Viata la tara: Pancesti – cea mai motorizata comuna din judet

primaria pancestiComuna Pancesti, atestata documentar din 1473, are in componenta sa opt sate, Pancesti, Dienet, Fulgeris, Chilia Benii, Motoc, Petresti , Soci si Fundu Vaii. O populatie de 4.326 locuitori ocupa o suprafata de 1.780 hectare. In comuna sunt 1.780 gospodarii, opt scoli, o Scoala de Arte si Mesaerrii, cinci biserici si doua Camine culturale.

Ca sa poti discuta despre comuna Pancesti, trebuie sa ai in vedere mai multe lucruri. In primul rand ca aceasta unitate administrativa s-a format in urma contopirii a doua comune, Petresti si Pancesti, in 1968. Inainte de aceasta data, Petresti, Fundu Vaii si Soci alcatuiau comuna Petresti. Satul Petresti ar fi luat fiinta acum aproape o mie de ani, avand drept geneza familia Petrea, cea care a poposit pentru prima data pe aceste meleaguri si ai caror urmasi mai exista si astazi. Satul Soci isi trage denumirea dintr-un dialect maghiar, care inseamna cojocar si se presupune ca ar fi existat inainte vreme pe locul satului Vladnic, sat populat de maghiari. La Soci s-ar fi dat luptele dintre Stefan cel Mare si Radu cel Frumos, fratele lui Vlad Tepes, cel care venise trimis de sultan pentru a-l inlocui la domnie pe Stefan cel Mare. In timp ce locuitorii fostei comune Petresti au fost clacasi si improprietariti pe timpul domniei lui Alexandru Ioan Cuza, cei din Pancesti si Dienet sunt gradinari din cele mai vechi timpuri.

Bogatie transportata prin gropile unor drumuri impracticabile

Infrastructura din comuna Pancesti este una dintre cele mai proaste din judet. „In ceea ce priveste starea drumului judetean ce strabate comuna, nu sunt prea multe de spus. Arata execrabil si nu depinde de noi, ci de Consiliul Judetean. Am primit asigurarea de la presedintele Dragos Benea ca totul se va rezolva cat de curand”, spune primarul comunei Pancesti, Ion Motoc. La nivelul Consiliului Local s-au luat masuri de reabilitare a drumurilor comunale, neglijate in ultimii doi ani, cand atentia consilierilor a fost indreptata mai mult spre reabilitarea scolilor din comuna. Cel mai afectat este drumul comunal din satul Petresti si asupra lui sunt concentrate acum toate eforturile.

Invatamantul pe loc prioritar

Nu numai pentru simplul fapt ca primarul comunei Pancesti este la origine profesaor de biologie, dar consilierii locali si-au indreptat atentia cu precadere asupra invatamantului. In acest moment, toate scolile din comuna sunt reabilitate, dotate cu mobilier nou si calculatoare. La Pancesti functioneaza o Scoala de Arte si Meserii. Cu bani de la bugetul local si cei obtinuti prin programul PIR, s-a reusit ca in scoala din Pancesti sa functioneze o fantana cu hidrofor care alimenteaza scoala, urmand ca in acest an sa fie data in functiune centrala termica si sa se refaca instalata electrica, precum si modernizarea grupului sanitar. Tot prin acest program vor incepe lucrarile de reparatii la scolile 2 si 3 din Pancesti. O cladire parasita, aflata in vecinatatea Primariei, a fost renovata si in ea invata acum elevii din clasele I – IV si gradinita. Anul scolar 2006 – 2007 va gasi elevii si prescolarii din satul Fulgeris invatand intr-o scoala noua, construita prin Banca Mondiala. Deja, la Chilia Benii a fost data in folosinta o astfel de scoala. „Am mai avea nevoie de o scoala in satul Fundu Vaii. Lucram la proiect. Am ambitia ca, pe timpul cat voi fi primar, sa se construiasca cate o scoala in fiecare sat”, spune Ion Motoc.

