Pe langa problemele grave din sistemul de termoficare al municipiului Onesti, SC Termon SRL se confrunta si cu greutatile legate de recuperarea unor creante de la societatile care au dat faliment in cursul anului trecut.
La 31 decembrie 2005, Termon mai avea de incasat de la clienti peste 26,2 milioane RON (262 miliarde de lei vechi), din care doar 31 de miliarde de la populatie, adica mai putin de 12 % din total.
Grosul datoriilor, care se ridica la peste 88 % din total, au fost facute de agentii economici, in special de societatile care au intrat in faliment. In fruntea datornicilor se afla Onedil, cu peste 114 miliarde de lei, Carom – cu aproape 10 miliarde si Seron – cu aproximativ 3,5 miliarde. Cele 3 societati au dat faliment, iar recuperarea datoriilor este incerta.
In actele financiare ale Termon figureaza un cont special, pentru “Clienti incertiâ€, valoarea acestuia fiind de 137 miliarde de lei vechi.
“Facem precizarea ca societatea este inscrisa la masa credala cu toata valoarea inregistrata in contul de clienti incertiâ€, se specifica in Raportul de gestiune pe 2005, document semnat de Marcel Iordache, administratorul unic al Termon.
Ca urmare a falimentelor din 2005, Termon a fost nevoita sa constituie provizioane pentru aceste creante, care s-au cumulat cu alte cresteri de cheltuieli, cum ar fi cele datorate scumpirii gazului metan.
Iar toate acestea au condus la pierderi mari din activitatea de exploatare, cifrate la aproape 182 miliarde de lei vechi. O alta pierdere, de aproximativ 58 de miliarde, provine din activitatea financiara si se datoreaza dobanzilor bancare pentru creditele de 18 milioane de dolari, angajate in perioada 2003 – 2005.
Efectul negativ al falimentelor din 2005 nu a fost resimtit doar de Termon, ci si de bugetul local al municipiului Onesti, care a suferit, anul trecut, o pierdere de peste 200 miliarde de lei vechi. In afara de Carom si Onedil, alte 52 de societati comerciale din Onesti au intrat in procedura de faliment in cursul anului 2005.
Gheorghe LEU