Rata inflaţiei în luna aprilie a atins nivelul de 0,42 la sută

Rata inflaţiei în luna aprilie 2006 a fost de 0,42 la sută, iar în primele trei luni ale anului rata medie lunară a inflaţiei a atins nivelul de 0,5 la sută, faţă de 0,9 la sută în perioada similară a anului trecut, potrivit datelor centralizate de Institutul Naţional de Statistică.

În aprilie 2006, faţă de decembrie 2005, preţurile au crescut cu 1,91 la sută, iar faţă de aprilie 2005 cu 6,92 la sută.

Comparativ cu luna precedentă, în aprilie 2006 cel mai mult s-au scumpit mărfurile alimentare, cu 0,45 la sută. Mărfurile nealimentare s-au scumpit cu 0,38 la sută, în timp ce serviciile s-au scumpit cu 0,42 la sută la sută. Raportat la aprilie 2005, serviciile s-au scumpit cu 9,6 la sută, mărfurile nealimentare cu 6,93 la sută şi cele alimentare cu 6,92 la sută.

Principala contribuţie la creşterea preţurilor în luna aprilie 2006 faţă de luna precedentă (plus 0,4 la sută) au avut-o mărfurile alimentare (au contribuit cu 0,18 puncte procentuale), urmate de grupa mărfurilor nealimentare a căror contribuţie a fost de 0,17 puncte procentuale. Serviciile au avut o contribuţie negativă asupra ratei inflaţiei pe total, de minus 0,2 puncte procentuale.

În cadrul produselor alimentare au fost înregistrate creşteri ale preţurilor de consum la următoarele grupe de produse: cartofi (4,8 la sută), fructe proaspete (2,7 la sută), citrice şi alte fructe meridionale (1,6 la sută) zahăr (1,6 la sută), legume şi conserve din legume (0,8 la sută), pâine (0,7 la sută), brânză (0,5 la sută) şi unt (0,5 la sută).

CreÅŸterea de 0,3 la sută la grupa”Carne, preparate din carne ÅŸi conserve din carne” a fost determinată de majorarea preÅ£urilor la carnea de oaie ÅŸi miel, datorată Sărbătorilor de PaÅŸte ÅŸi atenuată de scăderea preÅ£urilor la carnea de porc (0,1 la sută) ÅŸi carnea de pasăre (0,5 la sută). Au continuat să scadă preÅ£urile la ouă cu 13,7 la sută ÅŸi făină cu 0,4 la sută.

Creşterea cu 0,4 la sută a preţurilor la mărfurile nealimentare s-a datorat în principal creşterii cu 3,5 la sută la gaze naturale şi cu 0,4 la sută la tutun, ţigări şi încălţăminte din piele. Şi preţul la medicamente a scăzut, cu 0,1 la sută.

EvoluÅ£ia serviciilor a fost influenÅ£ată în principal de creÅŸterea tarifelor la: apă, canal, salubritate (trei la sută), transport interurban – abonamente auto (1,6 la sută), igienă ÅŸi cosmetică (1,4 la sută), confecÅ£ionat ÅŸi reparat îmbrăcăminte ÅŸi încălţăminte (0,9 la sută), reparaÅ£ii auto, electronice ÅŸi lucrări foto (0,6 la sută) ÅŸi abonamente radio, televiziune (0,5 la sută). Aceste creÅŸteri au fost estompate de scăderea tarifelor la telefon (1,3 la sută).

Începând cu acest an, a fost calculat un set de subindici ai preţurilor de consum excluzând anumite componente din indicele general al preţurilor de consum (agregări speciale).

Componentele excluse se referă la acele produse sau grupe de produse ale căror preţuri sunt influenţate de politicile guvernamentale sau de factorii specifici sectorului. De exemplu, preţurile legumelor, fructelor şi ouălor sunt puternic influenţate de sezonalitate şi de condiţiile meteo, preţurile la combustibili pot fi influenţate de evoluţia pieţei petrolului, preţurile băuturilor alcoolice şi tutunului pot fi influenţate de modificarea accizelor.

De asemenea, mai există o categorie de produse şi anume produsele ale căror preţuri sunt reglementate de către stat, cât şi produsele şi serviciile ale căror preţuri au fost stabilite de producători, cu aprobarea unei instituţii guvernamentale.

ROMPRES

Adauga un comentariu

*