Comisia Europeana: Aderarea e posibila in 2007 daca se intensifica eforturile

european parliamentAderarea Romaniei si Bulgariei la Uniunea Europeana este posibila la data prevazuta, 1 ianuarie 2007, daca in urmatoarele luni cele doua tari isi vor intensifica eforturile si vor rezolva problemele restante – au declarat, marti, la Strasbourg, in fata Parlamentului European, oficiali cu rang inalt ai Comisiei Europene. Comisia va prezenta un nou raport in octombrie, in care va anunta daca data-tinta va putea fi respectata.

Comisia a luat aceasta decizie dupa un proces extins de revizuire si dialog cu actorii implicati, a declarat presedintele Comisiei ,Jose Manuel BARROSO. Uniunea Europeana, a spus el, trebuie sa-si onoreze angajamentele asumate, dar trebuie sa fie riguroasa in aplicarea conditiilor: „Din octombrie anul trecut, ambele guverne au muncit extrem de mult si au inregistrat progrese considerabile. Totusi, au mai ramas de rezolvat cateva probleme importante. Sunt necesare eforturi in continuare in Justitie si Afaceri Interne. Romania si Bulgaria ar trebui sa fie pregatite pentru aderare la 1 ianuarie 2007, daca ele inregistreaza progrese in domeniile restante”.

Presedintele Comisiei a subliniat nevoia unor reforme judiciare reale si a consolidarii luptei impotriva coruptiei. Cele doua tari trebuie sa demonstreze sisteme judiciare pe deplin functionale, cu structuri eficiente pentru lupta impotriva coruptiei si a crimei organizate. Ambele tari au demonstrat hotarare in acest sens si ar trebui sa fie recompensate pentru reformele deja realizate. Bulgaria, a declarat Barroso, inca are nevoie sa demonstreze rezultate privind lupta impotriva coruptiei, in special la nivel inalt, inclusiv cazuri concrete de sentinte. Sofia trebuie sa isi intensifice eforturile in lupta impotriva crimei organizate. Romania, de asemenea, trebuie sa continue lupta impotriva coruptiei, si sa demonstreze in special cazuri concrete de proceduri judiciare aplicate in urma investigatiilor.

EU Enlargement Commissioner Olli Rehn attends the Plenary session of the European Parliament in Strasbourg. The European Commission piled pressure on Bulgaria and Romania, delaying a decision on whether they can join the EU next year until they have taken urgent action on reform.

In ce priveste acquis-ul comunitar, inca exista ingrijorari referitoare la agricultura, siguranta alimentara, domeniul veterinar, justitie, afaceri interne si finante. „Cele doua tari trebuie sa fie capabile sa aplice politicile europene privind aderarea. Asteptam de la ele sa ia masuri imediate de corectie”, a afirmat Barroso.

Comisia, a mai declarat presedintele Barroso, va revizui aceste probleme in octombrie. „UE trebuie sa dea un semnal clar ca este pregatita sa-si onoreze angajamentele. Conditiile practice pentru aderare trebuie sa continue, inclusiv ratificarea tratatelor”.

Barroso a adaugat ca miercuri si joi va pleca la Bucuresti si Sofia, impreuna cu Olli Rehn, comisarul european pentru extindere, pentru a explica in detaliu decizia luata.

Obiectivul Comisiei este primirea Romaniei si a Bulgariei in Uniune in 2007, a declarat, la randul sau, comisarul REHN, mentionand ca este de datoria sa se asigure ca cele doua tari indeplinesc cu adevarat conditiile de aderare. Procesul de monitorizare a fost fara precedent in intensitate, a spus el.

La fel ca si Barroso, comisarul a mentionat nevoia continuarii progreselor in ce priveste drepturile omului si drepturile minoritatilor. Transformarea economiilor celor doua tari a constituit un remarcabil succes, a spus el.

In acele zone in care au existat ramaneri in urma, ar putea fi invocate clauzele de salvgardare, daca in momentul aderarii persista unele probleme, cu un mecanism de monitorizare care sa urmeze. „Cred ca rigurozitatea cu care a fost luata astazi aceasta decizie va convinge parlamentele nationale care inca nu au ratificat Tratatul de Aderare sa procedeze ca atare. Tratatul asigura ca Romania si Bulgaria pot adera la Uniune atunci cand sunt pregatite, si ca trebuie sa-si respecte obligatiile ce le revin ca membri”, a afirmat Rehn. „Aceasta abordare constructiva, transparenta si riguroasa va aduce cele mai bune rezultate pentru Bulgaria, Romania si Europa”, a spus el.

