Saptamana trecuta, in cadrul unei sedinte extraordinare a Consiliului Local, municipalitatea onesteana a facut inca un pas inainte in vederea modernizarii sistemului de termoficare, aproband studiul de fezabilitate privind trecerea la distributia pe orizontala si la contorizarea individuala.
Studiul de fezabilitate, intocmit de Termoproiect Iasi, era necesar sa fie aprobat cat mai repede, pentru ca intreaga documentatie sa ajunga la Agentia Romana pentru Conservarea Energiei (ARCE), care va suporta 30 % din valoarea contoarelor ce urmeaza sa fie montate in fiecare apartament.
Practic, distributia pe orizontala inseamna amplasarea, in fiecare scara de bloc, a unei noi retele de conducte, realizate din polipropilena, care urca tot vertical pana la ultimul nivel, insa la fiecare etaj va avea ramuri orizontale catre fiecare apartament, iar fiecare consumator va avea propriul contor.
Studiul realizat la Iasi, care a avut ca model de calcul un bloc cu 3 etaje si 18 apartamente, a scos in evidenta beneficiile foarte mari aduse de noul sistem de distributie. Printre acestea figureaza reducerea masiva a cheltuielilor cu incalzirea locuintelor si posibilitatea de reglare a consumului in fiecare apartament, in functie de preferintele fiecarui consumator, de veniturile de care dispune sau de perioada in care locuieste efectiv in imobil.
Costuri mici cu incalzirea
La Onesti exista deja un bloc, pe Strada Liliacului nr. 7, la care distributia s-a facut pe orizontala, iar experimentul a fost unul reusit: situatia din iarna trecuta (octombrie 2005 – martie 2006), monitorizata de Termon, a aratat ca locatarii din imobilul respectiv au platit cu mult mai putin decat restul onestenilor.
Spre exemplu, locatarii apartamentului cu numarul 11 (cu doua camere), au platit doar 320.000 de lei vechi in ianuarie 2006, iar cei de la numarul 10 (cu 3 camere) au platit doar 760.000 de lei in februarie 2006. In restul blocurilor din Onesti, factura pentru incalzire a fost cu mult mai mare, depasind doua milioane de lei vechi.
Insa toti onestenii vor putea beneficia de avantajele distributiei pe orizontala, lucrarile urmand sa inceapa in scurt timp in tot orasul, dupa cum a precizat Marcel Iordache, administratorul unic al Termon.
Lucrarile vor fi facute cu fonduri de la Termon si ARCE, iar fiecare consumator va putea plati in rate, timp de 10 ani, cate 145.000 de lei vechi in fiecare luna.
Pierderi de 240 de miliarde
La sedinta de marti a Consiliului Local Onesti, au mai fost pe ordinea de zi inca doua proiecte legate de Termon, toate cele 3 initiative fiind semnate de consilierul local Ciprian Zarzu. Unul dintre proiectele aprobate a vizat trecerea CET Borzesti si a centralelor de cartier in domeniul public al municipiului Onesti, impreuna cu retelele aferente, toate acestea fiind pana acum in patrimoniul societatii Termon.
Prin celalalt proiect, au fost aprobate documentele de bilant ale Termon, pentru anul 2005: contul de profit si pierderi, bilantul contabil, raportul de gestiune si raportul de audit. Documentele arata ca pierderile inregistrate de Termon in 2005 au fost de 240 miliarde de lei vechi, dintre care 182 miliarde din activitatea de exploatare.
Gheorghe LEU