In componenta comunei Hemeius intra trei sate, Lilieci, Fantanele si Hemeius. Are o suprafata de 2.454 ha si o populatie ce a ajuns la 4.000 locuitori. In comuna sunt 1.456 gosdpodarii, sase scoli, cinci gradinite, patru biserici, din care una romano – catolica si un Camin cultural. Atractia comunei o constituie parcul dendrologic si, de curand, cel industrial.
Primele atestari documentare despre comuna Hemeius vin din 1470, an in care, voievodul Stefan cel Mare a donat Manastirii Neamt, mosia Fantanele. Denumirea de Hemeius apare in 1864, cand o gasim atestata in documentele timpului. A fost un timp renumita printr-unul dintre cele mai interesante si atragatoare parcuri dendrologice din Romania, intins pe o suprafata de 50 h, unde cresc peste 1300 specii de arbori si arbusti.
A luat fiinta la inceputul secolului al XVIII-lea, pe un teren ce apartinea familiilor Pascanu si Cantacuzino. Aici, intre 1864 si 1866 a fost construita o superba resedinta in stil medieval, cunoscuta sub numele de „Castelul rosu”. Din 1970, in cadrul parcului functioneaza Filiala Zonala Moldova a Institutului de Cercetari Silvice Bucuresti. Un alt parc, de data recenta insa, si care este pe cale de a duce faima acestei comune este cel cunoscut sub numele de HIT, sau parcul industrial tehnologic.
Rata cu mot rosu traieste numai pe lacul Lilieci!
Fara sa fi fost atinsa de gripa aviara, pe lacul de acumulare Lilieci traieste rata cu mot rosu! Este singura zona din Romania unde este intalnita aceasta specie. In jurul lacului de la Lilieci s-a creat un splendid habitat natural unde convietiuiesc specii diverse de pasari si animale, cum ar fi lebada alba, fazanul, mistretul, caprioara si iepurele de camp. Datorita aspectului unic al acestui lac, el a fost declarat rezervatie naturala nationala.
Jumatate din comuna beneficiaza de gaze naturale
„Investitia pentru alimentarea cu gaze naturale a demarat in 1996 iar astazi s-a ajuns la o retea de 17 km lungime, spune primarul comunei Hemeius, Constantin Mihaila. Daca la inceput ne-a costat patru miliarde lei, acum a ajuns la 27 miliarde. Pentru mine ramane o prioritate extinderea alimentarii cu gaze a intregii comune. Deocamdata beneficiaza de ea doar institutiile publice, agentii economici si aproximativ 25 la suta din populatia comunei. In functie de resursele bugetare vom continua extinderea alimentarii cu gaze”.
Proiect exista, alimentare cu apa nu!
In ceea ce priveste alimentarea cu apa, deocamdata aceasta exista numai in faza de proiect. „Am intocmit proiectul in care prioritatea principala o constituie satul Fantanele si zona colinara a satului Hemeius. A fost organizata o licitatie acum cativa ani, dar pentru ca nu am avut bani sa platim, a fost anulata. Acum trebuie organizata o alta si speram ca in maxim doua luni sa aiba loc”, declara Constantin Mihaila. Au fost alocate peste doua miliarde lei pentru finantarea acestei investitii care va fi facuta impreuna cu Guvernul Romaniei, fiind primite deja 600 milioane lei. Alimentarea cu apa va fi benefica pentru locuitorii satului Fantanele care folosesc apa potabila din puturi si fanani cu apa de proasta calitate. In acelasi timp s-a intocmit si un proiect pentru canalizare si o statie de epurare a apei. Investitia va costa 37 de miliarde lei, cam atat cat costa si alimentarea cu apa.
Drumuri pietruite la doi ani
Infrastructura nu este un domeniu care sa dea prea multe batai de cap conducerii comunei. „La fiecare doi ani pietruim ulitele. Printr-o finantare Sapard s-au finalizat lucrarile de asfaltare a DC 194 C, care face legatura dintre Lilieci si Hemeius, pe o lungime de doi kilometri, investitie in valoare de 23 miliarde lei”, spune Constantin Mihaila. Desi meritele primarului Mihaila nu constau decat in insistentele pe langa Consililu Judetean, drumul care leaga comuna Margineni de Hemeius arata, de vreo trei saptamani, ca o pista de raliu.
„Din acest motiv am incheiat un contract cu SC PROSIGUR Bucuresti pentru a instala pe DN 15 si pe acest drum judetean, cate trei camere video pentru monitorizarea vitezei. Din amenzile incasate, 80 la suta vor fi virate la bugetul local”, spune primarul.
„Pentru ca le-am promis alegatorilor ca voi asfalta strada Sf. Gheorghe din Lilieci, care duce la una dintre cele mai frumoase biserici romano-catolice din judet, ma voi tine de cuvant, cel putin de la intrarea din DN 15. Preotul Cojocaru este un om deosebit, are o biserica precum o sera si merita si el si enoriasii sai o asemenea strada”, adauga primarul.
Invatamantul, o prioritate
Toate cele sase scoli din comuna au suferit reparatii capitale si acum arata ireprosabil. „Pentru noi, invatamantul a constituit dintotdeauna o prioritate. Scoala este locul unde poti asimila cunostinte pentru a fi pregatit pentyru viata”, spune Constantin Mihaila. {colile sunt incalzite fie cu sobele cu gaze, fie prin centrale. In patru din ele au fost infiintate cabinete de informatica dotate cu calculatoare.
„Am construit una dintre cele mai moderne gradintie din judet la scolala „Ion Simionescu”, din Lilieci, iar acum renovam sala de festivitati a scolii. A fost aprobata documentati si intr-un an speram sa avem o sala de sport la scoala Ion Simionescu”, adauga primarul comunei Hemeius.
Primaria cu angajati intelectuali
„Tot personalul angajat al Primariei a absolvit sau se afla in curs de absolvire a studiilor superioare”, se mandreste primarul care are in jurul lui doar angajate, singurii barbati din Primarie fiind el, viceprimarul si agentul agricol!
„Exista o colaborare perfecta intre mine si angajati. Colaboram si ne sfatuim ori de cate ori trebuie sa luam o decizie. Nu exista divergente de pareri, sunt bucuors ca lucrez intr-un asemenea colectiv”, spune Constantin Mihaila.
Consiliul Local a angajat un consilier juridic ce reprezinta administratia locala in litigiile cu diferite persoane sau alte institutii. Primarul Constantin Mihaila, aflat la cea de al treilea mandat, a tinut sa evidentieze excelenta colaborare cu presedintele Consiliului Judetean, Dragos Benea, pe care-l apreciaza foarte mult si-i prevede un stralucit viitor politic, desi, atentie, nu au aceeasi orientare politica!
D. MINDIRIGIU