In judetul Bacau, numarul bolnavilor de diabet creste ingrijorator de mult. Pana la aceasta ora sunt depistate peste 9.600 de persoane bolnave de diabet. Mai mult de jumatate dintre acestia sunt dependenti de insulina.
Cauzele aparitiei acestei boli sunt in primul rand stresul, apoi conditiile de viata precare si alimentatia nerationala, spun medicii specialisti. Obezitatea este si ea un factor de risc. Cresterea prevalentei obezitatii pe plan mondial este in mare parte raspunzatoare pentru numarul alarmant de mare al cazurilor de diabet, sistemele de sanatate fiind confruntate cu o veritabila „epidemie” a acestei maladii.
Complicatii cu efecte devastatoare
Diabetul, la randul sau, afecteaza arterele mari si mici din intreg corpul, ducand la aparitia complicatiilor cronice, care sunt extrem de costisitoare si au uneori efecte devastatoare: infarct miocardic, angina pectorala, accidente vasculare cerebrale cu paralizii, gangrene ale membrelor inferioare, orbirea prin retinopatie diabetica, imbolnavirea rinichiului, uneori grava, necesitand chiar hemodializa sau transplant renal, imbolnavirea nervilor etc. Diabetul zaharat este o boala nevindecabila, dar care prin tratamentul efectuat toata viata poate fi stapanita.
Diabetul este depistat la intamplare
Medicii specialisti din ambulatoriul de specialitate al Spitalului Judetean de Urgenta Bacau, precum si cei care lucreaza pe sectii, depisteaza tot mai multe cazuri noi de diabet. Fie ca vin la serviciul de Urgenta cu diferite simptomatologii (dureri musculare, tulburari de vedere sau cardiace, urinari frecvente), fie ca se adreseaza cabinetelor din cadrul policlinicii, tineri si batrani sunt diagnosticati cu diabet, chiar si dupa ce acesta a dat deja complicatii. De cele mai multe ori, diabeticii noi diagnosticati au la baza o cauza genetica, dar sunt si cazuri in care diabetul se declanseaza ca o stare de stres.
“Cresterea numarului bolnavilor de diabet este data in primul rand de o depistare mai precoce a acestei boli, motivat si de faptul ca multi dintre ei se prezinta la cabinetul de oftalmologie acuzand scaderea acuitatii vizuale, ne-a declarat dr. Cornelia Cojocaru, medic specialist oftalmolog. Depistam astfel, in urma investigatiilror medicale, ca aceasta scadere a vederii apare de fapt ca o complicatie a diabetului zaharat. Din nefericire, diagnosticam diabeticii dupa aparitia complicatiilor boliiâ€.
Boala ataca si copii
Aceeasi surpriza o au si medicii specialisti de la urgente care consulta pacienti ce sufera de tulburari metabolice, cardiovasculare (hipertensiune arteriala, accidente vasculare etc), boli pulmonare (dificultate in respiratie) sau osteoarticulare (boala artrozica), pentru ca in final sa depisteze noi cazuri de diabet.
Boala nu-i ocoleste insa nici pe copii. Peste 50 de diabetici sunt acum in evidentele medicilor pediatrii, unii dintre ei ajungand la spital chiar in come diabetice, pentru ca nu au respectat schema terapeutica. Spitalul Judetean de Pediatrie dispune de un compartiment de diabet zaharat cu 10 paturi in care sunt supravegheate cazurile care vin in urgenta si necesita spitalizare. Sunt copii intre 0 si 14 ani.
Nu este obligatoriu ca acestia sa aiba un istoric de boala, deci parinti diabetici, desi se stie ca diabetul este genetic in 65 la suta din cazuri. In rest, intervine stresul si obezitatea infantila.
3,7 miliarde de lei pe luna
In cursul anului trecut, Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau a decontat, prin programul de preventie si control in diabet si alte boli de nutritie, servicii si medicamente pentru diabetici, in valoare de 3,7 miliarde de lei vechi lunar, adica circa 44 miliarde de lei vechi, pe an.
Numarul bolnavilor a in numai cateva luni de la crescut de la 8.774, la 9.648. {i de parca boala in sine nu ar fi de ajuns, nenumaratii bolnavi de diabet se confrunta cu greutati in accesul la tratament. De exemplu, ei isi pot procura insulina numai de la Spitalul Judetean de Urgenta, chiar daca locuiesc la mare distanta de Bacau.