Sezonul bolilor tiroidiene

cf.jpgPutina lume stie ca exista si un sezon care favorizeaza anumite afectiuni ale tiroidei.
In aceasta perioada se inregistreaza o incidenta din ce in ce mai mare a tiroidelor, adica a inflamatiei tiroidei.

Tiroidita poate fi acuta, cu febra, durere in glanda tiroida, stare de rau general general dar si colectare de puroi in aceasta glanda. Mai des se intalnesc in aceste saptamani tiroiditele subacute virale, zgomotoase si inselatoare, dar care se vindeca.

Modificarile de temperatura inregistrate in ultima perioada dau mari batai de cap medicilor endocrinologi care se confrunta cu tot mai multe cazuri de decompensari hipertiroidiene.

„Cele mai mari probleme se inregistreaza la bolnavii diagnosticati cu tiroida autoimuna cu hipertiroidie, gusa cu noduli, boala Basedow sau nodul toxic, explica dr. Mihaela Anton, medic specialist endocrinologie in cadrul policlinicii Spitalului Judetean de Urgenta Bacau.

Ceea ce ne ingrijoreaza este faptul ca depistam tot mai multe cazuri noi, fara ca acestia sa stie de ce boala sufera. Vin la noi cu diferite afectiuni pentru ca in final sa descoperim boala. Se inregistreaza in jur de 4-5 cazuri pe zi, ceea ce este foarte mult”.

Si asta pentru ca simptomatologia specifica bolilor hipertiroidiene – tulburari de ritm cardiac cu tahicardie, tulburari oculare cu senzatia de “nisip in ochi” si hiperlacrimare, scadere ponderala cu apetit pastrat, stare de agitatie cu insomnii, transpiratii abundente zilnice si nocturne- se poate confunda oricand cu alte afectiuni cardiace sau oculare.

In plus, medicii specialisti declara ca in ultima vreme sunt nevoiti sa trateze pacienti de 30-35 de ani care sufera de diferite boli hipertiroidiene, afectiuni rezervate in urma cu 10-20 de ani preponderent varstnicilor. Bolile hipertiroidiene sunt declansate de la noxele din atmosfera, fumat, stres, consum excesiv de cafea.

Nu este exclusa nici componenta genetica. Netratate la timp ele produc tulburari grave de ritm cardiac, orbire si chiar deces prin criza tirotoxica. De aceea se recomanda prezentarea la cabinetele de specialitate in momentul in care apar simptomele, respectarea cu strictete a tratamentului si revenirea obligatorie la medic pentru reevaluarea clinica si paraclinica.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*