Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, taie in carne vie. Spitalele cu datorii trebuie sa suporte reforma sanitara. De aceea, judetul Bacau va pierde 70 de paturi si doua maternitati.
Uniti-va, dar reduceti numarul de paturi! Acestea au fost ultimele precizari ale ministrului Sanatatii, care pun din nou pe jar medicii si directorii din spitale. Se urmareste desfiintarea unor sectii nerentabile, precum si o noua reducere a numarului de paturi, in spitalele cu datorii. In judetul Bacau, Spitalul Judetean de Urgenta, spitale din Moinesti, Comanesti, Onesti si Buhusi sunt unitatile sanitare care vor simti din plin amprenta noii legi din sistemul sanitar.
Se ia, dar se si da
„Pe total vom pierde circa 70 de paturi si doua maternitati, dar castigam cateva sectii noi, a explicat dr. Mihaela Popescu (foto), directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP). La baza acestor modificari au stat indicatorii financiari si ai serviciilor medicale de pe sectii, unii dintre ei foarte prosti”. Cele mai vizate sectii care vor suporta reforma sanitara sunt cele de obstetrica – ginecologie (OG), neonatologie, dermatologie, diabet, ORL, boli infectioase si oftalmologie, care au, in principal, un indice de ocupare a paturilor foarte mic, cu mult sub media pe tara. In Spitalul Judetean, s-ar putea ca in maternitate sa se desfiinteze o sectie de OG, din cele trei, iar sectia de HIV /SIDA copii, va pierde 10 paturi. La Onesti, maternitatea, sectia de infectioase si neonatologia se vor reorganiza, in favoarea oncologiei, cardiologiei si neurologiei, care vor mai primi cateva paturi.
In plus, tot aici se va infiinta si o sectie de urologie. Spitalul Municipal Moinesti, singurul spital din judet fara datorii, va suporta cele mai mici modificari, 6 paturi de la sectia de dermatologie, 2 de la cea de boli infectioase si 2 de la sectia TBC vor suplini cele 15 paturi din sectia de cardiologie, care se va transforma din compartiment, in sectie. Maternitatile din Buhusi si Comanesti se desfiinteaza, din cauza indicatorilor foarte slabi, iar in schimb vor fi infiintate compartimentele de Neurologie (la Buhusi – cu 20 de paturi) si de Balneo-fizioterapie BFT (la Comanesti – cu 10 paturi).
Decizia finala – peste o luna
„la nivel central se doreste dezvoltarea ambulatoriului de specialitate si a spitalizarii de zi pentru ca in spitale sa se realizeze medicina de inalta performanta, mai spune directorul DSP. Important este ca personalul medical din sectiile care vor suferi modificari nu va fi disponibilizat, ci redistribuit in sistem”. Deocamdata toate aceste probleme sunt in stadiul de discutii, iar deciziile finale vor fi luate abia spre sfrsitul lunii viitoare.
Roxana NEAGU