Chairman of the European Commission Jose Manuel Barroso (L) and EU Enlargement Commissioner Olli Rehn (R)

Gruparile politice

Liderul PPE-DE, Hans-Gert POETTERING (DE), a criticat mai intai absenta reprezentantilor Consiliului in dezbatere. Grupul sau saluta faptul ca Romania si Bulgaria se afla pe calea cea buna pentru aderare. „Ce realizare enorma pentru Romania si Bulgaria, dupa 45 ani de comunism (…) ele au devenit tari in care se respecta statul de drept”. „Vrem sa fim capabili sa spunem cu constiinta impacata, in octombrie, ca ele sunt pregatite sa adere in 2007”.

Din partea grupului Socialist, Martin SCHULZ (DE) a salutat progresele inregistrate. „Consideram ca daca nu exista obstacole majore, atunci data aderarii va fi 1 ianuarie 2007. Suntem incantati ca membrii Comisiei lucreaza in directia atingerii acestui obiectiv”. Schulz a accentuat importanta explicarii in detaliu de catre Comisie a domeniilor care au ramas de rezolvat in scurt timp, astfel incat guvernele de la Bucuresti si Sofia sa stie exact in ce directie sa actioneze. Este important pentru Uniune sa aiba state membre cu situatie de stabilitate intr-o regiune invecinata cu zone mai putin stabile, a spus el.

Liderul grupului ALDE, Graham WATSON (UK): „Cred ca Romania si Bulgaria nu ar trebui sa fie judecate mai aspru decat statele care au aplicat anterior”. Ingrijorarile privind coruptia, statul de drept sau modalitatea necorespunzatoare de tratare a rromilor ar trebuie luate in serios, si ramanerile in urma ar trebui rezolvate fara intarziere, a afirmat Watson. El a cerut, insa, tuturor cetatenilor romani si bulgari sa se implice personal pentru a se inregistra progrese in lupta impotriva coruptiei. „Trebuie sa demonstram ca Bulgaria si Romania nu sunt singure”, a spus el.

Daniel Marc COHN-BENDIT (Verzi /ALE, DE) a estimat ca reprezentantii Comisiei sunt prea idealisti atunci cand considera ca problemele din Romania si Bulgaria se pote rezolva de la sine. Desi s-a declarat in favoarea extinderii, Cohn-Bendit a afirmat ca nu sprijina actualul proces de extindere. „Nu se pune problema sa spunem da sau nu, ci daca cele doua tari sunt pregatite sau nu pentru aderare. Si daca ele nu sunt pregatite, atunci n-ar trebui sa devina membri ai Uniunii in 2007”, a spus el

Jaromír KOHLÍČEK (GUE/NGL, CZ) a estimat drept discriminatorii unele criterii impuse Romaniei si Bulgariei, de exemplu inchiderea centralei nucleare de la Kozlodui, de care, altfel, beneficiaza multi cetateni, inclusiv din actuala Uniune. „Ce va da Uniunea Europeana acestor doua tari?”, a spus el.

Bastiaan BELDER (IND/DEM, NL) a anuntat ca intotdeauna a fost in favoarea renuntarii la divizarile din timpul Razboiului Rece, insa s-a declarat pentru evaluarea separata a Bulgariei si a Romaniei. El a accentuat faptul ca doar un angajament pentru schimbare nu este de ajuns, ci schimbarea propriu-zisa a celor doua tari inainte sa fie stabilita o data pentru aderarea lor.

Brian CROWLEY (UEN, IE) a estimat, la randul sau, faptul ca Uniunea Europeana ar trebui sa dea un semnal clar celor doua tari. „Bulgariei si Romaniei nu li s-a permis aderarea in 2004, ca atare ar trebui sa fie luate in considerare adecvat acum”. El a mai afirmat ca cele 25 state membre nu ar trebui sa dea lectii Romaniei si Bulgariei, ci doar sa impartaseasca din experienta lor. Bulgaria si Romania ar trebui sa se alature Uniunii doar daca indeplinesc cerintele fundamentale ale acesteia.

Andreas MÖLZER (NI, AT) a precizat ca ingrijorarile cetatenilor europeni nu sunt luate in considerare. El a spus ca actualele mecanisme de extindere nu sunt eficiente, intrucat Romania si Bulgaria au tot felul de probleme care nu pot fi rezolvate in cateva luni si ca nu este nici in interesul Uniunii nici al celor doua tari daca cineva impinge aderarea lor prea repede.

