Casa de Sanatate datoreaza patronilor bacauani 3 miliarde de lei

Casa de Sanatate datoreaza patronilor bacauani 3 miliarde de lei Casa de Sanatate Bacau nu are bani pentru plata concediilor medicale. Pentru ca nu s-a deschis nici acum linia de creditare, angajatorii trebuie sa mai astepte pana isi recupereaza sumele achitate deja salariatilor.

730 de agenti economici au de primit de la Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate (CJAS) Bacau 2,8 miliarde de lei pentru concediile medicale platite salariatilor. Zeci de angajati sunt purtati pe drumuri si pasati de la firma la care lucreaza la Casa de Sanatate, fara ca in final sa-si obtina drepturile banesti la care au dreptul. Si asta pentru ca CJAS nu are bani pentru decontarea acestor cheltuieli.

Casa Nationala de Sanatate nu a deschis linia de creditare

Problemele persista de cand CJAS Bacau a preluat gestionarea concediilor si indemnizatiilor de asigurari de sanatate de la Casa de Pensii. Adica de la inceputul acestui an. Insa situatia este acum mai tensionata ca niciodata.

„Au aparut deja persoane care s-au adresat direct institutiei noastre pentru a beneficia de plata acestui concediu medical”, spune si dr. Maria Tioc, presedinte – director al CJAS. Iar daca lucrurile stau bine pe hartie, in ce priveste asigurarea fondurilor din care se achita indemnizatiile de concediu medical, aceasta nu s-a realizat nici pana la aceasta data intrucat Casa Nationala de Asigurari de Sanatate nu a deschis inca linia de creditare.

2,8 miliarde datorii

Fata de cat a incasat CJAS la fondul de 0,75 la suta aferent platii indemnizatiilor de concediu medical (de boala, sarcina si lauzie, ingrijire a copilului bolnav, precum si de risc maternal), institutia are de platit catre angajatorii bacauani circa 3 miliarde de lei.

Conform prevederilor legale, daca fondul adunat din cele 0,75 la suta nu este suficient pentru a acoperi total concediile medicale, atunci angajatorul plateste integral indemnizatia, urmand ca diferenta sa o recupereze de la CJAS, din bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate.

„Banii nu se pot da inca pentru ca la nivelul Casei Nationale de Sanatate nu exista o procedura de rambursare, explica si Dan Stoica, sef servciu in cadrul CJAS. A aparut un proiect de restituire a acestor bani, insa nu a fost si publicat in Monitorul Oficial. Asa ca deocamdata nu avem niciun raspuns concret”.

Unii angajatori au cerut CJAS sa plateasca concediile medicale din sumele colectate la cota de 7 si respectiv 6,5 la suta, aferent contributiei de asigurari de sanatate, insa acest llucru nu este posibil, pentru ca ar inseamna deturnare de fonduri.

Roxana NEAGU

Adauga un comentariu

*