi de 240 de RON, din care 42 RON/Gcal reprezinta cheltuieli financiare, facute in special pentru rambursarea creditelor si a dobanzilor aferente. Acest pret va fi refuzat de populatie, iar la anul vom asista la o debransare totala. Cererile de debransare au inceput deja sa curga. Nu suntem competitivi in aceasta situatie, iar Termon nu si-ar mai justifica exitenta in peisajul economic onestean. De aceea, trebuie gasite alte masuri si trebuie reanalizata actuala strategie de termoficare, bazata pe centralele de cartier”.
Marcel Iordache a propus continuarea strategiei prin construirea, incepand din 2007, a unei centrale moderne in regim de cogenerare, prin intermediul programului “Termoficare 2006 – 2009, calitate si eficienta”, adoptat recent de Guvern, care ar duce la un pret de numai 120 RON/Gcal. Insa aplicarea acestei solutii de perspectiva, cu care a fost de acord si primarul Emil Lemnaru, nu va salva termoficarea onesteana decat in cazul in care va fi recastigata piata, iar populatia se va rebransa la sistemul centralizat. “Trebuie sa-i convingem pe oameni sa treaca la contorizarea individuala, pe orizontala – a sustinut primarul Emil Lemnaru. Prin acest sistem, consumi cat ai nevoie, stii exact cat consumi si platesti cat ai consumat”. Distributia pe orizontala si contorizarea individuala reprezinta o solutie certa, sprijinita de Guvern, iar ratele platite de populatie s-ar intinde pe o perioada de 15 ani.

Pumn in gura sindicatului

In cadrul sedintei extraordinare, grupul de consilieri PNL-PD a prezentat un punct de vedere separat, care conditiona acceptarea planului de restructurare de eliminarea atributiilor primarului, care aproba organigrama Termon, si transformarea societatii din SRL in SA. Insa punctul de vedere a fost reformulat, dupa ce primarul a aratat ca ambele aspecte nu rezolva fondul problemei.
Mult mai complicata pare o alta problema, cea sociala; disponibilizarea unui numar de 175 de salariati a starnit reactii din partea lui Benone Toncu, liderul sindicatului de la Termon. Mai multi consilieri au solicitat cu insistenta sa fie ascultat si punctul de vedere al sindicatului, insa presedintele de sedinta, Ioan Danila, a refuzat de fiecare data, motivand ca “punctul de vedere al sindicatului nu conteaza”. Insa Benone Toncu ne-a declarat ca planul de restructurare nu va fi aprobat daca ajunge pe masa Guvernului fara acceptul sindicatului. Prin OG 8/2003, disponibilizatii de la Termon ar putea primi salarii compensatorii pe o perioada de maxim 24 de luni, iar punctul de vedere al sindicatului conteaza, fiind chiar decisiv in acest sens.

Gheorghe LEU

Adauga un comentariu

*