Baroneasa NICHOLSON de WINTERBOURNE (ALDE, UK): „Inevitabil, sunt probleme”, a spus ea, referindu-se in special la eforturile ce trebuie intreprinse pentru stoparea traficului cu fiinte umane din Europa de Est si Rusia, prin intermediul celor doua tari. „Insa 1 ianuarie 2007 este Ziua Z”, a afirmat ea, mentionand ca isi va cumpara bilet de avion spre Bucuresti pentru 31 decembrie 2006.

Geoffrey VAN ORDEN (EPP-ED, UK), raportor pentru Bulgaria, a amintit faptul ca Tratatul de Aderare pentru Bulgaria mentioneaza clar ca este nevoie de o decizie unanima in Consiliu pentru amanarea extinderii cu un an. „Nu s-a facut o astfel de recomandare”. Bulgaria indeplineste conditiile de aderare pentru 1 ianuarie 2007, a spus el, amintind ca rata somajului in aceasta tara este acum mai mica decat in Germania. Cele 16 arii de ingrijorare mentionate de Comisie in octombrie au fost reduse, pentru Bulgaria, la sase. Totusi, sunt necesare eforturi pentru combaterea crimei organizate, a fraudei si a coruptiei. Multi lideri mafioti sunt in libertate. Politia, a spus el, are nevoie de resurse mai mari pentru a rezolva astfel de probleme. In al doilea rand, trebuie intreprinse eforturi mai mari pentru a asigura structuri de management financiar care sa gestioneze eficient fondurile structurale. In iunie, Consiliul ar trebui sa sprijine data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare pentru Bulgaria, a incheiat Van Orden.

Nigel FARAGE (IND/DEM, UK): „Ar trebui sa oprim aceasta farsa conform careia Romania si Bulgaria vor adera la Uniune pentru ca indeplinesc criteriile. Ele vor adera din motive politice; aderarea celor doua tari va fi o victorie pentru clasele politice si o victorie pentru politicienii din Romania si Bulgaria”. Farage a mentionat apoi ca serviciile publice din Marea Britanie nu vor putea sustine inca un val masiv de imigrare dinspre Romania si Bulgaria si, nu in ultimul rand, a subliniat faptul ca o data ce vor deveni membri ai Uniunii, Romania si Bulgaria vor pierde multi oameni talentati „Totul va sfarsi in lacrimi”, a spus el.

Charles TANNOCK (EPP-ED, UK) a amintit succesul enorm pe care l-au avut pana acum valurile de aderare, in pofida temerilor privind imigrarea in masa si in pofida lipsei unei Constitutii. Romania si Bulgaria reprezinta al cincilea val de aderare, practic o jumatate de val de aderare, avand in vedere ca ar fi trebuit sa intre in Uniune in 2004, o data cu cele 10 state care au aderat la acea data. Totusi, nu ar trebui subestimata scala provocarilor cu care se vor confrunta cele doua tari dupa extindere. Ar putea fi utila invocarea clauzei de salvgardare pentru Bulgaria in domeniul justitiei si al afacerilor interne. Pentru Romania, Tannock a ridicat doua probleme: el a cerut Romaniei sa rezolve disputa cu Ucraina privind frontierele maritime si Insula Serpilor si a cerut guvernului de la Bucuresti sa-si reconsidere pozitia cu privire la adoptiile internationale.

Raspunsul comisarului Rehn in urma dezbaterii

In urma opiniilor exprimate de deputatii europeni, comisarul Rehn a salutat sprijinul Parlamentului fata de pozitia Comisiei conform careia aderarea la 1 ianuarie 2007 este posibila daca cele doua tari isi rezolva problemele restante. „Suntem pentru atingerea obiectivului 2007 dar si pentru respectarea cu rigurozitate a conditiilor”, a spus el. Rehn a insistat asupra faptului ca aceste conditii sunt realizabile si a mentionat ca raportul contine o lista clara a actiunilor care trebuie intreprinse in lunile care vor urma. „Vom evalua in octombrie daca cele doua tari au reusit sa rezolve problemele restante si vom decide daca data prevazuta poate fi mentinuta. Comisia isi rezerva dreptul de a considera activa clauza de amanare cu un an daca restantele nu sunt rezolvate. Obiectivul nostru este ianuarie 2007, datoria noastra este sa ne asiguram ca cele doua tari vor adera cand indeplinesc criteriile. Este cea mai buna cale prin care procesul de extindere sa se soldeze cu succes si pentru Romania si Bulgaria, si pentru Europa”.

Adauga un comentariu

*