Masuri de prevenirea inundatiilor

S-a facut deja o investitie de opt miliarde lei de catre Apele Romane si Mediu pentru amenajarea paraului Soci si protectia prin lucrari specifice a podurilor pe peste acelasi parau. „Pentru Consiliul Local, o problema foarte importanta este realizarea unei platforme de gunoi autorizate. Avem una, dar este neautorizata. Va trebui sa intensificam munca educativa in randul cetatenilor pentru a-i determina sa nu mai arunce gunoaiele oriunde”, spune fostul profesor de biologie.

Dienet, satul celor bogati

Cei mai bogati locuitori ai comunei sunt cei din satul Dienet. Acestia au trecut de mult de la agricultura semi-intensiva la cea intensiva, cumparandu-si tractoare si utilaje dintre cele mai performante cu ajutorul carora obtin rezultate deosebite acolo unde stiu cel mai bine sa lucreze, legumicultura. „Foarte multi tineri au investit in legumicultura, dar decanul lor ramane tot familia lui Mariana si Toader Motoc. Sorin Misaila, Eugen Vlad, Gheorghita Sandu, Costel Chelaru si-au cumparat tractoare si au fost scolarizati la cursurile de calificare in legumicultura organizate de OJCA la Pancesti”, spune primarul Ion Motoc. Acest curs va fi absolvit de 80 de cursanti. In comuna a fost constituita Asociatia crescatorilor de animale iar cat de curand va lua fiinta si cea a Legumicultorilor, cerinte obligatorii dupa ce Romania va intra in Uniunea Europeana.

Comuna cu cel mai mare numar de tractoare

„In momentul de fata, in comuna Pancesti exista cel mai mare numar de tractoare detinute de agricultori. Sunt peste o suta, ca sa nu mai punem la socoteala utilajele, semanatorile, prasitoarele. Oameni care pana mai ieri nu stiau decat sa mane caii, acum strunesc caii putere”, ne-a declarat Ion Motoc. In comuna exista si peste 300 de autoturisme, inca o dovada a cresterii nivelului de trai. Ce se poate spune mai mult despre o comunitate decat ca in Pancesti oamenii nu mai au coase, cositul fiind facut mecanic?
D. MINDIRIGIU

Comentarii

  1. jtiam k cei din dienet sunt cei mai bogatzi.suntem foarte evoluati

  2. bla bla bla

  3. va multumim pentru laude

  4. drumul din petresti de la semeteu la deal cand il faceti??????????!!!!!!!!!!!!!!!!???????????????

  5. drumul din petresti de la semeteu la deal cand il faceti??????????

  6. ….

  7. multumim pentru lucrarile incepute…
    tineti-o tot asa!!!!!!

  8. bravo benea esti tare la votare dar la drumuri iok.

  9. fratilor soseaua nanesti spre pancesti e varza asta nu vedeti?dar voturi vreti?bn ca va faceti vile voi si prostii sasi rupa gatul cu masini cu tot . catiiiiiiiiiii

  10. cand o sa faceti si voi scoala de la fundu vaii?

  11. daca sunteti asa bogati de ce nu va faceti tehnologia noua………la primamarie…

  12. baciu irinel a zis:

    As dorii foarte mult si urgent sa aflu daca consateanul dumneavoastra baciu gheorghe care locuia acum 20 de ani undeva sus pe un deal ampreuna cu parintii sai mai locuieste acolo s-au unde se afla momentan.SANT BACIU IRINEL DIN BUCURESTI FOSTA LUI SOTIE SI AS DORI SA IAU LEGATURA CU EL DE URGENTA .Daca ma poate ajuta cineva va multumesc din suflet pot fii contactata la adresa z.zoe56@yahoo.com s-au telefon 0769685318

    • chifani vasile a zis:

      Am vazut solicitarea ta si vreu sa va spun ca parintii sunt morti si babuta a murit acun cateva luni. Acolo sus in deal traesc cativa nepoti dupa cum am inteles de la mama mea. Pe ia am intrebato de Baciu Ghe. din satul
      Dienet-Deal. Ma interesez mai indetailat si va sun. Nr. meu este 0744885837 Chifani Vasile.

Adauga un comentariu

*