700 de persoane fizice au reusit sa fenteze Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca Bacau. Ele au de dat inapoi la stat zeci de milioane de lei.
Fie ca au chiulit de la cursurile de calificare/recalificare organizate gratuit de AJOFM, fie ca au absolvit aceste cursuri dar au refuzat incadrarea pe post sau au incasat indemnizatie de somaj necuvenit, lucrand in acelasi timp, cei 700 de someri debitori au pagubit AJOFM cu circa 775 de milioane de lei vechi. Din nefericire, ritmul in care se recupereaza, insa, aceste sume este extrem de lent.
Spre exemplu, in acest an, Agentia a reusit sa recupereze doar 200 de milioane lei, in conditiile in care s-au creat alte debite de 250 de milioane de lei. Nevoita sa recurga la executarea silita a rau-platnicilor, aceasta a intocmit somatii si chiar popriri pe salariile sau veniturile debitorilor.
Mai mult, in speranta ca va creste nivelul incasarilor, o parte din bani au fost recuperati chiar si prin deplasari in teren, pentru contactarea directa si atentionarea verbala a debitorilor. „In privinta persoanelor juridice, pentru ca si aici avem probleme, am reusit sa incasam aproape toate sumele de la debitori, a explicat Steluta Manea, sef birou in cadrul AJOFM.
Sunt societati care au primit din bugetul asigurarilor de somaj subventii pentru angajarea absolventilor, persoanelor peste 45 de ani si unicilor intretinatori de familie, insa nu au respectat rigorile legii in ceea ce priveste conditiile de angajare.
Si aici debitele se ridica la cateva zeci de milioane de lei, insa la capitolul recuperari stam mai bine fata de cele ale debitorilor – persoane fizice”. Lunar insa mai sunt prinsi noi debitori prin declaratiile lunare, privind contributia la bugetul de somaj, care se depun la sediul AJOFM de catre agentii economici activi de pe piata locala a muncii si care au printre salariati si persoane care mai primesc indemnizatie de somer necuvenit.
Roxana NEAGU