Dupa o zi si-o noapte de balbaieli si contraziceri, presedintele Basescu a ajuns la o clinica din Viena unde a fost operat cu succes. Ca s-a intamplat ca la romani (adica orgoliile si prejudecatile au fost decisive) nu-i de mirare. Important este ca seful statului a trecut cu bine acest hop. Raman discutiile si, eventual, concluziile acestui eveniment.
Una dintre concluzii este aceea ca Romania nu si-a pus la punct un sistem de norme procedurale pe baza carora sa se actioneze in asemenea situatii. O a doua concluzie este aceea ca Traian Basescu este roman pana-n varful unghiilor de vreme ce nu s-a dus la un control medical decat in ceasul al doisprezecelea.
Cum se opereaza in strainatate un roman obisnuit
Conform Ordinului Ministerului Sanatatii 50/2004, privind metodologia de trimitere a unor categorii de bolnavi pentru tratament in strainatate, toate persoanele înscrise pe lista unui medic de familie au dreptul, conform legislaţiei în domeniu, la tratament gratuit în străinătate, atunci cand au nevoie.
Dosarele trebuie să treacă mai întai prin direcţile de sănătate publică şi prin comisiile de specialitate, apoi sunt aprobate de Ministerul Sănătăţii, prin Directia de Asistenta medicala. Trimiterea la tratament in strainatate se face pentru bolnavii care au parcurs toate nivelurile de acordare a asistentei medicale (primara si de specialitate) si care au fost spitalizati in unitatile sanitare care ofera servicii medicale de inalta calitate profesionala si tehnica, dar a caror sanatate nu a fost restabilita.
Decizia trimiterii pentru tratament medical in strainatate este adoptata dup examinarea documentatiei medicale a bolnavului de catre o comisie a Ministerului Sanatatii. Solicitările pentru tratament sau intervenţii chirurgicale în clinici din străinătate sunt înregistrate la Direcţia de Sănătate Publică (DSP).
Aprobarea este făcută de Ministerul Sănătăţii, după ce în prelabil dosarele sunt evaluate de comisia de specialitate teritorială, care dă soluţia. Apoi DSP ia legătura cu clinica din stăinătate, află costurile tratamentului şi trimite spre aprobare dosarul la Ministerul Sănătăţii. Finanţarea se face din fondurile bugetului de stat, în limita fondurilor alocate. Sunt suportate toate cheltuielile cu tratamentul medico-chirurgical, spitalizare si transport.
Parerea medicilor bacauani
Dr. Adrian Cotirlet, medic chirurg si directorul Spitalului Municipal Moinesti: „Hernia de disc este apanajul neurochirurgiei. Nu stiu daca poate fi operata laparoscopic, stiu doar ca trebuie aparatura specializata si personal medical specializat. Este o afectiune indicatia de interventie chirurgicala trebuie pusa cu foarte mare atentie, prin rezonanta magnetonucleara (RMN) sau tomograf.
Pentru reusita operatiei sunt necesare doua conditii – indicatie medicala specializata si o executie foarte buna din punct de vedere tehnic din partea ecipei medicilor operatori. In tara noastra sunt foarte buni specilisti in neurochirurgie, dar s-ar putea ca dotarea din spitalele romanesti sa lase de dorit”
Dr. Sebastian Hriban, medic neurochirurg in cadrul Spitalului Judetean de Urgenta Bacau: „Din ce am aflat din presa se pare ca Basescu a avut o hernie de disc cu sindrom de coada de cal – cele mai multe radacini nervoase pornesc de la a doua vertebra lombara si se numesc coada de cal tocmai pentru ca sunt un manunchi cu multe radacini de nervi. Aceasta coada de cal merge pana la nivelul osului sacru.
Faptul ca a fost operat noaptea imediat, ca nu-si mai simtea picioarele, acuza amorteli, dureri de spate ce iradiau in membrele inferioare, probabil ca avea aceasta complicatie a herniei de disc, o complicatie neurologica ce presupune interventia chirurgicala de urgenta.
Cam acestea sunt simptomele unei hernii de disc cu sindrom de coada de cal pe langa imposibilitatea de urinare si tulburarile de defecatie. E clar insa ca avea un deficit neurologic la care daca nu se intervine imediat pot aparea anumite sechele de tipul simptomelor amintite. Chiar si in aceasta situatie insa, nu este o operatie a carui dificultate nu poate fi asumata de un medic neurochirurg.
La noi in spital se opereaza anual 10 astfel de cazuri, de hernii cu complicatii similare. Numai ca probabil nimeni nu a vrut sa-si asume o asemenea responsabilitate fiind vorba de presedintele Romaniei. Este o palma data specialistilor din Bucuresti, nu din toata tara, pentru ca acolo s-a decis plecarea lui la Viena. Sa nu uitam ca este vorba de un pacient dificil, care la un moment dat sigur si-a pierdut increderea in specialistii care l-au examinat. Nu este exclus ca la mijloc sa fie si ceva aspecte politice”.
Ce este hernia de disc?
Este o afectiune a discului intervertebral lombar care, din diverse motive, sufera o modificare a structurii ce se soldeaza cu mici hernieri sau fragmentari. Aceste fragmente, desprinse sau nu de discul intervertebral, migreaza si comprima sau irita radacinile nervoase care ies prin gaurile de conjugare dinspre maduva spinarii spre membre si trunchi.
Hernia de disc poate aparea la orice varsta de la 15 la 70 de ani si la orice sex, dar perioada de varsta cu incidenta cea mai mare este decada 40 – 50 ani.
Boala apare frecvent dupa o solicitare excesiva a coloanei (de exemplu ridicari de greutati), dupa o miscare de rotatie sau torsiune a coloanei efectuata cu viteza mare sau dupa o expunere la frig.
Se manifesta prin durere intensa la nivelul partii inferioare a spatelui, durere care poate iradia spre fesa, inghinal sau spre membrele inferioare si poate fi mai intensa in timpul solicitarilor sau dimpotriva, noaptea. Se poate insoti de parestezii (amorteli) in acelasi teritoriu sau chiar de deficite motorii (pareze) la nivelul membrelor inferioare, precum si de tulburari in sfera uro-genitala.
Ce cauta aici parerea lui Cotirlet?Din cite stiu eu treaba lui sint matele si vezica biliara,iar din cite am vazut pe la OTV,nici asta nu si-o face bine.Huo!La munca!