In aceste zile spitalele bacauane au fost calcate de o delegatie venita din cadrul Ministerului Sanatatii, care a vrut sa vada adevarata fata a Sanatatii din judetul nostru. Echipa de la Bucuresti a ales sa controleze Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau, spitalele din Moinesti si Comanesti, dar si Serviciul de Ambulanta.
S-a verificat fiecare ungher de cladire, s-a cotrobait prin dulapurile de medicamente, prin fisele de internare ale bolnavilor, s-a vorbit cu pacientii, s-au controlat oalele de mancare, lenjeria de pe patul bolnavilor si chiar gunoiul din cosurile aflate in saloane. Peste tot numai minusuri.
Praf si lipsuri cu nemiluita in Spitalul Judetean
Prima unitate medicala controlata a fost Spitalul Judetean de Urgenta (SJU) Bacau. „S-a inceput de la Unitatea de Primire Urgenta unde se vrea dotare mai multa, pe opt module, a explicat dr. Mihaela Popescu, directorul Directiei de Sanatate Publica. Aici echipa ministeriala a fost nemultumita pentru ca nu exista circuite functionale pentru tot ce inseamna un pacient venit la Urgenta – asteptare, monitorizare, evaluare, internare. In plus, nici personalul care lucreaza aici nu este specializat in medicina de urgenta. Din cei 7 medici angajati, doar patru sunt si specialisti”.
A urmat apoi vizita in intreg spitalul unde au aparut nemultumiri legate de serviciile medicale, lenjerie, cosuri de gunoi, dulapul de urgenta, dotarea cu aparatura pe fiecare sectie. S-a cotrobait prin fisele de internare, si chiar prin oalele din bucatarie.
„Ni s-a atras atentia, mai spune directorul Popescu, si asupra pavilioanelor foarte vechi din SJU, unele dintre ele construite inainte de 1900, iar unele sectii au lasat mult de dorit”. Curatenia era si ea facuta de mantuiala, iar numarul mare de bolnavi cu afectiuni cronice si a internarilor de persoane considerate cazuri sociale, a fost un alt subiect de discutie.
La Salvare, secret si dezolare
Serviciul Judetean de Ambulanta a fost si el controlat seara, tarziu. Aici echipa mixta de control s-a confruntat cu o situatie oarecum hilara. „Au tinut neaparat sa inspecteze o masina aflata in garaj, dar usa era incuiata, iar cheia era la sofer. Problema a fost rezolvata din ziua urmatoare”, a mai spus dr.Mihaela Popescu. In rest, binecunoscutele probleme legate de parcul auto degradat si uzat, dar si a personalului insuficient.
La Moinesti si Comanesti, nu este dotare si personal suficient
Atat la Moinesti, cat si la Comanesti, medicii s-au plans celor de la Ministerul Sanatatii de criza de personal, dar si de necesitatea dotarilor de urgenta. Insa si aici praful era la el acasa, iar bolnavii cronic si cazurile sociale aglomerau paturile. In plus, de la Spitalul Orasenesc Comanesti, conducerea a cerut suplimentarea numarului de paturi, mai ales pe unele sectii unde adresabilitatea e mare.
Omul sfinteste locul
Concluzia sefilor de la Bucuresti a fost una singura: „Suntem un judet prafuit, in care insa omul sfinteste locul – a concluzionat directorul DSP. Se merge pe o diminuare a fondurilor alocate pe serviciile medicale, prin diminuare numarului de paturi in spitale, pentru dezvoltarea retelei de urgenta, a ambulatoriilor de specialitate si dezvoltarii spitalizarii de zi.
Acest lucru va fi implementat numai acolo unde se poate, unde internarile nu sunt justificate, pentru ca in spitale sa se faca cu adevarat medicina de inalta performanta. Totul va fi regandit si analizat si abia apoi vom lua masurile ce se impun”.
Roxana NEAGU
da cei de la minister sunt nemultumiti de situatiile in care se afla spitalele?in curand vom avea inca unul identic si banii care vor veni pentru sanatate se vor imparti si mai mult si va fi o saracie si mai mare.dar problema e alta?au alocat ei fonduri de ajuns de mari ca sa aiba apoi dreptul sa faca nazuri la dotari?dar ce i intereseaza doar dc au ceva probleme medicale pleaca in Austria sa se trateze 😉