Casa de Sanatate Bacau n-a avut bani pentru toti bolnavii

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate Bacau a definitivat procedura de contractare cu toti furnizorii de servicii medicale din judet. Fondurile nu sunt suficiente pentru nevoile reale.

Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau a incheiat contractarea cu 713 furnizori de sericii medicale din judet. Asistenta medicala primara (reteaua medicinii de familie – 303 medici de familie) a primit 118,7 miliarde de lei, iar medicina stomatologica (147 de medici dentisti), 17,5 miliarde de lei.

Cele 9 spitale din judet au incheiat contracte cu CJAS in valoare de circa 812 miliarde de lei, iar farmaciilor le-a fost alocat un plafon de 382 de miliarde de lei. Serviciul Judetean de Ambulanta trebuie sa se decurce anul acesta 48 de miliarde de lei, numai pentru serviciile de transport medicalizat si servicii medicale de urgenta.

„Media lunara a banilor alocati catre Ambulanta este de 5 miliarde de lei, mai putin decat anul trecut si inceputul acestui an deoarece incepand cu 1 mai serviciile de transport ale bolnavilor dializati vor fi platite direct de catre spitale”, a declarat Dan Stoica, purtator de cuvant CJAS.

Serviciul de ingrijire la domiciliu a bolnavilor, care din acest an va fi asigurat de patru firme – Caritas, Fundatia de Sprijin Comunitar, Clinica dr. Dan Chelariu si Centrul de Investigatii Medicale a dr. Melania Ciobanu din Comanesti (spre deosebire de anii trecuti cand in contract cu CJAS erau doar doi furnizori), are in acest an un buget de numai 300 de milioane de lei, iar programul de dispozitive medicale, 7,9 miliarde de lei.

Cele 13 unitati de recuperare in ambulatoriu (balneo – fizioterapie BTF) din cadrul spitalelor, dar si din sistemul privat, au incheiat contracte de finantare cu CJAS in valoare de 12,3 miliarde de lei. Pe total, desi bugetul este mai mare decat inceputul anului trecut, banii nu acopera nevoile reale ale judetului. Insa, la fel ca in fiecare an, speranta sta in rectificarile bugetare si deblocarea banilor din fondul de rezerva retinut la nivelul Casei Nationale de Sanatate.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*